Olası saldırı spekülasyonları

Dünya Haberleri —

.

.

  • Son dört gündür başta Sputnik ve RIA Novosti olmak üzere Rus ve Türk medyası, olası işgal saldırılarıyla ilgili haberler servis ediyor. Buna diğer medya kuruluşları da eşlik ediyor.

 

Türk ordusu 27 ve 28 Ekim’de M60 Sabra MK II ana muharebe tankları, ACV-15 zırhlı personel taşıyıcılar ve diğer askeri araçların bulunduğu yoğun takviyeler yaptı. Askeri güçlerin bir kısmı İdlip kırsalına yerleştirilirken, Girê Spî ve Serêkaniyê de benzer şekilde güçlendirildi. Türk devletinin çeteleriyle beraber anda iki operasyon birden yürütmeyi planladığı iddia edildi. Bunlardan ilki QSD’yi hedef alacak şekilde, diğeri de İdlib bölgesinde karşı mukavemet. Buna göre; İdlip ve çevresini muhafaza etmeyi planlarken, Kuzey-Doğu Suriye’ye saldırısına meşruiyet devşirecek.

Rusya Hava-Uzay Kuvvetleri, Qamişlo Havaalanı’na en az bir adet Su-35 çok amaçlı avcı jeti konuşlandırdı. South Front sitesine göre; Şam ve Rusya, İdlib üzerinde yoğunlaşıp diğer alanlara yönelik Türk saldırısına caydırıcı olmak isterken Türk tarafı da Kuzey-Doğu Suriye’ye saldırıp İdlib operasyonunda ca

Sputnik News ise Hatay mahreçli servis ettiği haberinde bir kaynağına dayanarak, Türkiye’nin Salı günü işgal saldırıcı başlatabileceğini servis etti. Kaynak, Türk devletinin, çetelere bu yönde talimat verdiğini paylaştı. Yine Rus RIA Novosti de Şam'a muhalif yapılara dayandırdığı haberinde aynı iddiayı destekledi; Ezaz’dan Girê Spî’ye kadar geniş bir alanı kapsayacağını ekledi. Ankara'daki Kafkassam Stratejik Araştırma Merkezi Müdürü Hasan Oktay, daha önce RIA Novosti'ye, Irak sınırına kadar geniş bir bölgenin kontrol edilmek istendiğini söylemişti.

RIA Novosti’den Mihail Alaeddin’e konuşan Kürt kaynağı ise "Halep ile Lazkiye'yi birbirine bağlayan M4 karayolunun güvenliğini Türkiye sağlayacak, kendisine bağlı silahlı oluşumları çekecek. Eyn îsa, Minig ve Maraanaz yerleşimleri yönünde bir askeri operasyon başlatacak. Diplomatik müzakere kanalları başarılı olursa Til Rifat Türkiye'nin belirlediği görevlerin dışında kalacak, en azından şimdi. İlk etapta Hesekê ve Kobanê arasına girecek. Bu bölenmenin ardından Kobanê’ye saldıracak. Böylece işgali altındaki bölgeleri birleştirecek.

AFP’ye de konuştular

AFP’ye göre de işgal altındaki Efrîn’de bulunan çeteler, Türk ordusuyla birlikte Şehba, Kobanê ve Qamişlo gibi Kürt bölgelerine de saldırmak için yeşil ışık bekliyor. AFP’ye konuşan “Suriye Cephesi” isimli çeteni ele başlarından Hüseyin Ahmed Ebu Ali, Türkiye ile ortak saldırıya hazırlandıklarını ve Efrîn'e bağlı Basuta köyünden Qamişlo’ya kadar olan bölgeyi işgal etmek istediklerini söyledi. Hüseyin Ahmed Ebu Ali, “Kardeş Türk devletinin de desteğiyle operasyonu başlatmak için askeri, psikolojik ve lojistik hazırlıklarımızı tamamladık. Qamişlo'ya kadar olan alanları özgürleştirmek istiyoruz” dedi.

Analistler olasılığı dışlıyor

North Press’e konuşan askeri analistler, Türkiye'nin dün itibarıyla ABD veya Rusya'dan onay almadığı göz önüne alındığında, Türkiye'nin başlatabileceği herhangi bir askeri saldırıyı dışlıyor. Muhalif bir askeri uzman olan Ahmed Rahal, Türkiye'nin siyasi bir şemsiyeye sahip olmadan hiçbir savaşa başlayamayacağına işaret ederek, "Halep'in kuzey kırsalında Til Rifat ve Mennegh Askeri Havalimanı'nda Rusya ile, Fırat'ın doğu bölgelerinde ABD ile hükümet güçlerine karşı savaşa girmek Türkiye'nin çıkarına değildir. Bugün gördüğümüz şey, Türkiye henüz ABD, Avrupa ve hatta Rusya'nın onayını almadığı için bu siyasi şemsiyenin neredeyse tamamen yokluğudur” dedi. ABD'nin eski Suriye Özel Temsilcisi Joel Rayburn da North Press'e yaptığı özel bir açıklamada büyük çaplı bir Türk saldırısı beklemediğini kaydederek, "Washington, Suriye topraklarında Türk ve Amerikan orduları arasında herhangi bir silahlı askeri çatışmayı engellemeye çalışırken, bölgede güvenliğin daha fazla çökmesini önlemek istiyor" dedi.

North Press'e konuşan QSD yetkilileri ise Türkiye'nin tehditlerini ciddiye aldıklarını söyledi.

Rusya ile Türkiye iddiası

Londra merkezli Middle East Eye, Türkiye ve Rusya’nın, Kobanê’ye Türk saldırısını müzakere ettiklerini iddia etti. MEE’ye konuşan kaynaklara göre, taraflar anlaşırsa Rusya'nın Kobanê'deki askeri varlığı devam edecek ama Türkiye stratejik M4 otoyolu çevredeki bölgelerini kontrol edecek.

Yine buna göre Türkiye destekli çeteleri kente konuşlandırmayacak ve M4 üzerinde ortak Türk-Rus kontrolü olacak. Türkiye ayrıca, Sarin'deki Rus üssünün güvenliğini sağlayacak. Buna karşılık Rusya, YPG savaşçılarının güneye çekilmesini sağlayacak. Ancak aynı kaynaklara göre Rusya’nın Kobanê saldırısı konusunda taviz vermesi M4 karayolu üzerinde bulunan Suriye’nin İdlib kentindeki Arihah kasabasında vereceği bazı tavizlere bağlı.

Jeffrey: Türkiye onay almadı

ABD'nin eski Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, ABD Başkanı Joe Biden'in Türkiye Cumhurbaşkanı Recep T. Erdoğan'a Kuzey-Doğu Suriye'ye yeni bir saldırı başlatması için yeşil ışık yakmadığını söyledi. Al-Hurra kanalının sorularını yanıtlayan Jeffrey, Washington'un QSD ile ortaklığından vazgeçmeyeceğini açıkça belirterek, “Amerikan güçleri ile QSD arasında sahada kesintisiz bir iş birliği var” dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.