Özgürlüğe adanmış bir yaşam: Hozan Sefkan

Kültür/Sanat Haberleri —

HOZAN SEFKAN

HOZAN SEFKAN

Kürt halkının emektar sanatçılarından Hozan Sefkan’ı 36. ölüm yıldönümünde anan PKK TEV-ÇAND "Hozan Sefkan kültür-sanat hareketimizde yaşayacak. Her sanatçı Şehit Sefkan çizgisinde ve onun direniş ruhuyla halkının yanında yer almalı" dedi.

Dersim Çemişgezek’in Lalûşax köyünde 1960 yılında doğan Celal Ercan (Hozan Sefkan) 16 Nisan 1985'te Haftanin’de gerçekleşen komplo sonucu 7 arkadaşıyla şehit düştü. PKK TEV-ÇAND Komitesi yazılı bir açıklamayla Hozan Sefkan’ı andı. Açıklamada, Hozan Sefkan için şu ifadeler kullanıldı: Devrimci mücadele ve yaşamıyla, yine kültür ve sanat alanına yaptığı katkılarla tarihe iz bırakan kişiliklerden biri olmayı başarmıştır. İdeolojisiz, örgütsüz ve özünden boşaltılmış bir sanat ve sanatçılığı dayatanlara karşı en iyi cevap Hozan Sefkan’ın duruşudur, yaşam ve mücadele tarzıdır. Önder Apo’nun 'sanatçı halkının savaşçısıdır, savaşçı halkının sanatçısıdır' belirlemesine uygun olarak Hozan Sefkan gerektiği yerde sanatını en iyi bir şekilde icra etmiş, gerektiğinde de halkı için savaşmış, en zor koşullarda devrimcilik, gerillacılık yapmış ve bu yolda şehit düşerek ölümsüzler kervanına katılmıştır. O bir halk ozanı, devrimci ve öncü bir kişilik olarak özgürlüğe adanmış bir yaşamın sahibi olmuştur. PKK devrimci militanlığının seçkin bir kişiliği ve bu çizgide örnek bir sanatçı olmuştur."

 

Hunerkom’un kuruluşunda yer aldı

Şehit Mizgin ile birlikte Hunerkom’un kuruluşunda yer alan Hozan Sefkan; dillerden dillere dolanan Teman Köyü, Ha Gerilla, Kandil Dağı, Oğlu Şehit, Kürdün Gelini, Destar gibi önemli eserlerin sahibi oldu, seslendirdi.

"Şehit Sefkan, Şehit Mizgin ile birlikte kültür ve sanat hareketimizin çizgisini belirleyen öncü kişilikleri olarak kabul edilmişlerdir. Yaşamları, mücadeleleri, kişilikleri ve sanatçılıklarıyla bizlere örnek olmaya, öncülük etmeye devam etmektedir" diyen PKK TEV-ÇAND, "Saygı ve minnetle anıyor, özgürlük umutlarına sahip çıkacağımız sözünü veriyoruz" mesajı verdi.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.