Rêber Apo için yürüyecekler

Yurt Dışı Haberleri —

  • Enternasyonalistlerin bu yılki uzun yürüyüşünde Almanya, Fransa, İtalya, İsviçre, Katalonya, Bask ülkesi, Portekiz, Slovenya, Makedonya, Slovakya ve İngiltere’den 200’e yakın katılımcı var. Bolivya Almara halkının temsilcileri de yürüyüşte yerlerini alacak.
  • 2017 yılından beri bir çok ülkeden aktivistlerin katıldığı “Öcalan’a Özgürlük Enternasyonalist Uzun Yürüyüş”ünün bu yıl 8.’si düzenlenecek. Enternasyonalistlerin uzun yürüyüşü 11 Şubat’a İsviçre’nin Basel kentinde start alarak Kürt gençlerinin yürüyüş kolları ile Strasbourg’da buluşacak.
  • Katalan aktivist Nora Merino; “Özellikle Avrupa’da yaşayan, gönlü özgürlükten yana olan herkes 17 Şubat’a Almanya’nın Köln kentinde yapılacak olan yürüyüş ve mitinge katılmalıdır. Tabi ki bizim nihai hedefimiz Rêber Apo’nun fiziki özgürlüğüdür” diyerek mücadeleyi yükseltme çağrısı yaptı.

ERDOĞAN ZAMUR

15 Şubat Uluslararası Komplonsu’nun üzerinden 25 yıl geçti. Kürt halkının Roja Reş (Kara Gün) olarak adlandırdığı 15 Şubat’ın yıl dönümü yaklaşırken Kürtler ve dostlarının eylemleri de artıyor. Bu yıl dünyanın 74 merkezinde 10 Ekim 2023’te startı verilen ve büyüyerek devam eden “Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa siyasi çözüm” hamlesi kapsamında çeşitli etkinlikler yapılıyor. Hem komplonun 25. yılı olması hem de başlatılan “Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa siyasi çözüm” kampanyası kapsamında 17 Şubat’a Almanyanın Köln kentinde merkezi bir yürüyüş ve miting yapılacak.

Başta Almanya olmak üzere Kuzey Fransa, İsviçre, Belçika ve Hollanda’da Köln eylemine ilişkin çalışmalar devam ederken Kürt gençlik örgütlerinin ve enternasyonalistlerin her yıl geleneksel olarak yaptıkları “Öcalan’a Özgürlük” uzun yürüyüşü hazırlıkları da devam ediyor.

 

 

3 koldan Strasbourg’a

2017 yılından beri dünyanın bir çok ülkesinde aktivistlerin katıldığı “Öcalan’a Özgürlük Enternasyonalist Uzun yürüyüş”ünün bu yıl 8.’si düzenlenecek. Uluslararası komplonun 25. yılı nedeniyle Paris’te startı verilen 25 kişinin katıldığı ve 25 gün sürecek olan gençlerin yürüyüşü de devam ediyor. Kürt gençlik örgütlerinin organize ettiği  “Rewitiyen Azadi” kolu ise 9 Şubat’a Almanya’nın Mannheim kentinde başlayacak.

Enternasyonalistlerin yürüyüşü ise 11 Şubat’a İsviçre’nin Basel kentinde start alacak. Her 3 yürüyüş kolu 15 Şubat’a Fransa’nın Strasbourg kentinde bir araya gelecek ve merkezi bir yürüyüşle bir etkinlik gerçekleştirilecek.

 

 

Enternasyonalist yürüyüş 8. yılında

İlk defa 2017’de gerçekleştirilen enternasyonalistlerin uzun yürüyüşünün bu yıl sekizincisi düzenleniyor. Jineoloji akademisi üyesi ve Katalan aktivist Nora Merino, bu yıl yapılacak olan yürüyüşü gazetemize değerlendirdi. Bütün Avrupa ülkelerinde katılımın olacağını dile getiren Merino, hiçbir gücün kendileri ile Rêber Öcalan arasına giremeyeceğini ve her şartta onun fikirlerini bütün dünyaya yayacaklarını dile getirdi.

