Paşinyan sandıktan galip çıktı

Dünya Haberleri —

.

.

  • Karabağ savaşı ardından Ermenistan’da yaşanan siyasi krizin odağında bulunması nedeniyle erken seçim kararı alan Başbakan Paşinyan sandıktan galip çıktı.

 

Karabağ’ın Azerbaycan tarafından işgali sonrasında siyasi kriz ile çalkalanan Ermenistan’da Başbakan Nikol Paşinyan’ın muhaliflerin baskısı nedeniyle erken seçim kararı almıştı. 20 Haziran’da düzenlenen seçimlerde Paşinyan’ın liderliğini yaptığı Sivil Sözleşme Partisi, % 53.92 oy alarak sandıktan birinci çıktı. Paşinyan’ın en yakın rakibi Robert Koçaryan liderliğindeki Ermenistan İttifakı ise % 21.04 oy aldı. Sonuçlar ardından bir konuşma yapan Paşinyan, “Ermenistan yurttaşları, son 3 yılda iki devrim yaptınız. 2018'de kadife devrim, bugün ise yeni bir devrim.  Bu sefer 'kadife' yerine 'çelik devrim” gerçekleştirdiniz” değerlendirmesini yaptı.

Koçaryan liderliğindeki Ermenistan İttifakı "Seçim sonuçları çok tartışmalı, güven vermiyor. Şüpheler giderilinceye kadar sonuçları kabul etmeyeceğiz" açıklamasında bulundu. Ermenistan İttifakı, iddia edilen seçim ihlallerinin incelenmesini isteyeceklerini, bu sürecin ardından seçim sonuçlarını kabul edeceklerini kaydetti.

Karabağ’da yaşanan 43 günlük savaşın Azerbaycan işgali ile sonuçlanması nedeniyle Paşinyan hükümeti muhalefetin istifa çağrısıyla karşılaşmıştı.  Rusya’nın arabulucuğuyla imzalanan 10 Kasım anlaşması Ermenistan’ın önemli toprak kaybı yaşamasına neden olmuştu. Muhalifler, binlerce kişinin ölümüne ve göç etmesine neden olan savaş ardından yapılan ateşkes nedeniyle Paşinyan hükümetini sorumlu tutuyor ve istifaya çağırıyordu.

ERİVAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.