Pervin Buldan: El ele ‘Yıkılacak Duvarlar’

Kadın Haberleri —

Pervin Buldan

Pervin Buldan

  • HDP Eşbaşkanı Pervin Buldan, Figen Yüksekdağ’ın kitabının toplatılması ve imha edilmesine sert tepki göstererek, “Sevgili Figen Yüksekdağ’ın yasaklanan ‘Yıkılacak Duvarlar’ kitabını elden ele dolaştırıp bütün kadınlara ulaştıracağımıza söz veriyoruz” dedi. 

HDP Eşbaşkanı Pervin Buldan, HDP üzerinden yürütülen tartışmalara tepki göstererek Cumhur ve Millet ittifaklarına seslendi: “Hiç kimse HDP üzerinden siyaset yapmasın. HDP’yi siyasi malzeme haline getirmesin. Herkes haddini bilsin. HDP’yi ağzına alırken bin kere düşünsün” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, yeni dönem politikalarını belirlemek üzere toplandı. Parti Genel Merkezi’nde yapılan toplantının açılış konuşmasını HDP Eşbaşkanı Pervin Buldan yaptı. Konuşmasına evde, sokakta, iş yerinde, meydanlarda, cezaevinde, sürgünde direnen kadınları selamlayarak başlayan Buldan, “Eşitlik ve adalet kadınların emeği ile mümkün olacak” dedi. Tekçi iktidarın büyüyen kadın mücadelesinin gücünü gördüğünü dile getiren Buldan, “Özgür sözünü, demokratik eylemini sakınmayan her kadın bu iktidarın fobisi haline gelmiştir. Bu nedenle özellikle son yıllarda en telaşlı savaşlarını kadınlara karşı vermektedirler” diye belirtti.

Kadınların alnı ak, başı dik

“Kadın siyasetçilerden, kadın belediye eşbaşkanlarımıza, kadın mücadelesi emektarlarından kadın sanatçılara, emekçilere kadar her kesimden kadına saldırıyı bir görev olarak önlerine koydular” diyen Buldan, şunları söyledi: “Şu çok iyi bilinmelidir ki; kişiler farklı olsa bile hedef aynıdır. Kadının özgür iradesi ve demokratik mücadelesidir. Özellikle kadın vekilimiz Semra Güzel’i işkence uygulamaları ile gözaltına almaları ve vekilimize boyun eğdirmeye çalışmaları kadın kimliğine boyun eğdirme çabasıdır. Kürt’e boyun eğdirme çabasıdır! Demokratik siyasete boyun eğdirme çabasıdır! O iradeye boyun eğdirmek hiç kimsenin hele ki, gırtlağına kadar suça bulaşmış olanların hiç harcı değildir, olamaz da! Boyun eğdirmeye çalıştıkları kadınlar alnı ak, başı dik bir şekilde yürümeye devam edecektir.”

Batak düzeni kurdular

Mevcut iktidarın bu ülkenin başına gelen en büyük felaket olduğunu dile getiren Buldan, “Ülke gerçekliği tam olarak bir enkazdır. İçler acısı bir enkaz. Hukuka sırtını dönmüş, çözüm imkânını elinin tersiyle itmiş, başlattığı tecrit politikası ile ülkenin tamamını tecrit altında tutmayı bir sistem olarak benimsemiş bu iktidarın, bu ülkenin yararına bir faaliyet yürütmesi elbette ki imkânsızdır. Kurdukları kirli düzen içerisinde türlü suç ortaklıkları ile ülkeyi yağma alanına dönüştürdüler. Ulus ötesi şirketleri, beşli çeteleri, bürokratları, hiçbir suçu kovuşturmayan yargısı, kirli medya odaklarıyla tam bir batak düzeni kurdular” dedi. 

TÜİK gerçeği gizliyor

“Ülkeyi öyle bir hale getirdiler ki, nereye dokunsan elinde kalıyor” diyen Pervin Buldan yaşanan ekonomik krize de dikkat çekti: “TL’nin değerini maliyetinden daha ucuz hale getirdiler. Ülke refah kaybında 3. dünya ülkelerini hızla geride bırakıyor. Her ay büyüyen bütçe açığı yolsuzluğa, şatafata, Saray’a dağ olsa dayanmaz dedirtiyor. TÜİK’in gerçeği gizleyerek açıkladığı aylık enflasyon oranıyla gerçek enflasyon arasında dağlar kadar fark var.” TÜİK’e seslenen Buldan, “Hakkını yediğiniz her yurttaş için mutlaka ve mutlaka adalet önünde hesap vereceğiniz günler mutlaka gelecektir” dedi.

İktidar şiddete çanak tutuyor

Ekonomik çöküşün en ağır halini kadınların yaşadığını ifade eden Buldan devamla şunları belirtti: “Her bir rüşvetin, her bir yolsuzluğun bedelini kadınlar ağır yoksulluk olarak ödemektedir. Kadınlar işsiz, kadınlar güvencesiz, yaygın oranda kadınlar yoksuldur. Bu durum erkek siyasetin kadınlara uyguladığı bilinçli bir ekonomik şiddettir. Bir diğer taraftan kadına yönelik çok boyutlu şiddet ve suçlar da ağırlaşarak devam etmektedir. Cinsiyet temelli bu suçların devasa artış oranlarından ve yaygınlaşmasından AKP iktidarı ve ortakları sorumludur. Toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlayan ve erkek şiddetiyle mücadele edecek olan mekanizmaları güçlendirmek yerine cinsiyet eşitsizliğini derinleştiren ve erkek şiddetine çanak tutan, yol açan mekanizmaları işletenler, kadına yönelik bütün suçların teşvikçisidir, destekleyicisidir, yol açıcısıdır.”

