‘Öldürme kastı’ yokmuş

Kadın Haberleri —

.

.

  • Aleyna Çakır’ın ölümünün baş şüphelisi olan Ümitcan Uygun’un Esra Hankulu’nun katledilmesi davasında aldığı 10 yıllık hapis cezasının gerekçeli kararı açıklandı. Karara göre, failin öldürme kastı yok.

Aleyna Çakır olarak bilinen Sema Esen’in yaşamını yitirmesinde baş şüpheli olan Ümitcan Uygun’un, Esra Hankulu’nu katletmek suçundan yargılandığı davanın 13 Nisan’da görülen karar duruşmasında faile 10 yıl hapis cezası verdi. Mahkeme heyeti, cezaya dair gerekçeli kararını açıkladı. 

‘Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama’

Kararda, failin, Esra’nın yaşamını yitirmesine sebep olacak eylemde bulunmadığı, bunun adli tıp raporlarında tam olarak belirlenemediği vurgulandı. Alınan raporlarda, Esra Hankulu’nun, fail Ümitcan Uygun’un evde olduğu saatte yaşamını yitirdiği tespit edildiğine yer verildi. Kararda ayrıca, failin Esra’ya yönelik darp eylemi gerçekleştirdiği ve bunun sonucu olarak fenalaştığı aktarıldı. Ümitcan Uygun ile diğer iki failin, Esra’yı kendine getirmeye çalıştığı öne sürülen kararda, failin öldürme kastı olmadığı, bu nedenle “kasten öldürme” yerine “neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama” suçundan hüküm kurulduğu kaydedildi. 

10 yıl hapis verildi

Davanın 13 Nisan günü Ankara 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasında, Cumhuriyet Savcısı'nın ağırlaştırılmış müebbet hapis istediği faile, 'neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama' suçundan 10 yıl hapis cezası verildi. Kararda takdir indirimi uygulanmadı. Hükümle beraber sanığın tutukluluğunun devamına karar verildi. Tutuksuz sanıklar Furkan Gürgil ve Dilan Civelek'e ise 'suç delillerini karartma' suçundan 1'er ay 6'şar gün hapis cezası verilerek hükmün açıklanması geri bırakıldı.

Karar adil değil

Esra’nın ailesinin avukatı Nuran Özdemir, gerekçeli kararın açıklanmasının ardından kararı, Ankara Bölge Adliye Mahkemesi’ne taşıdı. Nuran, itiraz dilekçesinde mahkemenin yargılama sonunda adil olmayan karar verdiğini, Ümitcan Uygun’a “kasten öldürme” suçundan ceza verilmesi gerektiğini belirterek kararın bozulmasını istedi. 

Ne olmuştu?

Esra Hankulu, 5 Ağustos 2021’de Ankara’nın Mamak ilçesinde evinde şüpheli bir şekilde yaşamını yitirmiş halde bulundu. Esra ile aynı gece evde olan Dilan Civelek ve Furkan Gürgil ile Ümitcan Uygun gözaltına alındı. Ümitcan, “kasten öldürme” suçundan sevk edildiği adliyede çıkarıldığı hakimlikçe tutuklanırken, diğer iki fail ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Ümitcan Uygun hakkında “kendisini savunamayacak durumdaki kişiyi kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet , Furkan Gürgil ve Dilen Civelek hakkında ise “suç delillerini karartma” suçundan 5 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. 

JINNEWS-ANKARA

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.