Programı zengin katılımı coşkulu

Kadın Haberleri —

17. Zîlan Kadın Festivali

17. Zîlan Kadın Festivali

  • 17. Zîlan Kadın Festivali, "Jin Jiyan Azadî: Ji Kurdistanê ber bi Cîhanê ve" şiarıyla Gelsenkirchen'de yapıldı. Dopdolu ve zengin programı olan festival, kararlılık ve coşkuyu buluşturdu.

M. ZAHİT EKİNCİ/LEYLA AKARSU - GELSENKIRCHEN

Almanya Kürt Kadın Hareketi (YJK-E) tarafından organize edilen 17. Zîlan Kadın Festivali’nde bu yıl gençler yöresel kıyafetleri ve enerjileriyle dikkat çekti. Festivalin sahne programı, oldukça zengindi. Çocuklar için özel bir bölüm hazırlayan Zarok Ma ekibi, çocuklara keyifli anlar yaşattı.

Festival alanı şehit kadınların resimleriyle donatılırken, kadın mücadelesini simgeleyen flamalar açıldı. Sık sık ‘Jin jiyan azadî’ sloganların yükseldiği alanda, şehit Evîn Goyî, Leyla Amed, Zîlan ve Gulçiya Gabar’ın fotoğrafları sahneye asıldı. Sahnede “Sarabûn: Bibiryar’i, bêsînorî û azadî ye” pankartı asıldı. Paris’te şehit düşen Evîn Goyî’ye adanan festivalde “Kadın devrimi ve Kürt kadının kazanımları” konulu panel de yapıldı. Jineloji Akademisi üyesi Elif Kaya, KEJAR Üyesi Meryem Fethi ve Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK- E) Üyesi Zîlan Diyar, Jin jiyan azadî devriminin dört parça Kurdistan’dan dünyaya yayılmasını; devrime yönelik saldırılara karşı birlikte mücadelenin önemini anlattı.

Ey Raqîp marşıyla başlayan festivalde konuşan  YJK-E Sözcüsü Ayten Kaplan, Kürt kadınların kazanımlarını korumak için mücadelesini aralıksız bir şekilde sürdüreceğini söyledi. Daha sonra Kevana Zêrîn müzik grubu ve sanatçı Şeyda sahne aldı.

 

Koma Evîna Welat

 

KJK'nin mesajı

KJK Koordinasyonu, festivali selamladığı mesajında, Türk devletinin soykırım politikasının ilk hedefinin Kürt kadınlar olduğunu hatırlatarak, AKP-MHP faşist rejiminin de tüm imkanlarını seferber ettiğini belirtti. Koordinasyon, mücadelenin daha güçlü devam edeceğini vurguladı.

Birlikte daha güçlüyüz

Avrupa Kadın Dayanışması adına konuşan Çiğdem Devran ise Kürt Kadın Hareketi ve Türkiye devrimci kadın hareketinin birlikte güçlü olduğunu savunarak, “Jin jiyan azadî sloganıyla mücadelemizi birlikte yürüteceğiz” dedi.

Festival, sanatçılar Eylem Aktaş ve Beser Şahin’in müzik dinletisiyle devam etti. Mîhrîcan’da 2. olan ve kostüm ödülü alan Koma Evîna Welat’ın govend gösterisinin ardından Jin Ma müzik grubunun dinletisiyle festival son buldu.

 

Koma Evîna Welat

 

Festivalimiz amacına ulaştı

Gazetemize konuşan YJK-E sözcüsü Ayten Kaplan, festival için emek veren ve katılan herkese teşekkür ederek, “Festivalimiz amacına ulaşmıştır. Kadınlar kültürünü, festivalini tüm renkleriyle sahiplendi. Kadınlar, kendi iradesini, politik duruşunu, kendi mücadelesini benimsediklerini  ve sahiplendiklerini bir kez daha gösterdi” dedi.

 

*****

Stantlar açıldı

Köln Viyan Kadın Meclisi, festival alanına gelen kadınların yemek ve içecek ihtiyaçlarının karşılanması için gün boyu hummalı bir çalışma yürüttü. UTAMARA Kadın Buluşma Merkezi, Newaya Jin Kadın Gazetesi, Jineoloji, Heyva Sor, İranlı Kürt Kadınların yanı sıra birçok dayanışmacı grup da stant açarak kadınların el emegi göz nuru çalışmalarından derlenen elbise ve takı sattı. Havanın aşırı sıcaklığından etkilenen insanlara Heyva Sor'un yardım ekibi anında müdahale etti.