Korucular devletin gücüne dayanıyor

Korucuların Bakurê Kurdistan’da devletin gücüne dayanarak kadına karşı işlediği suçlara da dikkat çeken Buldan, “Geçtiğimiz ay Şırnak’ta Firdevs Babat devletin silahıyla katledilmiştir. Bu olay istisna bir olay değildir. Kürt kadınlara karşı benzeri durumlar sıklıkla yaşanmaktadır. Elbette HDP olarak olayın takipçisiyiz. Hangi güce yaslanıyor olursa olsun hiçbir kadın katilinin cezasız kalmasına asla müsaade etmeyeceğiz” diye belirtti. 

Konuşmasında, ne Aysel Tuğluk’un ne de ağır hastalığı olan hiçbir tutsağın cezaevlerinde ölüme terk edilmesine sessiz kalmayacaklarını söyleyen Buldan, var güçleriyle mücadeleye devam edeceklerini kaydetti. 

Elden ele dağıtacağız

Yayınlanmadan yasaklanan ve yayınlanması halinde toplatılıp, imha edilmesi talimatı verilen Figen Yüksekdağ’ın kitabı için de değerlendirmede bulunan Buldan, “Sevgili Figen Yüksekdağ’ın yasaklanan ‘Yıkılacak Duvarlar’ kitabını elden ele dolaştırıp bütün kadınlara ulaştıracağımıza söz veriyoruz” dedi.

Tutsaklar ve anneler yalnız değil

Cezaevlerinde yaşanan trajediye, hukuksuzlara değinen Pervin Buldan şöyle dedi: “Cezaevlerinde hiç kimsenin insafına göre hukuk uygulanamaz. Bugün cezaevlerinde bulunan her tutuklu ve hükümlünün hukuki hakları vardır. Ve bu haklar uygulanmak zorundadır.”

İnfazı yakılan hükümlüler için tuttukları Adalet Nöbeti’nin 25. haftasında direnen anneler ve kadınların hukuk mücadelesinde yalnız olmadığını söyleyen Buldan, HDP ve HDP’li kadınlar olarak birlikte mücadele edeceklerini belirtti.

İktidarın Kürtlere olan nefretine dikkat çeken Buldan, kemikleri bir torba içerisinde ailesine verilen Hakan Arslan’ı da hatırlattı.

Seçim hazırlıkları kaostur

“Önümüzde son derece önemli olan bir seçim süreci var” diyen Buldan, mevcut iktidarın kendi ürettiği hiçbir krizin üstesinden gelme kabiliyeti ve basireti olmadığını söyledi. İktidarın seçimlere giderken ellerinde topluma vaat edebilecekleri tek bir çözüm projesi olmadığını ifade eden Buldan, “Seçim hazırlıkları daha çok korku, baskı ve kaostur. Kadın kazanımlarına, Kürtlere, demokrasi ve emek güçlerine saldırmak, komşu ülkelere tehditler savurup savaş fırsatı kollamak bu iktidarın bir seçim kampanyası haline gelmiştir. Tutsaklara uyguladığı işkence, hak gaspı, tehdit bu iktidarın seçim beyannamesidir, topluma vaadidir” diye konuştu.

‘Herkes haddini bilsin’

“Önümüzdeki seçimler için siyaset alanında tartışmalar yürütülüyor ve bazı hesaplar yapılıyor” diyen Buldan, “Buradan çok net olarak şunu söylemek isterim. Kadınların dâhil olmadığı hiçbir hesap tutmaz, tutmayacaktır. Kadın mücadelesini büyütmek üzerine kurulu olan ve bir kadın partisi olan HDP fikriyatıyla bu konuda açık tutum almaktayız. Cumhur İttifakı da bilsin Millet ittifakı da. Hiç kimse HDP üzerinden siyaset yapmasın. HDP’yi siyasi malzeme haline getirmesin. Herkes haddini bilsin. HDP’yi ağzına alırken bin kere düşünsün” dedi.

Emek ve Özgürlük İttifakı stratejiktir

Konuşmasında, “Bizim temel meselemiz iktidarın sahiplerinin kim olacağı meselesi değil, çökmüş düzenin biran önce değiştirilmesidir” diyen Pervin Buldan, kurdukları Emek ve Özgürlük İttifakı’na dikkat çekti. Buldan şöyle dedi: “Bu ittifak yüzyıldır izlenen politikalarla dışlanmış, inkâr edilmiş, hakları gasp edilmiş bütün kesimlerin ortak ittifakıdır. Bu ittifak bütün ezilenlerin en güçlü temsiliyetidir. Stratejik bir demokrasi ortaklığıdır. Mücadele ortaklığıdır. Kurucu ortaklıktır. Seçim sürecinde ve sonrasında da demokratik, özgürlükçü eşit ve ekolojik bir yaşamı kurmayı önümüze bir hedef olarak koymuş bulunmaktayız.”

Umut kadındadır

“Kadınlara yüksek perdeden tehditler savuranlar, kadınların bir oyuna yenilecekler” diyen Buldan, “Bugün toplumun her kesiminden kadının ortak çözüm mücadelesi vardır. Kadınlar; eşitsizliğe karşı, şiddete karşı, sömürüye ve savaşa karşı ortak ve güçlü bir mücadele yürümektedir. Bu mücadelede cesaret vardır, inanç vardır kararlılık vardır. İşte tam da bu nedenle umut kadınlardadır, kadınların el ele verdiği mücadele ortaklığındadır” diye ekledi.

HDP Kadın Meclisi toplantısı Buldan’ın konuşması ardından basına kapalı olarak devam etti. 

HABER MERKEZİ 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.