Önderliksiz asla!

Yurt Dışı Haberleri —

  • Avrupa’nın birçok kentinde Kürdistanlılar ve dostları Kürt Halk Önderi Öcalan’a yönelik 15 Şubat uluslararası komplosuna ve Türk devletinin Garê saldırısına karşı alanlardaydı.

 

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik 15 Şubat 1999 yılında gerçekleşen uluslararası komploya karşı Kürdistanlılar ve dostları bu yıl da alanlardaydı. Korana pandemisine rağmen binler meydanlarda buluştu, komployu kınadı ve Türk devletinin Garê saldırısını protesto ederek gerilla direnişini ise selamladı.

ALMANYA

Almanya’nın başkenti Berlin’de birçok kurum temsilcisinin yer aldığı yüzlerce kişi “Dem Dema Azadiye” şiarı ile yürüdü. Eylemde yapılan konuşmalarda Türk devletinin Garê saldırısının boşa çıkarıldığı belirtildi ve  “Biji Serok Apo”, “Biji berxwedana Garê” sloganları atıldı.

Nürnberg’de ise Hallplatz’da düzenlenen eylemde Abdullah Öcalan'ın savunmaları, eserleri ve broşürlerin yer aldığı kitap stantları kuruldu. Eylem boyunca Kürdistanlılar ve Alman dostları bilgilendirmede bulunarak, Abdullah Öcalan'ın savunmaları, eserleri ve broşürlerini çevredekilere dağıttı.

Aschaffenburg kentindeki eylem Markplatz Stadthall’da yapıldı. Eyleme katılan Kürdistanlılara, Almanya’nın çeşitli parti ve dernek yetkilileri de destek verdi. Yapılan konuşmalarda işgalci Türk devletinin Kürtlere karşı insanlık suçu işlediği ve Almanya’nın da bu suça destek verdiği belirtildi.

Heilbronn’da 15 Şubat komplosu Harmonie Meydanı’nda bir miting ile protesto edildi.Yapılan konuşmalarda “Komplo başta Önder Apo'nun İmralı’da gösterdiği direniş ve Güneşimizi Karartamazsınız sloganı ile fedai eylemi gerçekleştirilen onlarca şehidimizin sayesinde boşa çıkmıştır” denildi.

Kassel’de Leipziger Platz’da bir araya gelen çok sayıda Kürdistanlı ve enternasyonalist aktivist, Öcalan’ın posterleri ile TCŞ, TEV-DEM ile Tevgera Jinên Azad, KCK bayrakları ile yürüdü. Kent merkezi girişinde trafik akışı kısa süreliğine engellendi.

Saarbrücken’de ise Europagaleri önünde düzenlenen eylemde Öcalan’ın özgürlüğü istendi ve Türk devletinin Alman devleti ile kirli ilişkilerine dikkat çekildi. Eylem alkış ve sloganlarla sona erdi.

Frankfurt kentinde de FCDK/KAWA ve Demokratik Güç Birliği’nin organizesi ile uluslararası komplo protesto edildi. Türk devletinin Garê’ye yönelik düzenlediği işgal saldırılarının da kınandığı eyleme, Frankfurt, Mannheim, Darmstadt, Giessen ve Mainz’dan Kürdistanlılar ve dostları katıldı. Eylemde sık sık “Biji Serok Apo”, “Biji berxwedana Garê”, “Biji berxwedana zindana” sloganları atıldı.

Münih kentinde DTKM tarafından Sendlingerstr’de adresinde düzenlenen eyleme hem Kürdistanlıların yanı sıra Almanlar da katıldı. Yapılan konuşmalarda Alman devletine Türkiye’ye verdiği destek nedeniyle tepki gösterildi.

Bremen’de merkezi olarak düzenlenen protesto eylemine Hamburg, Kiel, Lübeck ve Oldenburg’dan da yüzlerce Kürdistanlı ve dostları katıldı. Yapılan konuşmalarda “Avrupa ülkelerine çağrımız, bu zulme ortak olmak istemiyorsanız, Erdoğan’a yardımı durdurun ve Kürt halkının haklı taleplerini görmezden gelmeyin” denildi. Öcalan’ın yüzlerce posteri taşındığı eyleme Querrepona isimli Feminist grup da destek verdi.

BELÇİKA

Belçika’nın başkenti Brüksel’de Porte de Namur’de düzenlenen eylemde uluslararası komplo protesto edildi. Kongra-Gel adına Eşbaşkan Remzi Kartal, Belçika Kürt Kadın Hareketi adına ve KCDK-E Eşbaşkanlık Divanı adına Medya Rojava’nın yaptığı konuşmalar ardından eylem sloganlarla sona erdi.

