Örgütlü suçun organizatörü Türk devleti

Kadın Haberleri —

ARZU TEMO

ARZU TEMO

  • Türk devletinin işgali altındaki Efrîn, Girê Spî gibi kentler başta olmak üzere bölgede kadın ve çocuklara yönelik kaçırma, fidye, hırsızlık, tecavüz, vahşice öldürme, Türkiye’ye getirip işkence ardından zindana atma olaylarına Sara Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Örgütü Qamişlo Bürosu Yöneticisi Arzu Temo tepki göstererek, “Türk devleti neden yargılanmıyor” diye sordu.

SILAVA EBDULREHMEN/ANHA

Suriye-Efrîn İnsan Hakları Örgütü verilerine göre; Türk devletinin işgal ettiği Efrîn’de 2018 yılından bu yana 7 bin 810’dan fazla kişi kaçırıldı. Kaçırılan 3 bin kişinin akıbeti bilinmiyor. 50 kişinin ise Türkiye’ye götürülerek zindana konulduğu öğrenildi.

Sivillere yönelik kaçırma, fidye, hırsızlık, tecavüz, vahşice öldürme olaylarının Türk ordusu tarafından organize edildiği Efrîn, Girê Spî gibi kentlerde kadınlar ve çocuklar kaçırılmaya devam ediliyor.

Türk devleti istedi, Feride Mistefa kaçırıldı

ANHA haber ajanısın ulaştığı kimi kaynaklara göre geçtiğimiz cuma günü Mabata’ya bağlı Kurka köyünden kaçırılan iki çocuk annesi Feride Mistefa’nın ismi işgalci Türk devletinin istediği kişiler arasında yer aldığı için kaçırıldı. Akıbeti bilinmeyen Feride Mistefa’nin eşi Mihemmed Ebdulqadir Sîdo da 1 Eylül günü Efrîn girişindeki kontrol noktasında Türk devletine bağlı çetelerce kaçırılmıştı.

İnsanlık dışı suçlar işleniyor

Sara Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Örgütü Qamişlo Bürosu Yöneticisi Arzu Temo, Türk devletinin işgali altındaki bölgelerde kadın ve çocuklara dönük insanlık dışı suçların işlendiğini belirtti. Türk ordusu tarafından organize edilen kaçırma olaylarına uluslararası kamuoyunun sessizliğinin devam ettiğini aktaran Temo, “Akıbetleri belli olmayan kadınların serbest bırakılması için Türk devleti yasalara uygun bir şekilde yargılanmalı” dedi.

İşgali altındakibölgelerde cinsel şiddet arttı

İnsan hakları ve hukuk örgütlerinin Efrîn’e girişi engellendiği için şu ana kadar herhangi bir veri elde edilemediklerin dile getiren Temo, Türk devleti tarafından işgal edilen bütün bölgelerde kadınların psikolojik ve cinsel şiddete uğradığını dile getirdi.

Türk devleti neden yargılanmıyor?

Temo, Efrîn insan hakları örgütünün tespit edebildiği kadarıyla “2018-2019 yılı arasında 40 kadın öldürüldü, 128 kadın yaralandı, 60 kadın tecavüze maruz kaldı, 279 kadın da kaçırıldı. Tecavüze uğrayan 60 kadından 5’i intihar etti” dedi.

Uluslararası örgütlerinin Efrîn’de işlenen suçlara karşı sessizliğini kınayan Arzu Temo, “Türk devleti neden Efrîn’de işlediği suçlardan yargılanmıyor?” diye sordu.

Arzu Temo, yerel ve uluslararası kadın derneklerine ve örgütlerine Türk devletinin suçlarını belgelemek ve uluslararası mahkemelerde yargılanması için daha güçlü çalışma yürütmeye çağırdı. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.