PAJK: Direnişi yükseltelim

Kadın Haberleri —

.

.

  • PAJK Koordinasyonu, katledilen Kürt kadını Jîna Amînî'nin ardından İran'da başlayan protesto gösterilerini selamlayarak, kadınları Rojhilatê Kurdistan ve İran’da yükselen kadın devrimiyle güçlü bütünleşmeye, sürdürülen eylemleri yükseltmeye çağırdı.

Partiya Azadiya Jin a Kurdistan (PAJK) Koordinasyonu, 22 yaşındaki Kürt kadını Jîna Amînî katledilmesi ardın başlayan protesto gösterilerine ilişkin yazılı açıklamada bulundu.

PAJK açıklamasında tüm Kurdistan parçalarında ve yurt dışında yaşayan kadınları ve Kürt halkını, Rojhilatê Kurdistan ve İran’da yükselen kadın devrimiyle güçlü bütünleşmeye, sürdürülen eylemleri yükseltmeye çağırdı.

İran rejimi kadın düşmanı olup özgürlük karşıtıdır

PAJK Koordinasyonu açıklamasında, Jîna Amînî, Şiler Resulî ve halk serhildanlarında yaşamını yitirenleri devrim şehitlerini andı. Açıklamada şöyle denildi: ”İran rejimi, tamamen cinsiyetçi, ataerkil ve zorba bir sistem olarak sadece politik uygulamalarıyla sorunlu değil, bir bütün rejim olarak problemlidir. Kadın düşmanı olup özgürlük karşıtıdır, demokrasi karşıtıdır. Kadın şahsında gelişen saldırı, tüm Kürtlere, İranlı tüm halkımıza yönelik saldırıdır. Jîna Amînî’nin katledilmesi ardından yükselen ‘Jin, Jiyan, Azadî’ sloganıyla ayağa kalkan kadınlar, halklar topyekün direnişle sistemi kökten sorgulayarak demokratik değişim istemektedir. Rojhilatlı-İranlı kadın ve halklarımızın özgürlük iradesini, duruşunu selamlıyoruz.

‘Jin, Jiyan, Azadî’ bir özgürlük çıkışıdır

Kadının özgürlüğü yaşamın özgürlüğü olduğu bilinciyle kadınların öncülüğünde hep birlikte ayağa kalkan Kürt, Fars, Azeri, Beluc halklarımızın kendi demokratik kaderini belirleme gücündedir. Hızla yayılan halk serhildanları bu anlamda büyük tarihsel değerdedir. Bu yaşanan bir kadın devrimidir, toplumsal devrimin gerçekleşeceğinin de göstergesidir. Rojhilate Kurdistan’dan İran geneline yayılan halk serhildanları, diktatör İran İslam rejimine karşı özgürlük isyanıdır. İran semalarında yükselen ‘Jin, Jiyan, Azadî’,  ‘Diktatöre ölüm’ sloganları tarihsel özgürlük çıkışıdır. Kadın katliamının toplumun, yaşamın katliamı olduğu bilinciyle atılan ‘Jin, Jiyan, Azadî’ sloganı geri dönüşü olmayacak bir ayaklanmanın yeni bir demokratik sistem inşasının manifestosudur.”

PAJK olarak kadınların yanındayız

“İran’da demokrasi ve özgürlük kadın öncülüğünde gelişen toplumsal ayağa kalkışla gerçekleşme yoluna girmiştir” tespitinde bulunan PAJK Koordinasyonu, kadın devrimiyle, İran demokratik devrimini sağlamanın zamanı olduğunu beyan etti.

Baskıcı, zorba rejimin tüm saldırı ve yönelimlerine karşı  alanların terk edilmemesi, direnişin yükseltilerek sürdürülmesi gerektiğinin altını çizen PAJK şöyle devam etti: “İran’da yükselen özgürlük haykırışı şimdiden Ortadoğu ve dünyada yankısını bularak destek görmektedir. Ortadoğu’daki tüm kadınlar bu devrimsel ayaklanmayı kendi devrimi olarak görüp ilham almakta ve yeni devrimlere yürümektedir. Kadınlar, nerede olursa olsun cinsiyetçi, diktatör, statükocu rejimlere karşı mücadele bayrağını hep birlikte yükselterek 21. yüzyılı kadın yüzyılı yapmada kararlıdır. Bu anlamda tüm Kurdistan parçalarında ve yurt dışında yaşayan kadınlar ve halkımızı, İran’da yükselen kadın devrimiyle güçlü bütünleşerek eylemlerini sürdürmeye ve yükseltmeye çağırıyoruz.  Partiya Jina Azad Kurdistan-PAJK olarak kadınların, halkımızın yanındayız. Rojhilatê Kurdistan ve İranlı kadınlarımız yalnız değildir.”

ANF / BEHDİNAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.