PKK rönesanstır

Yurt Dışı Haberleri —

Belçika'da Diriliş Bayramı kutlaması

Belçika'da Diriliş Bayramı kutlaması

  • Partiya Karkerên Kurdistan’ın 45. Kuruluş yıl dönümünde ‘yasağı ve baskıları kabul etmiyoruz’ diyen binler Dünya’nın bir çok ülkesinde onlarca kentte Diriliş Bayramını kutluyor. 
  • Köln’de konuşan MLKP Temsilcisi Şafak Deniz: "PKK hareketi, Abdullah Öcalan'ın dediği gibi bir şiir, bir roman, bir türkü hareketidir. Şan olsun 45. yılında PKK'ye” dedi.
  • Torino’da konuşan Gazeteci Laura Schrader: “İnsanlığı yeniden yarattığı için PKK’ye teşekkür ediyorum. Devrim ahlakını öğrettiği için PKK’yi sevin, sayın. PKK Ortadoğu’da rönesanstır” 

Avrupa ve Dünya’nın onlarca kentinde bir araya gelen Kürtler ve dostları Partiya Karkerên Kurdistan’ın (PKK) 45’inci kuruluş yıl dönümünü görkenli etkinlikler ile kutluyor. Kürt halkının tarih sahnesine tekrar dönüşünü simgeleyen “Diriliş Bayramı” Avrupa’da Kürtler kadar Apocu düşünceyi yaşam felsefesi olarak benimseyen çok sayıda enternasyonalistin de bayramı oldu. Türkiyeli sol-sosyalist parti ve örgütlerin yoğun katılım gösterdiği kulamalar halklar buluşmasına dönüştü. 
Bir haftayı bulan kutlamalar Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı başta Almanya, Fransa, İsviçre, İngiltere, Kanada ve Avustralya olmak üzere birçok ülkede kutlanıyor. Geleneksel Kürt kıyafetlerinin giyildiği öncü kadroların fotoğrafları ve PKK şiyarları ile donatılan kutlama alanlarında üç nesil Apocu birlikte kutlama yapıyor. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterlerinin ve Kurdistan İşçi Partisi (PKK) bayraklarının asıldığı kutlama mekanlarında özgülük mücadelesinde yaşamlarını feda edenler anısına açılan şehit köşeleri verilen bedelleri genç nesillere anlatı. Tüm etkinlik ve kutlamalar şehitler için saygı duruşu ile başladı.  

Almanya

Bir haftayı bulan 45. yıl kutlamaları Almanya’ın Başkenti Berlin, Duisburg, Köln, Mannheim, Gissen ile Kiel’in de bulunduğu onlarca kentte kutlanmaya devam ediyor. 
Köln’de kitlesel buluşmaya sahne olan 45. kuruluş yılı kutlamalarına Köln, Bonn, Aachen, Düren, Mechenheim, Euskirchen, Troisdorf, Bergisch Gladbach ve Leverkusen kentlerinden Kurdistanlılar katıldı. 
Geceye katılan Almanya Kurdistanlı Demokratik Toplumlar Kongresi (KCDK-E) Eşbaşkanı Engin Sever: "Kürt halkının dostları 'Önder Apo'ya özgürlük, Kürt sorununa çözüm' hamlesi başlattı. Hamlenin gidişatını bizim katılımımız belirleyecektir. 2024 yılını Önder Apo'nun ve Kürt halkının özgürlüğü yılına çevirerek mücadelemizi büyütmeliyiz." MLKP Temsilcisi Şafak Deniz, "PKK hareketi, Abdullah Öcalan'ın dediği gibi bir şiir, bir roman, bir türkü hareketidir. Şan olsun 45. yılında PKK'ye" diye konuştu. 


Duisburg Demokratik Kürt Toplum Merkezi (DKTM) ve Düsseldorf Demokratik Toplum Merkezinin ortak organizasyonu ile gerçekleşen Diriliş bayramı kutlamalarına 800’den fazla kişi katıldı. Coşkulu kutlamada Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın yanı sıra özgürlük mücadelesinde şehit düşenlerin fotoğrafları asıldı. Koma Agîrê Roj, Koma Stêrkê Welat (Çocuk folklor ekibi), Narînxan, Rodî û Lorîn Nîsebîn ve Sîpan Xelat sahne aldı.


Berlin’de DEST-DAN Kadın Meclisi ve NAV-Berlin’in organize ettiği halk buluşmasına yüzlerce kişi katıldı. Saygı duruşu ardınan etkinlikte konuşan siyasetçi Muharrem Aral, “Elbette ki ağır bedeller ödedik, zorlu süreçlerden geçtik fakat özgür topraklarımızda yaşamamız yakındır. Bunun teminatı, 45. yılında PKK hareketidir” dedi. Kutlama, halay ve “Bijî Partiya Karkerên Kurdistan” sloganı eşliğinde son buldu.


