Qamişlo ve Gazi şehitleri anıldı

Gazi Mahallesi Katliamı

Gazi Mahallesi Katliamı

  • KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, 12 Mart 1995 Gazi Mahallesi Katliamı ve 12 Mart 2004 Qamişlo Katliamı şehitlerini andı.

KCK Yürütme Konseyi Başkanlığı Gazi Mahallesi ve Qamişlo katliamlarının yıl dönümleri vesilesiyle yazalı bir açıklama yaptı. Gazi Katliamı'nın, soykırımcı sömürgeci Türk devletinin Kürtlere, Alevilere, sosyalistlere yönelik katliamların bir devamı olarak gerçekleştirildiği belirtilen açıklamada, "Kurdistan ve Türkiye'deki mücadelenin buluşması sömürgeci faşist zihniyeti ve politikaları tehlikeye koyduğundan, Türk devleti önce paramiliter güçleri, akabinde ise doğrudan resmi polis ve jandarma güçlerini halka saldırtarak büyük bir katliam gerçekleştirdi" denildi. Devletin bu politikasının bugün de değişmediği kaydedilen açıklamada, daha fazla güç birliği yapılarak bu politikalara karşı durulmasının en doğru cevap olduğu vurgulandı.

Suriye yönetimi ders çıkarmadı

Qamişlo'da oynanan futbol maçı sonrası ırkçı güçlerin Kürtlere saldırarak vahşi bir katliam gerçekleştirdiği hatırlatılan açıklamada, şunlar ifade edildi: "2011'de başlatılan iç savaş 2004’te Qamişlo Katliamı'yla çıkarılmak istendi, ancak Kürt hareketinin ve halkının doğru öngörü ve yaklaşımı sonucu bunun önü alınmıştır. Rojava'nın düşürülmesi üzerinden başlatılan bir iç savaş ise Suriye'nin tümüyle düşmesiyle sonuçlanacaktı. Eğer 2011'den sonra Suriye tümüyle faşist, soykırımcı, gerici, vahşi güçlerin eline düşmemişse bu Rojava'nın direnişi ve ayakta kalışıyla mümkün oldu. Suriye devleti, Qamişlo Katliamı'ndan gereken sonuçları çıkaramayıp soykırımcı sömürgeci Türk devleti ve Erdoğan yönetimiyle yakınlaşma siyasetini sürdürdü. Bu politika, Suriye'yi felakete sürükleyip bugünkü durumun ortaya çıkmasına yol açtı. Suriye'yi bu duruma düşüren Türk devleti ve Erdoğan, bu durumdan çıkmasının önünde de engeldir.

Yönetim çözümü esas almalı

Suriye devletinin, Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi ile demokratik çözümü esas alması ve Türk devletine karşı iradi duruş göstermesi, Türk devletinin işgalci ve ilhakçı politikalarını etkisizleştirecektir. Suriye, demokratikleşme, diyalog ve müzakereyle başta Kürt sorunu olmak üzere bütün sorunlarını çözebilir. Buna inanıyor ve destekliyoruz. BEHDÎNAN

 

* * *

TEV-DEM: İşgalciye karşı duralım

TEV-DEM, Suriye halkını, işgalci Türk devletinin bölgeye yönelik saldırılarına karşı durmaya çağırdı.

TEV-DEM, Qamişlo Katliamı'nın 20. yıl dönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada mücadele ve direnişi büyütmeye çağırdı. Pplanlı ve organize bir komplo düzenlendiği belirtilen açıklamada, “Adana Anlaşması, faşist Türk rejimi ile şovenist BAAS rejiminin iş birliği yaparak Kürtleri inkar etme ve öldürme politikalarını hayata geçirdiği uluslararası bir komplodur. 12 Mart serhildanı, BAAS rejiminin Kürtlere ve diğer Suriye topluluklarına karşı şovenist ve ırkçı tepkisini ortaya koydu" denildi.

TEV-DEM, şunları vurguladı: "Mücadele ve direnişimizi büyütelim. Suriye halkı olarak, işgalci Türk devletinin bölgeye yönelik saldırılarına karşı duralım. Suriye rejimi, ülkenin geri kalanını olası siyasi ve ulusal felaketlerden korumak için gerçekçi adımları atmalı. Demokratik bir sistem içinde ulusal diyalogu teşvik etmeli ve tüm Suriye'deki özgür halkların iradesini kabul etmelidir."

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.