Panele deprem damgasını vurdu

Kadın Haberleri —

.

.

  • Frankfurt'ta Alman ve Kürt kadınların ortaklığında yapılan panele Mereş merkezli yaşanan deprem felakete damgasını vurdu. Avrupa Kürt Kadın Hareketi adına konuşma yapan Döne Elbistan, Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ilan ettiği OHAL ile halkı korkutmaya çalıştığını kaydetti.

BERDAN DOĞAN / FRANKFUFRT

Almanya’nın Frankfurt kentinde 8 ayrı Alman ve Kürt kurumu tarafından gerçekleştirilen kadın paneli Offenes Haus der Kulturen öncülüğünde gerçekleştirildi. Dinleyicilerin yüzde 90’ının Alman katılımcıların oluşturduğu panelde; kadın bakış açısıyla yaşanan krizden çıkışın acil yolları üzerinde duruldu.

Afganistan, İran, Rojava ve Avrupa Kürt Kadın Hareketi’nden panelistlerin yer aldığı panelde Mereş’ta meydana gelen deprem damgasını vurdu.

Örgütlü bir güç olma yolunda ilerliyoruz

Afganistanlı kadınlar adına konuşan Sara Nabil, diyasporada çok sayıda Afgan kadın olmasına rağmen yeterince örgütlü olmadıklarını dile getirdi. Nabil örgütlenme konusunda çalışmalar yürüttülerini ve  her gün daha iyi ağlar kurarak, örgütlü bir güce dönüştürme yolunda olduklarını aktardı.

İran’da kadının direnişi sürüyor

İran adına katılan panelist Tuba Kamangar, kadınlar olarak rejimin baskılarına baş kaldırdıklarını belirterek mücadelenin sürdüğünü vurguladı. Türk devletinin Kuzey-Doğu Suriye’ye saldırılarını değerlendiren Kamangar, Kurdistan’daki kadının öz gücünün tüm Ortadoğu’yu korkuttuğunu söyledi. Kamangar, Türk devletinin saldırılarına karşı ayrıca Rojava’nın hayatta kalma mücadelesi verdiğini de dile getirdi.

Yardımlar engelleniyor

Kürt Kadın Hareketi adına konuşan Döne Elbistan ise Kürt kadının verdiği devrimci mücadeleyi anlattı. Dünya kadın hareketleriyle ortak mücadeleye de dikkat çeken Döne Elbistan’ının asıl gündemi ise Mereş merkezli deprem oldu.

Deprem felaketinde Erdoğan iktidarının baskılarına dikkat çeken Elbistan, Kürt ve Alevi bölgelerinde yaşayan dempremzelere gönderilen yardımların engellendiğini söyledi. 

Deprem sırasında bombardıman yaptılar

Depremin vurduğu Rojava’ya yönelik Türk devletinin ilk günden itibaren bombardıman yaptığına da dikkat çeken Elbistan, dayanışmanın önemine vurgu yaptı.

Erdoğan rejiminin yaşanan deprem felaketinin üstünü kapatmaya çalıştığını dile getiren Elbistan, OHAL’e işaret etti. OHAL ile topluma korku salma ve susturulmaya çalışacaklarının kaydeden Döne Elbistan, dünyanın çeşitli ülkelerinden yapılan yardımların da engellendiğini aktardı.

‘Erdoğan tımarhaneye gönderilmeli’

Rojava’nın destek olma çağrılarını Türk ve Suriye devletinin kabul etmediğini belirten Elbistan, Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın deprem politikasına, beden diline ve aldığı kararlara dikkat çekerek, “Bu adam artık aklı dengesini yitirmiş, artık bir an evvel tımarhaneye gönderilmesi gerekiyor" dedi.

Panel ardından depremzedeler için yapılan 700 euroluk bağışın aktarılacağı açıklandı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.