İSVİÇRE

Basel, Cenevre ve Bellizona kentlerinde düzenlenen eylemlerle uluslararası komplo protesto edilirken, işgalci Türk devletinin Garê saldırısına karşı gerilla direnişi selamlandı. Basel’de halk Bahnofplatz’daki Die Welt alanında bir araya geldi ve şehir merkezinde bir yürüyüş düzenledi.  Yapılan konuşmalarda “Komplocu güçler şunu iyi bilmelidir tecride, işgallere ve katliamlara boyun eğmeyen direnişi göğüsleyen bir halk karşısında komplocu güçler yenilmeye mahkum kalacaktır. 

Bugün direniş mevzilerinde Kürt halkının direnişçi çocukları var oldukça Kürt halkı mücadeleyi zaferle taçlandıracaktır” denildi. Konuşmalar sonrası Rojava'daki Enternasyonal Tabur’un gönderdiği sesli mesaj dinletildi.

Öcalan’ın büyük posterinin taşındığı yürüyüş, kentin önemli merkezlerinde yapılan oturma eylemleriyle devam etti. Eylem boyunca bildiriler dağıtıldı.

Bellizona kentinde düzenlenen mitinge İsviçreli Sosyalist Parti (SP), Ampri Piota buz hokeyi takımı taraftar grubu, Scintilla kurumu ile Kobanê'nin Yeniden İnşa kurumları da katıldı.

Cenevre’de Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi önünde bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları 15 Şubat komplosunu kınadı. Eyleme İsviçre İşçi Partisi temsilcilerinin yanı sıra İsviçreli gençlik örgütleri yoğun olarak katılarak “Kürt halkının mücadelesi bizlerin de mücadelesidir” mesajı verdi.

FRANSA

Strasbourg'da Platz Republique Meydanı'nda Kürtler ve dostları bir araya geldi. Eylem kapsamında 9 yıldır Avrupa kurumlarının önünde devam eden Özgürlük Nöbeti'nin olduğu alana kadar yürüyüş yapıldı. Yürüyüşte "Hepimiz PKK'yiz", "Kahrolsun Türk faşizmi", "Katil Erdoğan" sloganları atıldı.

Nantes’ta komplo ve Garê’ye işgal saldırıları Place du Commerce’da protesto edildi. Eyleme Rennes, Lorient ve Vannes kentlerinde yaşayan Kürdistanlılar ve dostları katıldı. Burada yürüyüşe geçen eylemciler “Bijî Serok Apo”, “Biji berxwedana Garê”, “Bimre îxanet” sloganları atarak Fransızca bildiri dağıttı.

İNGİLTERE

İngiltere’nin başkenti Londra, Doncaster ile Leeds’de de Kürtler ve dostları, uluslararası komployu protesto etti. Londra’da Manor House bölgesinden başlayan bir yürüyüş düzenlendi. Polisin eyleme izin vermek istememesi gerginliğe neden oldu. Enternasyonalist dayanışma gruplarının da katıldığı eylemde Boycott Turkey sözcüsü Nick Matheou bir konuşma yaparak, Türk devletinin Öcalan şahsında tüm Kürt halkını tutsak etmek istediği söyledi.

Doncaster bölgesinde 15 Şubat komplosu uzun bir araç konvoyuyla kınandı. Abdullah Öcalan posterleri ve bayraklarıyla, kornalar eşliğinde “Biji Serok Apo”, “Long live Abdullah Öcalan” sloganları atıldı.

Leeds bölgesinde de oluşturulan konvoyda Öcalan ve PKK bayrakları dalgalandı. Şehri boydan boya dolaşan konvoyda kornalar eşliğinde sloganlar atıldı.

İTALYA

Başkent Roma’da Kürdistanlılar ve dostları, Ria televizyonunun önünde bir miting düzenledi. İtalya Halk Sendikası COBAD ve CUB temsilcileri, Yeniden Yapılanma Komünist Partisi temsilcisi, Önderlik Komitesi sözcüsü, Kürdistan Enformasyon Bürosu temsilcisi, No una di meno kadın hareketinin temsilcisi ve Roma'daki üniversite öğrencileri mitingde konuşma yaptı.

Milano’da eylem adresi Piazza Scala’ydı. Eylemde yapılan konuşmalarda komplo kınanırken İtalyan devletinin de bu uluslararası komplodaki rolü teşhir edildi.

AVUSTURYA

Başkent Viyana’da Westbahnhof’ta Kürdistanlılar ve dostları bir araya geldi. Buradan Museumqatier’a doğru yapılan yürüyüş ardından bir miting düzenlendi. Yapılan konuşmalarda Türk devletinin Güney Kürdistan’daki işgal saldırılarının uluslararası komplonun devamı olduğu belirtildi.

Graz kentinde ise bildiriler okundu, Öcalan’ın posterleri, KCK, YPG, YPJ ve TJK-E bayrakları taşındı. Eylemciler, BM’ye de Öcalan’ın özgürlüğü için harekete geçme çağrısı yapan mektuplar da gönderdi.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.