Özgürlük iradesi durmadı

Gemlik Yürüyüşü

Gemlik Yürüyüşü

  • Kurdistan ve Türkiye'nin birçok kentinden önceki gün ve dün sabah yola çıkan yurttaşlar, Türk devlet idaresi ve güçlerinin yasak, saldırı, gözaltı, abluka ve engellemeleri ile kötü hava koşullarına rağmen dün öğleden sonra Gemlik’e ulaştı.
  • HEDEP Eşbaşkanı Hatimoğulları, 32 aydır haber alınamayan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın üzerindeki tecridin kırılması ve Kürt sorununun demokratik yollarla çözülmesini istediklerini belirterek, devleti adım atmaya çağırdı.

İmralı Adası’nda ağırlaştırılmış tecrit altında rehin tutulan ve 33 aydır da hiçbir haber alınamayan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin son bulması ve fiziki özgürlüğünün sağlanması talebiyle hafta sonu Kurdistan ve Türkiye’nin dört bir yanından Gemlik’e başlatılan “Özgürlük Yürüyüşü”, tüm engellemelere rağmen büyük bir kararlılıkla gerçekleştirildi. Gemlik’te konuşan DBP Eşbaşkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, hem tecridin bir rejim haline getirilmesine izin vermeyeceklerini hem de demokrasi, eşitlik ve özgürlüğün tesis edilebilmesi için tek proje sahibi olan Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü sağlanıncaya kadar mücadele edeceklerini söyledi.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA) Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP), Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER) ve Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED) öncülüğünde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi kırmak amacıyla Kuzey Kurdistan ve Türkiye’nin dört bir tarafından önceki gün başlatılan Özgürlük Yürüyüşü, Gemlik’e kadar sürdürüldü.

Wan, Êlih, Sêrt, Şirnex, Riha, Adana, Dîlok, Hatay, Mêrdîn ve Osmaniye’den önceki gün yola çıkan Özgürlük Yürüyüşçüleri, polisin tüm engellerini aşarak Gemlik’e yürüdü. Êlih’te 3 Yol mevkiinde bir araya gelen yurttaşlar, Amed kent merkezine doğru yola çıktı. Sêrt’e ise Özgürlük Yürüyüşü için yola çıkanların araçları kent çıkışında polislerce durduruldu. Bu duruma tepki gösteren yurttaşlar, yürüyüşlerini sürdürme kararlığını gösterdi ve yollarına devam etti. 

 

 

‘PKK halktır’ sloganı

Özgürlük Yürüyüşü için Êlih, Sêrt, Şirnex, Mêrdîn ve Riha’dan otobüsler ve şahsi araçlarıyla çıkanlar öğleden sonra yürüyüşün ikinci ayağı olan Amed’e ulaşıp parti binası önüne geldi. Burada şarkı ve marşlar seslendirilip halaylar çekildi. Koşuyolu Parkı’nda bekleyiş devam ederken, bir grup merkez Rezan (Bağlar) ilçesinde yürüyüş gerçekleştirdi. Çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu grup, Emek Caddesi’nden Sakarya Caddesi’ne kadar yürüdü ve “Bijî Serok Apo”, “Bijî berxwedanan İmralı”, “PKK halktır, halk burada” sloganları atıldı. Kaynartepe Mahallesi’nde de sokağa çıkan bir grup genç, "Bijî Serok Apo" sloganlarıyla yürüyüş gerçekleştirdi.

Yürüyüşü engellemek isteyen polise karşı HEDEP’li milletvekilleri yol kapattı. Kentin Ofis semtinde de gençler, “Dağlarda arama Apocular her yerde” sloganıyla yürüdü. Özgürlük Yürüyüşü’nün engellenmek istenmesine karşı yapılan açıklamada konuşan DBP Eşbaşkanı Keskin Bayındır da “Bu özgürlük yoludur, birlik yoludur. Kazanacağız” dedi.

Çukurova baskıları dinlemedi

Adana, Hatay, Osmaniye ve Dîlok’tan yola çıkan yurttaşlar, polisin tüm engellemelerine rağmen Mersin'de bir araya geldi. Açıklama yapılacak olan Özgür Çocuk Parkı'nın polislerce ablukaya alınıp, giriş çıkışlarının yasaklanması üzerine kitle, Mersin'in Akdeniz İlçesine bağlı Şevket Sümer Mahallesi Pazar Sokağı'nda bulunan HDP Akdeniz İlçe Örgütü binası önüne geçti. Yurttaşlar, sık sık "Baskılar bizi yıldıramaz" ve "Bijî berxwedana zindana" sloganları attı. 

