Öğrenciye tehdit: ‘Başınıza kötü şeyler gelecek’

Kadın Haberleri —

Sinem Çelebi

Sinem Çelebi

  • Yunus Emre KYK Yurdu’na 18 Nisan’da bir erkek gece yarısı yurt binasına girerek kadınları taciz etti. Olayı protesto eden kadınlardan Sinem Çelebi, “Üstten emir geldi. Eylemi yaparsanız başınıza kötü şeyler gelecek” diyerek  Bölüm Başkanı Mustafa Erkan Üyümez tarafından tehdit edildiklerini anlattı.

DENİZ YILDIZ 

Anadolu Üniversitesindeki Yunus Emre KYK Yurdu’nda yaşanan tacizi protesto eden kadın öğrenci, bölüm başkanı tarafından “Eylem yaparsan başına kötü şeyler gelir” diyerek tehdit edildi. Öğrenci hakkında soruşturma başlatılırken, öğrenci, “Hiçbir zaman tacize sessiz kalmayacağım” mesajını verdi.

Anadolu Üniversitesi içindeki Yunus Emre Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) yurdunda 18 Nisan’da bir erkek yurt binasına girerek kadınları taciz etti. Bu olayı protesto etmek isteyen öğrenciler, 19 Nisan’da yemekhanede ses çıkarma eylemi yaptı. Kadınlar, 20 Nisan’da da KYK yurdunun önünde eylem yapmayı planladı. 19 Nisan saat 23.00’da Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bölümler Fakültesi bölüm başkanı Prof. Dr. Mustafa Erkan Üyümez, kadınları arayarak, “Üstten emir geldi. Eylemi yaparsanız başınıza kötü şeyler gelecek” diyerek tehdit etti. Bölüm başkanının tehdidine boyun eğmeyen kadın öğrenciler, eylemlerini gerçekleştirdi. Konuyla ilgili Üniversite, Sinem Çelebi’ye 10 Mayıs’ta soruşturma açtı. Karar ise birkaç gün sonra öğrencilerin eline ulaştı. Çelebi’nin 17 Mayıs saat 11.00’de 2. Kat 203 No'lu odada hazır bulunarak savunmasını vermesi istendi. Çelebi’ye yazılı savunma yapması halinde 3 gün süre verileceği,  belirtilen tarih ve saatte ilgili yerde olmaması durumunda ise dosya üzerinden karar verileceği belirtildi. Yazılı savunmada bulunan Çelebi şu anda verilecek kararı bekliyor.  

Tacizci serbest

Aynı zamanda Özgür Genç Kadın Üyesi olan Çelebi, hakkında açılan soruşturmaya ilişkin gazetemize konuştu. “Yunus Emre KYK Yurdu'nda taciz var. Tacize ses çıkar” dediği için hakkında disiplin cezası verilmesinin şaşırtıcı olmadığını söyleyen Çelebi, “Erkek egemen devletin tacize, tecavüze, şiddete maruz kalan kadınları yargıladığı, öz savunmasını kullanan kadınları cezaevine gönderdiği gerçekleri önümüzde duruyorken, disiplin cezası alacak olmam beni ne yazık ki hiç şaşırtmadı. Cins bilincimi, bitmek bilmeyen öfkemi perçinlemiş oldu. Hiç şaşırtıcı olmayan bir bilgi daha vereyim, tacizci serbest bırakıldı. Hiçbir ceza almadı” dedi. 

Talimat ‘yukarı’dan

Erkek devletin “tacize susacaksın, sesini çıkarmayacaksın” zihniyetinden bahseden Çelebi, “Doğrudan ‘yukarıdan’ gelen talimat, kadınların tacize karşı eyleme geçmemesi gerektiğiydi. Yoksa başımız belaya girer, hakkımızda disiplin cezası verilir. ‘Tacize sus, görmezden gel. Yoksa yaptırım uygularım’ mesajı verildi. Bu boş tehditler karşısında sindirileceğimi, korkup geri çekileceğimi sandılar belki. Ya da şanslarını denemek istediler. Başaramadılar. Tacize hiçbir zaman susmayacağım ve yanı başımda hangi kadın tacize uğrarsa, sesi olmamızı isterse yapmam gerekeni cesurca yapacağım” diye ifade etti. 

