Polis terörüne rağmen yürüyüş

  • DTK, TJA, DBP ve HDP, Amed’de polis ablukası ve saldırılarına rağmen yürüyüş yaparak tecridi protesto etti, açlık grevlerine dikkat çekti.

 

DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, "Tecridi kırdığımızda çözüm sağlanacak. Türkiye'de Kürt sorunu çözülmeden de hiçbir sorun çözülmez” dedi.

Türk cezaevlerindeki PKK ve PAJK’lı tutsakların, İmralı Yüksek Güvenlikli F Tipi Kapalı Cezaevi’nde 22 yıldır tutulan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın üzerindeki tecridin sonlandırılması talebiyle 27 Kasım’da başlattığı süresiz-dönüşümlü açlık grevi, 205. gününde devam ediyor. Aynı amaçla Mexmûr Şehit Aileleri Derneği’nde 184, Yunanistan’ın Lavrio Kampı’nda ise 167 gündür açlık grevi yapılıyor.

Öcalan’ın avukatları, Pazartesi günü görüşme talebiyle Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’na dün bir kez daha başvuru yaptı.  Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan ve vasisi Mazlum Dinç ile İmralı’daki diğer tutsaklar Ömer Hayri Konar’ın kardeşi Ali Konar, Hamili Yıldırım’ın kardeşi Polat Yıldırım ve Veysi Aktaş’ın kardeşi Melihe Çetin de avukatları aracılığıyla görüşme başvurusu yaptı. 

Görüş yasağı 23 Mart’ta bitmesine rağmen avukatların yaptıkları başvurulara ne olumlu ne de olumsuz yanıt veriliyor. Öcalan'ın avukatlarından Rezan Sarıca ve Nevroz Uysal, müvekkilleriyle 8 yıl aradan sonra 2-22 Mayıs, 12-18 Haziran ve 7 Ağustos 2019 tarihlerinde görüşebilmişti.

Öcalan ile 25 Mart’ta yapılan 4-5 dakikalık telefon görüşmesinden ardından iletişim sağlanmadığı gibi herhangi bir bilgi de verilmiyor.

Amed’de yürüyüş

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivistleri, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eşbaşkanları Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır, HDP milletvekilleri ile kentteki çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcisi, tecridin sonlandırılması talebiyle önceki gün Amed’de kitlesel açıklama yapmak istedi. Sanat Sokağı'nda bir araya gelen eşbaşkanların ve milletvekillerinin, açıklama yapması polislerce engellendı. Sanat Sokağı’na çıkan Şair Sırrı Hanım ve Cami sokakları polis bariyerleriyle giriş çıkışlara kapatıldı. Sanat Sokağı çevresine yüzlerce polis zırhlı araçlarla konumlandırıldı. HDP Yenişehir İlçe binası da polis ablukasına alındı. 

Yurttaşların açıklamanın yapılacağı Sanat Sokağı’na girişine izin verilmezken, DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, TJA aktivistleri, DBP Eşbaşkanları Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır, HDP milletvekilleri Pero Dündar, Remziye Tosun, Dersim Dağ, Hişyar Özsoy, Ayşe Acar Başaran, İmam Taşçıer, Feleknas Uca, Nuran İmir, Tayip Temel, Ömer Öcalan, Murat Sarısaç, Ayşe Sürücü, Rüştü Tiryaki, Hüseyin Kaçmaz, Muazzez Orhan, Ebru Günay, Hasan Özgüneş, Erdal Aydemir, Sıdık Taş, Necdet İpekyüz ile Barış Anneleri Meclisi üyeleri, Sanat Sokağı’nda yürüyüşe geçti. Caddelerde toplanan yurttaşların da katıldığı kitle, Gevran Caddesi’ne “Direne direne kazanacağız”, “HDP halktır halk burada” sloganlarıyla yürüdü. 

Ayrıca aynı saatlerde kentin Bağlar ilçesinde de yurttaşlar, “Bê Serok jiyan nabe” ve “Bijî Serok Apo” sloganlarıyla yürüyüş gerçekleştirdi. 

Milletvekillere saldırı

Polis, Gevran Caddesi üzerinde saldırıda bulundu. Yere düşen Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun kolundan yaralanırken, bazı milletvekilleri de polislerce darp edildi. Yürüyüş yapan kitle, Gevran Caddesi üzerinden polislerce çembere alındı.  Kenttin farklı noktalarında grupların protestosu slogan, alkış ve zılgıtlarla devam etti. Abluka altına alınan yurttaşların ve milletvekillerinin sloganları çevrede bulunan birçok yurttaş tarafından alkışlar ve “HDP halktır halk burada” sloganlarıyla destek buldu.

Gevran Caddesi'nde polis ablukasında konuşan HDP’li vekil Ömer Öcalan, “Geri adım atmayacağız. Tecridi kıracağız” dedi. Gevran Caddesi polislerce kapatılırken, çembere alınan yurttaşlar sık sık “HDP halktır halk burada”, “Siyasi tutsaklar onurumuzdur”, “Kürdistan faşizme mezar olacak” ve “Deniz Poyraz ölümsüzdür” sloganlarıyla ablukayı protesto etti.

Vekiller açıklama yaptı

Polis, sadece vekillerin katılacağı açıklamaya izin verileceğini belirterek, çevrede bulunan yurttaşları açıklamanın yapılacağı alandan uzaklaştırmak istedi. Açıklamaya başlayan heyetin Öcalan üzerindeki tecride dikkat çekmesi, polis kalkanlarıyla engellenmek istendi. Polisin, tehditlerini dinlemeyen milletvekilleri, açıklamasını sürdürmeye devam etti. 

Polisin tüm engellerine rağmen direnişini sürdüren kitle adına açıklama yapan DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, “Öcalan'a tecrit uygulayarak, tecridi tüm topluma yaydılar. Tecridi kırdığımızda çözüm sağlanacak. Türkiye'de Kürt sorunu çözülmeden de hiçbir sorun çözülmez” dedi.

DBP Eşbaşkanı Saliha Aydeniz ise "Kürt sorununun demokratik yol ve yöntemlerle çözüleceğini söyleyen Abdullah Öcalan'dır. Onun için bir an önce İmralı işkence tecrit sistemi kırılmalı. Bunun için her gün alanlarda mücadele etmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Açıklamanın ardından kitle yürüyüşe geçti. Polisin engellemesiyle karşı karşıya kalan kitle, oturma eylemine geçerek durumu protesto etti. Oturma eyleminden sonra tekrar yürüyüşe geçen kitle, slogan ve zılgıtlarla eylemini sonlandırdı.   AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.