Wan sokakları sloganlarla inledi

"Özgürlük Yürüyüşü"nün Wan kolu için yurttaşlar, İpekyolu ilçesinde bulunan Sanat Sokağı’nda bir araya geldi. Burada yapılacak basın açıklamasından sonra yola çıkmaya hazırlanan kitle, polis tarafından engellendi. Yola çıkmak isteyenlere saldıran polis, çok sayıda kişiyi gözaltına aldı. Saldırıya rağmen gençler kentin sokaklarında ‘Bijî berxwedana Îmralî’yê’ sloganları atarak yürüdü. Gözaltına alınanlar polis aracına götürülürken, "Baş eğmedik, eğmeyeceğiz" ve "Bijî berxwedana zindanan" sloganları attı. Wan sokaklarında uzun bir süre “Bê Serok jiyan nabe” sloganları yankılandı. 

 

 

Ankara ve Ege’den de

Yürüyüşün Ankara kolu da dün yola koyuldu. Birçok kişi, HEDEP Ankara İl Örgütü binasında bir araya geldi. Polisler, yurttaşların bineceği otobüsleri bağladı. Yurttaşlar bunun üzerine özel araçlarıyla yola çıktı. Yola koyulmadan önce kısa bir konuşma yapan HEDEP Colemêrg Milletvekili Onur Düşünmez, her türlü engellemeye rağmen Gemlik’e yürüyeceklerini söyledi. Ankara ve Mersin'den yola çıkan ve aralarında siyasetçilerinde olduğu çok sayıda kişi, Eskişehir girişinde buluştu. Yurttaşlar daha sonra Gemlik'e doğru yola çıktı. 

Ege bölgesindeki kentlerden çok sayıda kişi de İzmir'in Buca ilçesine bağlı Akıncılar Mahallesi’ndeki Newroz alanında bir araya geldi. Muğla, Manisa ve Aydın'dan bir araya gelen kitle, polisler tarafından ablukaya alındı. Kitle, polis saldırısına "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganıyla tepki gösterdi. Yürüyüş öncesi 16 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar Çankaya'da bulunan Güvenlik Şube Müdürlüğüne götürüldü. Polis saldırısına rağmen birçok kişi özel araçlarla Gemlik'e doğru yola koyuldu.

Marmara’dan birçok noktadan

HDK, HEDEP, DBP, TJA, MED TUHAD-FED, Anadolu Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ANYAKAYDER), Asrın Hukuk Bürosu, Kürt Araştırmaları Derneği ve Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) öncülüğünde İstanbul’un birçok ilçesinde dün sabahtan bir araya gelenler, Gemlik'e doğru hareket etti. Yağışlı hava ve kuvvetli rüzgara aldırış etmeyen yurttaşların bir araya geldiği ilçelerin başında Bağcılar geldi. Farklı noktalarda bir araya gelen yurttaşlar, büyük bir coşkuyla toplanma alanlarına doğru yola koyuldu. Alkış ve şarkılarla hareket eden yurttaşlar, sık sık "Bijî Serok Apo" sloganı attı. Yürüyüşlerine dair duygularını dile getiren yurttaşlar, engellere rağmen Gemlik'e ulaşmada kararlı olduklarını vurguladı. Silivri, Avcılar ve Beylikdüzü ilçelerinde de sabahın erken saatlerinde yurttaşlar, araçlarla toplanma alanına doğru hareket etti. Zafer işareti yapan yurttaşların coşkusu dikkat çekti. Esenyurt’ta yurttaşlar, HEDEP binasında bir araya geldi. Esenyurt ilçesinde 5 farklı bölgeden araçlarla yola çıkıldı. Burada da “Bijî Serok Apo” sloganı hiç dinmedi. Bayrampaşa ilçesinde bir araya gelenler, temel taleplerinin Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü olduğunu vurguladı. Arnavutköy’den de çok sayıda kişi hareket etti.

Aralarında HDK Eşsözcüsü Cengiz Çiçek ve HEDEP İstanbul İl Eşbaşkanları Murat Kalmaz ile Gonca Yangöz'ün de olduğu bir grup, Tuzla’dan yola çıktı. Grup, sık sık “Bijî berxwedana zindanan”, “Bê Serok jiyan nabe”, “İçeride dışarıda tecridi parçala”, “Tecride hayır” ve “İnsanlık onuru işkenceyi yenecek” sloganları attı. Zılgıt ve alkışlarla araçlara doğru yürüyen grubu polis engellemeye çalıştı. HDK Eşsözcüsü Cengiz Çiçek, “İmralı hukuksuzluk alanı. İmralı tecrit alanı. Tecrit kalkana kadar sokaklardayız” tepkisinde bulundu. Grup daha sonra araçlarla Gemlik'e doğru hareket etti.