Üyümez’i Özel Güvenlik Birimi koruyor

17 Mayıs'ta ifadeye gittiğini anlatan Çelebi, “Beni yukardan aldığı talimatla tehdit eden Erkan Üyümez'in odasının olduğu katta ve bina girişinde her zaman olduğundan daha fazla Özel Güvenlik Birimi (ÖGB9 olması dikkatimi çekti. Tehdidi teşhir etmemiz işe yaradı dedim içimden. Odaya girdiğimde yüzüme hiç bakmadı ve suratı asıktı. Teşhirden haberi olduğunu ilk o zaman anlamıştım. Yapması gerekenleri yaptı ve yazılı ifade için ek süre talebimi kabul etti. İmza attıktan sonra elimdeki kalemi sertçe alıp, ‘Bu devletin malı’ diyerek nerede saf tuttuğunu ve tutacağını göstermiş oldu. Gülerek odadan çıktım. Kınama ya da uzaklaştırma cezası bekliyorum” şeklinde konuştu. 

Soruşturma münferit değil

Çelebi, son olarak şunları kaydetti: “Tüm bu yaşananları düşününce kadın özgürlük mücadelesinde çok daha ağır bedeller ödeyen kadınları düşünüp güç alıyorum. Öz savunmasını kullandığı için tutuklanan ama geri adım atmayan Nevin'i, Çilem'i ve daha nice kadını. Bu soruşturmanın münferit olmadığını biliyorum. Akademide taciz, şiddet, cinsiyetçilik olduğu sürece örneklerine daha çok rastlayabiliriz. Bin tane soruşturma daha açsalar tacize karşı kadın dayanışmasını savunmaya ve mücadeleyi büyütmeye devam edeceğim. Bütün genç kadınları ve LGBTİ+'ları bu örgütlü erkekliğe, erkek devletin kadın düşmanı politikalarına ve giderek körükledikleri tacize, tecavüze, şiddete, kadın katliamlarına, erkek yargının cezasızlık politikalarına karşı örgütlü mücadeleye ve dayanışmayı büyütmeye çağırıyorum.” 

Öğrenciye tehdit: ’Sıkıntı olur’

Sinem Çelebi’yi tehdit eden bölüm başkanı Mustafa Erkan Üyemez ses kaydında Çelebi’ye şöyle diyor: “Bir takım yerlerden bana bilgi geldi. Ben de bölüm başkanı olduğum için öğrencileri koruma babında seninle konuşayım dedim. Yarında bir takım eylemler yapacakmışsınız başına bela alırsın demek için aradım. Hem soruşturma geçirirsin, hem de sonraki süreçlerde de sıkıntı oluyor. Yukarıdan geldi.” 

Öğrenciler tacizi protesto etti

Öğrenciler, 19 Nisan’da yaptıkları yemekhane eyleminde; “KYK ile şortumuza, askımıza, giriş çıkış saatlerimize karışıyorlar. Peki gece saat 00.00’da Yunus Emre Kız Yurdu’nda bir tacizci gelip kadınları taciz ederken neredeydiler? Ailemizi dahi içeri almayan Özel Güvenlik nasıl oluyor da bu tacizciyi içeri alabiliyor?” Özel Güvenliğin olayı kameraya alan kadınlara,  ‘Kameraya almayın, bizi çekmeyin. Zaten biz bizeyiz, ne gerek var. Biz adamı gördük adam zaten tacizciye benzemiyordu. Art niyetli görünmüyordu” diyen öğrenciler, Özel Güvenliğin olayın büyütülmesini istemediğini ve “ Tacizden ne olacak?’ Dediklerini aktardı. Kadın öğrenciler, “Bizlerde bugün burada diyoruz ki; hayır bizler olayı büyüteceğiz. Bizler kadın dayanışmasını da büyüteceğiz. Tacize karşı susmuyoruz ve herkesi tacize karşı ses çıkarmaya çağırıyoruz” dedi. Konuşanın ardından öğrenciler yemekhanede masalara vurarak taciz olayını protesto etti.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.