Mannheim’de yapılan kutlamalarda açılış konuşmasını yapan Kürt Halk Meclisi Eşbaşkanı Halis Doğan sarsılmaz özgürlük iradesine vurgu yaptı. “Tam 45 yıldır partimiz ayaktadır. Bu sarsılmaz iradeyi gösteren Partimizin mimarı Önder Apo’ya selam ve saygılarımızı gönderiyoruz” dedi. Die Linke partisi ise bir mesajla kutlamaya katıldı. 
Giessen kentinde yaşayan Kurdistanlılar, PKK’nin 45’inci yılını kutlamalarına "Ey Reqîp" marşı ile başladı. Birçok sanatçının sahne aldığı etkinlikte, ayrıca Çerxa Şoreşê marşı hep bir ağızdan seslendirildi. 

Fransa

Avrupa’daki görkemli kutlamaların bir diğer adresi de Fransa oldu. Fransa’nın Strasbourg, Montpellier, Mantes la Jolie ve Marsilya’da hem sokak hem de salon kutlamları için bir araya gelen Kurdistanlılar ve dostları 45. kuruluş yılını kutladı.


Strasbourg kentinde çok sayıda katılımcı ile başlayan diriliş bayramı kutlamalarında “Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa siyasi çözüm” pankartları açıldı. Hunermend Zarîfe Zerîn yaptığı açılış konuşmasında Kürt halkının direnişinin öncüsünün Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve PKK olduğuna dikkat çekti. Strasbourg Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Fikret Çelik ise PKK’nin 45. yıl dönümünü kutlayarak Abdullah Öcalan üzerindeki tecride dikkat çekti. “45 yıllık direnişimizi Önderliğimizin özgürlüğüyle taçlandıracağız” dedi. 

Montpellier Demokratik Kürt Merkezi meclis üyeleri, Kurdistanlılar ve Kürt dostu Fransızların katılımı ile kapalı bir alanda gerçekleşti. Etkinlikte KCDK-E Yürütme Kurulu Üyesi Yüksel Koç bir konuşma yaptı. Abdullah Öcalan'ın Kürt halkını yeniden var ettiğini belirten Yüksel Koç, “Rêber Apo hayatını bizlerin özgürlüğüne adadı; onun özgürlükçü düşünce ve felsefesini her yere yaymamız gerekir ve “Bê Serok jiyan nabe diyerek özgürlüğünü sağlamamız gerekir” dedi.


Mantes la Jolie Halk Meclisi öncülüğünde gerçekleştirilen kutlamada görkemli bir sahipleniş oldu. Kutlamaya Bretegna bölgesinde yaşayan Kurdistanlılar ve Brotan dostlarının yanı sıra Normandiya bölgesinden gelenler de katıldı. Kurdistan ve dünya devrim şehitleri anısına saygı duruşu ile başlayan kutlamada sanatçı Beser Şahin, Îbo Qamişlo, Rênas Demhat sahne aldı.


Marsilya kentinde de PKK'nin 45’inci kuruluş yıl dönümü yüzlerce kişinin katılımıyla coşkuyla kutlandı. Kutlama salonuna, 27 Kasım 1978’de kurulan PKK’nin 45’inci yılını kutlayan bir pankart ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın yanı sıra özgürlük mücadelesinde şehit düşenlerin fotoğrafları asıldı. Halk Meclisi Eşbaşkanları halkı selamladı. Siyasetçi Bedrettin Kavak yaptığı konuşmada, “45 yıllık mücadele, Önder Apo’nun paradigması bizi bugünlere getirdi. 46. yıl Önder Apo ve Kurdistan’ın özgürlük yılı olacak” dedi.


Bordeaux Demokratik Kürt Toplum Merkezi tarafından organize edilen kutlamaya, 800 dolayında kişi katıldı. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın yanı sıra özgürlük mücadelesinde şehit düşenlerin fotoğraflarının asılı olduğu salondaki etkinlik saygı duruşu ile başladı. Etkinlikte Bordeaux Halk Meclisi Eşbaşkanları, Bordeaux Gençlik İnisiyatifi temsilcisi ve Siyasetçi Cuma Tak birer konuşma yaptı. Kutlamanın kültürel programı kapsamında sanatçı Rojda Biter, Dîda û Piya, Farqîn Azad, CDK-Bordeaux Çocuk Korosu, Dengbêj Siracettin Gezer ve Dengbêj Recai sahne aldı.

