Ortak bir çatı örgütü şart

Kadın Haberleri —

.

.

  • Taliban’ın Afganistanlı kadınlara yönelik dehşet uyandıran uygulamalarına karşı kadın hareketlerinden ve şahsiyetlerden dayanışmayı büyütme mesajı gelirken, TAJÊ ise DAİŞ ve Taliban karanlığına karşı kadınları ortak çatı altında buluşmaya çağırdı.

GÖZDE ÇAĞRI ÖZKÖSE / MA

ABD’nin Afganistan’dan çekilmesiyle ülkeye hakim olan Taliban, kadın ve kız çocuklarının hak ve özgürlüklerini tamamen ellerinden aldı. Eğitim, sağlık, yerel yönetimler ve banka gibi kamusal iş yerlerini kadınlara yasaklayan Taliban, herhangi bir müzik aleti çalma, şarkı söyleme ve spor yapmayı da yasaklar arasına aldı.

Ortadoğu ve Avrupa ülkelerinde özgürlük mücadelesi yürüten kadınlar, Taliban’ın uygulamalarına karşı Afganistanlı kadınlarla dayanışma ağını büyütme mesajı verirken, ortak bir çatı altında birleşme çağrısı yaptı.

Polonyalı kadınlardan destek

Polonya’da Antifaşist Cracow Hareketi ve Krakowska Manifa Kolektifi adına konuşan Laurie Debeni, Afganistan’daki kadınlarla dayanışma göstermenin kendileri için hayati önem taşıdığını söyledi. Bir an önce harekete geçilmesi gerektiğini kaydeden Debeni, “İnsan haklarının çiğnenmesine göz yummayacağımız’ diyerek Afganistanlı kadınların cesaretine dikkat çekti. Debeni, “Sizi görüyoruz, duyuyoruz ve bu korkunç durumun bir an önce sona ermesini diliyoruz” dedi.
 
Hepimiz özgür olana kadar hiçbirimiz özgür değiliz

Yunanistan’da bulunan Nea Lonia İşçi Kulübü’nün sözcüsü Ageliki Vassila, “Afganistan’da bugün olanlar, yabancı askeri güçler, emperyalist çıkarlar ve kurumsal açgözlülük tarafından devam ettirilen tarihsel bir şiddet döngüsünün sonucudur” diyerek ABD’nin geride çok güçlenmiş bir Taliban bıraktığını söyledi. Dünyada yükselen eşitlik ve demokrasi hareketlerine de değinin Vassila şöyle devam etti: “Kadın erkek hep birlikte, sömürünün ve baskının olmadığı, cinsiyete dayalı şiddetin olmadığı bir toplum için savaşacağız. Hepimiz özgür olana kadar hiçbirimiz özgür değiliz!” diye belirtti.

Bush’tan Biden’e hepsi hesap vermeli

Filistin Kadın Komiteleri Birliği Yönetim Kurulu üyesi Abeer Abu Khadir de, Afganistanlı kadınlarla dayanışma içinde olduklarını belirterek, “Yalanlar uydurarak Afganistan işgalini başlatan George Bush’tan Biden’e kadar tüm ABD başkanları, işledikleri suçlardan dolayı Uluslararası Adalet Divanı önünde hesap vermeyi hak ediyor. Çünkü sebep oldukları yıkımın eşi benzeri yok, yarattıkları tahribat hiçbir şeyle ölçülemez. İşlenen bu suçların yarattığı sonuçlar karşısında, Afganistanlı kadınların yanındayız” dedi.
 
Mücadele deneyimimizi paylaşacağız

İran’da Şiddete Karşı Uluslararası Koalisyon (ICAVI) Direktörü Rouhi Shafii, koşulsuz olarak Afganistanlı cesur kadınların yanında durduklarını belirtti. Shafii şöyle devam etti: “Afganistanlı kız kardeşlerimizi desteklemek ve son 40 yılda İran’da kökten dinciliğe karşı mücadele deneyimlerimizi aktarmak için elimizden geleni yapacağız. Bu tarihi ve bir o kadar da acılı günlerde, dünyanın her yerindeki kadınların haklarını güvence altına almak için benzer deneyimlerden geçtiğinin altını çiziyoruz. Afganistan’daki kız kardeşlerimizle omuz omuza duracağız.” 
 
Üzerimize düşeni yapma sözünü veriyoruz

Suriye Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eş Başkanı Ayşe Hiso ise, din adı altında Taliban’ın kurduğu sistemin kadını hedefine oturttuğunu ifade ederek, “Köle toplum, aslında köleleştirilmiş kadının oluşturulmasıyla başlar. Orada yapılmak istenen de tam olarak budur. Onun için de sadece Ortadoğulu kadınları ya da Rojavalı kadınları değil, özgürlük ve yeni yaşam arayışı olan tüm dünya kadınlarını, Afganistan’da Taliban karanlığına karşı mücadele eden kadınların yanında durmaya çağırıyoruz. Rojavalı kadınlar olarak üzerimize düşen ne varsa yapacağımıza söz veriyor” dedi. 

Rielly: Seslerini duracağım

Morning Star gazetesi kadın servisi editörü Bethany Rielly, “ Taliban’ın 20 yıl önce olduğu kadın düşmanı ve baskıcı Taliban olduğuna işaret ederek, “İngiliz bir gazeteci olarak, sonucu ne olursa olsun, Afganistan’daki kız kardeşlerimizin sesi olmaya devam edeceğiz ve orada olan biteni kamuoyuna duyuracağız” diye konuştu.

Ortak bir çatı altında birleşmeliyiz

Êzidî Kadınları Özgürlük Hareketi (TAJÊ) Koordinasyon Üyesi Rîham Hico ise kadınların dertlerinin ve çözümlerinin de ortak olduğunun altını çizdi. DAİŞ’in 2014 yılında gerçekleştirdiği katliamları hatırlatan Hico, “Ortadoğu da biz kadınlar hala korkunç tehlikelerle yüz yüzeyiz. Bu durum ortadan kalkmış değil. Bize karşı saldırılar devam ediyor. DAİŞ ve Taliban gibi karanlık zihniyetlerin getirdiği felaket dün Şengal’de, Serêkaniye’de bugün de Afganistan’da varlığını sürdürmektedir. Bu karanlığa karşı kadınların ortak bir çatı altında buluşması şarttır. Bu kadınlar için bir aciliyettir. Kadınlar birbirlerinin acılarından bihaber olmamalı. Oluşturacağımız çatı buna işaret etmeli” dedi.

“Dünyada kadına karşı nerede erkek egemen zihniyet, nerede bir karanlık savaşıyorsa, orada bir kadın mücadelesi vardır ve sesi çıkacaktır” diyen Hico, Afganistanlı kadınların çığlığına sessiz kalmayacaklarını belirtti. Hico, artık tek taraflı, bölgesel ve lokal düşünülmemesi gerektiğini de önemli dile getirdi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.