Raab: Türkiye yükümlülüklerini yerine getirmiyor

Dünya Haberleri —

Dominic Raab / foto: AFP

Dominic Raab / foto: AFP

  • Türkiye’de yaşanan hak ihlallerine ilişkin İngiliz parlamenterlerin göndermiş olduğu mektuba cevap veren Dışişleri Bakanı Dominic Raab, “Türkiye'nin insan hakları yükümlülüklerini yerine getirmekte yetersiz kaldığını” söyledi.

 

EREM KANSOY/LONDRA

Türk devleti ve Erdoğan rejiminin HDP’ye yönelik baskı ve saldırılarına karşı Avrupalı parlamenterlerden tepkiler gelmeye devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde 53 İngiliz milletvekilinin, İngiltere Dışişleri bakanı Dominic Raab’a Türkiye’deki baskı ve ihlallere ilişkin gönderdiği mektuba Bakan Raab cevap verdi. 

Milletvekilleri, Raab'a hitaben kaleme aldıkları mektupta, İngiltere'nin Türkiye'yle ilişkilerinde atılmasını istedikleri adımları sıralanmıştı. Mektupta özellikle “Erdoğan liderliğinde Türkiye’deki demokrasi yapısında ciddi gerileme yaşanmasından dolayı” duyulan endişe dile getirilmişti.

Şüpheler arttı

Mektupta ayrıca, HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun vekilliğinin gasp edilmesi ve hapis cezasına çarptırılması ile İnsan Hakları Derneği (İHD) Eşbaşkanı Öztürk Türkdoğan'ın gözaltına alınması örnek verilerek, söz konusu eylemlerin "Türkiye'nin demokratik değerleri ne ölçüde paylaştığı konusunda" şüpheleri arttırdığı vurgulandı.

Endişe verici gelişmeler

“Gazetecilerin hapsedilmesi, demokratik siyasi muhalefetin bastırılması ve son zamanlarda insan hakları savunucularına yönelik yıldırma dalgası, Türkiye’nin izlediği yanlış yolun somut göstergesidir” denilen mektupta, “Kobanê davası ve Türkiye'nin en son İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesi daha da endişe vericidir, polis ve askeri nezarethanelerde işkence, kötü muamele ve zalimane, insanlık dışı veya aşağılayıcı muamele iddialarında da bir artış olduğunu İnsan Hakları İzleme Örgütü tarafından da bildiriyor” ifadelerine yer verildi.

Acil açıklama talebi

İngiliz vekiller mektupta “Türk hükümetine, Birleşik Krallık'ın dostluğunun koşulsuz olamayacağını ve her zaman insan haklarını savunacağımızı açıkça belirterek, Parlamento'nun acil bir açıklama yapmasını rica ediyoruz” diye belirtti.

Dominic Raab’dan cevap

İngiliz Dışişleri Bakanı Raab’ın mektuba cevabı gecikmedi. Raab, Türkiye’deki gelişmeleri yakından ve kuşkuyla takip ettiğini vurguladı. Raab, “Türkiye'nin ulusal ve uluslararası insan hakları yükümlülüklerini yerine getirmekte yetersiz kaldığına inanıyor, endişelerimizi dile getiriyoruz. Bunu, Temmuz 2020'de İngiltere'ye yaptığı ziyarette Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile doğrudan yaptım ve önümüzdeki aylarda tekrar gündeme getireceğim” dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.