İtalya
Torino şehrinde PKK’nin 45’inci kuruluş yıl dönümü Kürt halkı tarafından Gruppo Abele salonunda enternasyonalist şehit babası Alessandro Orsetti ve İtalyan dostların katılımı ile coşkuyla kutlandı. Kutlamada şehit YPG’li savaşçısı Tekoşer Piling’ın (Lorenzo Orsetti) babası Alessandro Orsetti ile Gazeteci Laura Schrader birer konuşma yaptı. “Benim oğlum ilerici, devrimci, anti faşişt bir insandı. Ezilenlerin ve mazlum insanların yanındaydı. Kurdistan’da Kürtlere saldıran faşist Erdoğan’ın paramilter DAİŞ gücü ortaya çıkınca oğlum bu durumu kabullenmeyip yönünü Rojava Devrimi’ne verdi” şeklinde oğlunu anlatan Alessandro Orsetti’yi takiben konuşan Gazeteci Laura Schrader de “İnsanlığı yeniden yarattığı için PKK’ye teşekkür ediyorum. Devrim ahlakı öğrettiği için PKK’yi sevin, sayın. Çünkü PKK Ortadoğu’da rönesanstır” dedi.

Avustralya
Sidney kentinde merkezi olarak yapılan 45’inci kuruluş yıl dönümü kutlamaları Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde gerçekleşti. Avustralya Demokratik Kürt Toplum Federasyonu Eşbaşkanı Gülfer yaptığı konuşmada, “PKK'nin kuruluş yıl dönümü Önder Apo'ya, gerillamıza ve halkımıza kutlu olsun. Dört parça Kurdistan'da da özgür yaşamın garantörü PKK'dir. Kürt ve Kurdistan PKK ile özgürleşecektir" dedi. 

Avusturya
Innsbruck kentinde DKTM’nin organize ettiği etkilikte bir araya gelen Kurdistanlılar, PKK’nin 45 yıllık direnişini coşkulu bir etkinlik ile kutladı. Civaka Azad Eşbaşkanı Ahmet Zirek açılış konuşmasında, “Amansız koşullarda direnerek Kürt halkına ve Ortadoğu halklarına umut ve moral kaynağı olan PKK’nin 45. kuruluş yıl dönümü başta Rêber Apo’ya ve tüm devrimci haklara kutlu olsun. Kimse PKK'yi yasaklayamaz. PKK halktır ve halk burada” dedi. 

İsviçre
Bellinzona’da PKK’nin 45. kuruluş yıl dönümü ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecride dikkat çekmek amacıyla meşaleli yürüyüş gerçekleştirildi. Kitlesel yürüyüş Bellinzona tren istasyonundan başlayıp Via Ludovico caddesi boyunca devam ederken, Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecridi anlatan yüzlerce İtalyanca broşür dağıtıldı. Yürüyüş halay ve zılgıtlarla sona erdi.

Belçika
Aarschot kentinde PKK’in 45. kuruluş yılını kutlamak için bir araya gelen binlerce kişi şölen düzenlendi. Kutlamalara katılan KONGRA GEL Eşbaşkanı Remzi Kartal, "PKK öncesi Kurdistan'ın dört bir yanında umutsuzluk, moral kırılması yaşanıyordu. Kürtlükten kaçış vardı. Bu nedenle Diriliş Günü diyoruz. Rêber Apo ve arkadaşlarının ilk yaptığı, sömürü ve işgalciliği kafalarda yok etmekti. Eğer bizler kendimizi Rêber Apo'nun yoldaşları olarak görüyorsak, eğer geçmişimizi ve PKK gerçekliğini biliyorsak her anlamda Rêber Apo'yu sahiplenmeliyiz" dedi.

Kanada
Toronto kentinde PKK'nın kuruluş yıl dönümü, yüzlerce kişinin katılımıyla konvoyla kutlandı. 45. Kuruluş yılı kutlamalarında Devrimci Gençlik Hareketi adına bir mesaj okundu. Mesajda özgürlük savaşçılarının yürüttüğü mücadelenin dünyada örnek olduğu ve tarihe altın harflerle yazılması gerektiği kaydedildi.

İngiltere
Londra'daki Haringey’de bulunan  Londra Kürt Toplum Merkezi (KCC) binasında Britanya Devrimci Gençlik Hareketi ve Kürt Halk Meclisi’nin organizasyonu ile PKK’nin kuruluş yıl dönümü kutlamaları gerçekleştirildi. Ancak akşam saatlerinde yapılacak kutlamalar başlamak üzereyken İngiliz polisi, yüzü aşkın anti-terör timi ile KCC binasını abluka altına aldı. Ardından binada PKK bayrakları açıldığını söyleyerek, KCC binası bahçesinde barikat kurarak giriş- çıkışları kapattı. Bu sırada içeride aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu yüzlerce kişi,  polisin tavrına tepki gösterdi. HABER MERKEZİ

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.