Nora Merino 11 Şubat’ta Basel’den başlayacak olan yürüyüşün tekniki bütün hazırlıkları tamamlandığını belirterek şunları aktardı: “Bu yıl 10 Şubat’ta Basel’de toplanıp 11 Şubat’a yürüşe başlayacağız. İlk gün hem enternasyonalist aktivistler hem de Kürt halkının güçlü bir katılımıyla birlikte Basel’de bir yürüyüş yapacağız. İlk günün akşamı da Basel Demokratik Kürt Merkezi’nde kültürel bir etkinlik yapacağız.

11 Şubat günü Fransa’nın Saint Luis kentinde başlayıp Mulhouse, Colmar ve Selestät hattında Strasbourg’a yürüyeceğiz. 15 Şubat’ta Fransa ve Almanya’da gelen yürüyüş kollarıyla birleşip Strasbourg’a merkezi bir yürüyüş ve açıklama yapacağız. Yol boyunca belediyelere dosyalar sunacağız. Yine İmralı’ya kart yollama çalışmalarını yürüteceğiz. Akşamları da tartışma programları, seminerler düzenleyeceğiz”.

Bu yıl Almanya, Fransa, İtalya İsviçre, Katalonya, Bask ülkesi, Portekiz, Slovenya, Makedonya, Slovakya ve İngiltere’den 200’e yakın enternasyonalist aktivistin yürüyüşe katılacağını ifade eden Nora Merino ayrıca Bolivya Almara halkının temsilcilerinin de yürüyüşte yerlerini alacağını aktardı.

 

 

'Bê Serok Jiyan Nabe’ sloganını attırmak kolay olmamıştı!

2017’deki enternasyonalistlerin ilk yürüyüşüne de katıldığını söyleyen Nora Merino 7 yıllık süre içinde yaşanana değişimi şu sözlerle dile getirdi: “Bu yedi yıllık süre içerisinde enternasyonalistler içinde nasıl bir kabulleniş olduğunu gözlemledik. 2017’deki ilk yürüyüşte de ben vardım. Katılımcılara “Bijî Serok APO” ve “Bê Serok Jiyan Nabe” sloganları attırmak kolay olmamıştı. Birçok kişi bunu kendileri açısından sorun olarak görüyordu. Çünkü herkes farklı bir kültürden gelmişti. Ancak zaman içersinde bunların nasıl dönüştüğüne tanık olduk. Her yıl, giderek nasıl içten “Bijî Serok APO” ve “Bê Serok Jiyan Nabe” sloganları atıldığına tanık oluyoruz. Rêber APO ezilen halklar için önemli bir siyasetçidir. O sadece Kürtlerin, Ortadoğu halklarının önderi değildir. Şüphesiz ki Kürt halkı için önemli bir rolü var ama o ezilen bütün halkların önderidir. Halklar önderi diyoruz, bu sadece bir slogan değil bir gerçekliktir. Farklı kültürlerden, ülkelerden ve halklardan enternasyonalistler Rêber APO’nun paradigmasında kendini buluyor. Gerek kendi toplumsal sorunları gerek ekoloji, ekonomik, kültürel ve cinsiyet eşitliği, savaş vb gibi sorunlarının çözüm adresi Rêber Apo’nun paradigmasına buluyor.”

Yediden 70’e herkes Köln’e akmalı

17 Şubat’da Köln’de yapılacak büyük yürüyüşe her ulustan, her yaştan ve her inançtan insanların katılması gerektiğinin altını çizen Nora Merino son olarak şu çağrıyı yaptı: “Özellikle Avrupa’da yaşayan, gönlü özgürlükten yana olan herkes 17 Şubat’a Almanya’nın Köln kentinde yapılacak olan yürüyüş ve mitinge katılmalıdır. Rêber Apo’nun fizik özgürlüğü bizim özgürlüğümüzdür. Bundan ısrarlı olmak gerekiyor. Onun içinde herkes 17 Şubat’ta Köln’de olmalıdır. Eğer güçlü bir ses çıkarabilirsek ilk olarak bu tecriti kırarız. Tabi ki bizim nihai hedefimiz Rêber Apo’nun fiziki özgürlüğüdür.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.