Özgürlük için buluştular

Yurt Dışı Haberleri —

Stuttgart'ta Abdullah Öcalan için kampanya buluşması / Foto: Osman ÇAKIR

Stuttgart'ta Abdullah Öcalan için kampanya buluşması / Foto: Osman ÇAKIR

  • Stuttgart'a yakın Festhalle Kültür Merkezi’nde "Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a özgürlük, Kürt sorununa çözüm" temalı bir etkinlik düzenlendi. Yüzlerce Kurdistanlı ve dostlarının katıldığı geceye Kürt siyasetçi Hatip Dicle, Selim Sadak ve Die Linke milletvekili Bernd Riexinger ve Alman yazar Alexander Glasner-Hummel de katıldı. 

EGÎD EREN / STUTTGART

Fed-Gel, Tev-Çand Avrupa, Kewana Zerîn Avrupa ortaklığıyla düzenlenen etkinlik üç bölümden oluşuyordu. İlk bölümde, 20. yüzyılın tamamına yayılmış soykırım konu edilirken, ikinci bölümde ise, soykırım karşısında direnişin ana hatları sahneye taşırıldı. İlk bölüm Dengbêj Bawer’in “Keke Qîyasedîn” kilamını seslendirmesiyle başladı. Şex Saîd direnişini anlatan “Keke Qîyasedîn” ağıdı yakılırken arkadaki dev ekrandan Şex Saîd’den başlayarak İmralıya kadar devam eden soykırım görüntüleri dev ekrana taşırıldı.

Foto: DENİZ BABİR

Üç farklı direniş öyküsü 
İkinci bölümde üç farklı direniş öyküsü anlatıldı. İlk direniş öyküsü Kürt gerillasının kadın öncülüğünde geliştirdiği savunmaydı. Bu bölüm sanatçı Bermal Çem’in dağ ezgileri ile sahnelendi. İkincisi PKK gerillası şehit Hebûn’un öyküsüydü ve Cewad Merwan ezgileriyle Hebûn’u anlattı. Üçüncü bölümde de Avrupa’da yaşayan Kürtlerin direnişine yer verildi. Bu bölümde Kürt sanatçı Serhado, rep müziği ie Avrupa’da yaşayan Kürtlerin direniş öyküsünü seslendirdi. 

Özeleştirimizi vermeliyiz
Etkinliğin son ve üçüncü bölümünde çözüm ele alındı. Bu bölümde siyasetçi Hatip Dicle İmralı gerçeğini ve görüşmelerini aktardı. Hatip Dicle, "Kürt sorunun çözümü Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan özgürlüğünden geçiyor" dedi. Nelson Mandela'nın özgürlüğü için emek veren İngiliz sendikaların şimdi Öcalan için de kampanya yürüttüklerini hatırlatarak, "Bu girişim Kürt dostları tarafından destekleniyor" dedi. Öcalan'ın İmralı'da yaşadığı zorluklara rağmen verdiği direnişin takdirle karşılandığını ifade eden Dicle, Türk cezaevlerinde devam eden açlık grevlerine karşı özeleştiri vermeleri gerektiği vurgulandı. 
Yazar Alexander Glasner-Hummel PKK yasağına karşı birer konuşma yaparak, Kürtleri konu alan kitapların Alman okurlar tarafından ilgiyle karşılandığını belirti. 

Foto: DENİZ BABİR

İsrail’i yargılıyor Rojava’yı bombalıyor
Alman Federal Meclis Üyesi ve Sol Parti Milletvekili Bernd Riexinger ise Öcalan nezdinde, Kürt tutsaklara özgürlük talep ettiklerini belirterek, "Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan İsrail devletini yargılıyor ama aynı zamanda Rojava'yı bombalıyor, bunu kabul etmiyoruz. Filistinlilere yapılan zulme karşı susanlar, Türkiye silah yardımı yapıyor" şeklinde konuştu. Daha önce eski HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş'a yapmak istediği ziyaretin engellendiğini hatırlatan Sol Parti vekili, “Son seçimlerde Erdoğan kazanması beni üzdü. Figen ve Demirtaş şahsında tutsaklara özgürlük mücadelesini selamlıyorum" dedi. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.