Bursa ve ilçeleri ablukada

İstanbul’un 39 ilçesinden dün araçlarla yola çıkıldı. Kocaeli ve Bursa'dan da birçok araçla Gemlik'e hareket edildi. Bursa ve ilçelerini ablukaya alan polisler, Gemlik girişinde araçlardan çoğunu durdurdu. Ablukaya rağmen birçok yurttaş Gemlik'e ulaşmayı başardı. Gemlik’e girişlerine izin verilmeyen yurttaşlar ise bulundukları yerde halaylarla ve sloganlarla uzun bir süre durumu protesto etti.

Yürüyüşün ana merkezi olan Bursa’da ise yurttaşlar, Yıldırım ilçesi Arabayatağı Mahallesi’nde bir araya geldi. Toplanma alanının etrafı polisler tarafından abluka alındı. Yine İnegöl ve Yıldırım ilçelerinde bulunan parti binalarının da polis tarafından ablukaya alındığı öğrenildi. İnegöl’de partililerin bina dışına çıkışına izin verilmezken, Yıldırım ilçe örgütünde ise kapının dahi açılmasına izin verilmediği aktarıldı. 

 

 

Yasak ve engellemeler

HEDEP Eşbaşkanı Tülay Hatimoğulları ile vekillerin de aralarında olduğu çok sayıda kişi, Gemlik’e 20 kilometre kala Orhangazi yolu üzerinde açıklama yaptı. Eşbaşkanı Tülay Hatimoğulları, tecridin kaldırılması için Gemlik’e yürüdüklerine işaret ederek, şunları söyledi: “Dün Amed’de, Çukurova’da, Serhed’de, Türkiye ve Kurdistan’ın dört bir yanında çeşitli eylem ve etkinlikler düzenledik. Dünden beri adeta polis ve kolluk güçleri alarma geçmiş gibi her yerde bize fiili engelleme gerçekleştirdi. Dün de çok sayıda arkadaşımız gözaltına alındı. Bugün de Ege ve İzmir’den gelen arkadaşlarımız engellendi, gözaltına alındı. İstanbul’da aynı şekilde engellemeler oldu. Şu an Türkiye’nin dört bir yanında insanlar akın akın buraya gelmek istiyor. Kolluk güçlerinin ciddi bir baskısı ve engellemesiyle karşı karşıyayız. Şu bilinsin; halkın iradesi buradadır. Halk, ‘Kürt sorunu bir an önce barışçıl ve demokratik yöntemlerle çözülmelidir’ diyor.

Ortadoğu’da savaş ve çatışmaların bitmesi için Kürt sorunun bir an önce çözülmesi, Rojava’da Kürt halkının statüye sahip olması ve haklarına kavuşması talep edilmektedir. Aynı şekilde Türkiye’de Kürt sorunu barışçıl ve demokratik yöntemlerle çözülmediği, İmralı tecridi devam ettiği, Sayın Öcalan muhatap alınmadığı sürece bizler çatışmalara, savaşa ve ayrıştırıcı siyasete kurban olacağız.

Gelin bu sorunu barışçıl yollarla çözmenin formülü üzerinde çalışalım, gelin İmralı tecridini kaldıralım. Gelin Sayın Öcalan’ın fiziki özgürlüğüne kavuşmasını birlikte sağlayalım. Buradan yürüyüşümüze devam edeceğiz.”

Alkış ve zılgıtlar eşliğinde açıklama son buldu. Ardından kitle “Bê Serok jiyan nabe” sloganları eşliğinde yürüyüşe geçti.

 

 

Faşizmle mücadele sürecek

Tüm engelleme ve kötü hava koşullarına rağmen Özgürlük Yürüyüşçüleri Gemlik'e ulaştı. Burada açıklama yapan DBP Eşbaşkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, şunları söyledi: “Gemlik’e gitmek için başlattığımız ‘Özgürlük Yürüyüşü'nü bugün burada tamamladık. Halkımız, demokrasinin tesis edilebilmesi ve barışın gelebilmesi için tüm polis ablukasına ve devlet zoruna rağmen yürüyüşten vazgeçmedi. Bugün arkadaşlarla Gemlik’teyiz, buradan sesleniyoruz; mevcut iktidar savaş politikasıyla, tecrit politikasıyla yeni yüzyılı tekrar bir asimilasyon yüzyılı ve katliamlar yüzyılı yapmaya çalışıyor. Bizler hem tecridin bir rejim haline getirilmesine izin vermeyeceğiz hem de bu ülkede demokrasi, eşitlik ve özgürlüğün tesis edilebilmesi için tek proje sahibi olan Sayın Öcalan'ın özgürlüğü sağlanıncaya kadar mücadelemizi yürüteceğimizi ifade ediyoruz. Bu anlamda emek veren bütün arkadaşlarımıza sonsuz teşekkürler. Eylemimiz amacına ulaşmıştır. Faşizme karşı mücadelemiz devam edecek." BURSA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.