“Palme suikastı” dizisi ile Kürt düşmanlığına devam ediliyor

Forum Haberleri —

Olaf Palme / foto: wikipedia

Olaf Palme / foto: wikipedia

  • Palme suikastı ile haksız yere ağır bedeller ödettirilen Kürt halkından ve PKK'den özür dilenmesi gerekirken, hangi gizli servislerce yaptırıldığı çok açık olan bir dizide, Önder Apo'nun elleri kelepçeli bir fotoğrafının kullanılmasını masum bir film karesi olarak değerlendiremeyiz.

BAYRAM BALCI

Bugünlerde Netflix'te bir dizi yayınlandı. Dizi 28 Şubat 1986 akşamı İsveç Başbakanı Olof Palme'nin uğradığı bir suikast sonucu öldürülmesini ve suikastın aydınlatılması için 34 yıldır sürdürülen soruşturmayı konu ediniyor.

Gazeteci Thomas Pettersson'un "Den Osannolika Mördaren:
Skandia mannen och mordet pa Olof Palme" kitabından, The Unlikely Murderer ismiyle 5 bölüm olarak uyarlanan dizinin jeneriğinde "faili meçhul bir suça dayanmaktadır" yazıyor.

Ne kadar masum bir ifade değil mi?

Dizi, 26 Haziran 2000 tarihinde ölen ve Palme suikastının baş şüphelisi Stig Engström adlı bir grafik tasarımcısının suikastı tek başına ve bağımsız bir şekilde işlediğini kanıtlamak için yapılmış adeta.

Oysa Olof Palme suikastı dizide anlatıldığı gibi aşağılık kompleksi olan alkolik bir grafik tasarımcısının gerçekleştirdiği bir cinayetten ibaret değildi.

Palme suikastının ardından yaşanan gelişmeler, suikastın hiç de öyle sıradan bir cinayet olmadığını ortaya koymaktadır.

Suikast sonrası devreye konulan komplo

34 yıl önce gerçekleştirilen bu suikasttan sonra NATO, PKK'ye ve Kürtlere karşı planını devreye koydu. Cinayetten PKK sorumlu tutuldu, PKK'ye ve Kürtlere karşı bir cadı avı başlatıldı.

Ardından PKK'nin terör örgütü listesine alınması sağlandı. Birçok PKK'li tutuklandı. Düsseldorf'ta mahkemeler kuruldu. Türk devletinin Kuzey Kürdistan'da Kürt halkına karşı soykırım saldırına destek verildi.

ABD ve NATO öncülüğünde PKK'ye ve Kürt halkına karşı uluslararası komplolar düzenlendi. 1999 yılında Önder Apo kaçırılıp Türk devleti teslim edildi. Önder Apo'nun 23 yıldır İmralı işkence ve tecrit sistemi içinde rehin tutulması sağlandı.

Dizi ile tersyüz edilen gerçekler

Diziye geri dönecek olursak: Dizi adeta tüm bu gerçekleri ters düz etmek ve gerçekleri unutturmak için yapılmış. Sadece bu kadar da değil, dizide ayrıca Kürt halkına ve onun önderi Önder Apo'ya karşı hakaret sayılabilecek sahnelere de yer verilmiş.

Dizide bir yandan NATO'nun Palme suikastındaki rolü gizlenirken, bir yandan da suikastla PKK'nin ilgisinin bulunmadığı açığa çıkmış olmasına rağmen, belli sahnelerde kullanılan fotoğraf ile Önder Apo yakalanmış bir suçlu gibi gösterilmiştir.

Palme dizisi gizli servislerin imalatıdır

Palme suikastı ile haksız yere ağır bedeller ödettirilen Kürt halkından ve PKK'den özür dilenmesi gerekirken, hangi gizli servislerce yaptırıldığı çok açık olan bir dizide, Önder Apo'nun elleri kelepçeli bir fotoğrafının kullanılmasını masum bir film karesi olarak değerlendiremeyiz.

Diziyi yaptıranlar gerçeklere bağlı kalmayı tercih etselerdi, Önder Apo'yu bir suçlu göstermeye cüret etmezler, PKK'den ve Kürt halkından özür dilendiği sahnelere yer verirlerdi.

Dizi Kürt düşmanlığına devam edildiğinin kanıtıdır

Diziyi yaptıranlar Kürt düşmanlığını hala sürdürmüyor olsalardı, Önder Apo'nun Kenya'dan kaçırılarak getirildiği İmralı adasında elleri kelepçili fotoğrafını dizide kullanmak yerine, bugün dünyanın her yerinden yüz binlerce insanın alanlarda taşıdığı Freedom for Öcalan resmini kullanmayı tercih ederlerdi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.