 

 

Çocuk kitaplarına ilgi yoğun

Takı ve elbiselerin yanı sıra en çok ilgi gören stantlardan birisi de Meyman Yayınevi tarafından açılan kitap standıydı. Stant görevlilerinden Kemal Pehlivan, “Çocuklara Kürtçe öğretmek için sergilenen kitapların da yoğun ilgi görmesi çok sevindirici” dedi.

 

*****

Kıl çadırda dinlendiler

 

Besna Ana

 

Sanatçı Amele'nin bir gün öncesinde festival alanına kurduğu kıl çadır, her sene olduğu gibi yogun ilgi gördü. Kıl çadırda oturan kadınlar bir yandan hasretlik giderirken, diğer yandanda da sevda ve aşk ezgilerini paylaştı. Kıl çadıra girip kadınlarla sohbet ediyoruz. Mardin Dêrikli Besna Ana, 80’inine merdiven dayamasına rağmen her sene Zilan Festivali’ne katıldığını söylüyor. Bir oğlunun ve kayınının şehit olduğunu aktaran Besna Ana, “Şehitlere bağlılığım için gücüm el verdiğince bu festivalde yer alacağım” diyor.

 

Fehima Sadak

 

Sabırsızlıkla bekliyorum

Xezex’in Bafê köyünden 35 yıl önce Almanya’ya gelen Fehima Sadak, festivali büyük sabırsızlıkla beklediğini söyleyerek, “Burada kendi halkımın içinde çok mutluyum. Kendimi yeniden doğmuş gibi hissediyorum” diye duygularını dile getiriyor.

 

Xezal Özgür

 

Şehit Zîlan sayesinde

Hannover’den festivale katılan 57 yaşında ki Xezal Özgür, çok ciddi bir sağlık sorunu olmadığı sürece festivale katıldığını belirterek, şunları ifade ediyor: “Burada kendi kültürümü görüyorum. Böylesi bir kıl çadırın altında çok mutluyum. Şehit Zîlan sayesinde gördüm. Burada kadınların ne kadar güçlü ve dayanışmacı bir ruha sahip olduklarını görmek bana umut veriyor.”

 

Xezal Yalçın

 

Kadın yaşamdır

Bremen Kürt Halk Meclisi Eşbaşkanı Xezal Yalçın da festivalde her yıl karşılaştığımız isimlerden biri. Nusaybinli Xezal Yalçın (56), 36 yıldır Almanya’da, 8 çocuk annesi ve yurtseverlik görevlerini hiç aksatmıyor. Xezal Ana, şunları söylüyor: “Kürt kadınları olarak özgür kimliğimizle ve ana dilimizle kendimizi ifade etmek istiyoruz. Kadın toplumsal yaşamın en büyük dinamik gücü. Kadın varsa yaşam vardır." diye belirtiyor.

 

Songül Kurt

 

Resim sergisiyle festivalde

Festivalde kadın ve doğa resimlerinin yer aldığı bir sergi açan Songül Kurt, “Annem Malatyalı Türk ve babam Kürt. Burada dayanışma amaçlı sergi açtım. 35 senedir resimle uğraşıyorum, şimdiye kadar 30 sergi açtım. Resimlerimde kadına yönelik şiddetin yanı sıra Anadolu'daki doğal güzelikleri sergiliyorum” diyor. Değişik ulustan insanlara resim tekniklerini öğreten Kurt, festivalde kendi renkleriyle yer almasınının mutluluk verici olduğunu söylüyor.

Hep heyecan duyuyor

Alman kadınlardan oluşan Weqfa Jinên Azad a Suriye (WJAS) standlarında Almanca kitaplar yer alıyor. 67 yaşındaki Monika Schierenberg, daha önce de festivale katılmış. Schierenberg, “Yaptığımız satışın geliri ile kadınlara destek oluyoruz. Birkaç kez gelmeme rağmen hala çok heyecanlıyım. Kadınların böyle bir araya gelmesi önemli ve heyecan verici” diyor.

 

*****

Çocuklar unutulmadı

Festivalin en güzel vakit geçireni çocuklardı. Çoçuklar için açılan çadırda Zarok Ma ekibi çocuklar ile resim ve el boyamaları yapıldı. Ardından Mamoste Şêrko Kanîwar ve ekibi ile prova yapan çocuklar, mini bir konser verdi. Çocuklar Keleşo, Kurdistan çi xewş e, Kîvrişkê gibi parçalar ile hem enstrüman çaldı hem de tiyatral yeteneklerini sergiledi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.