Rêber APO için yürüyoruz

Yurt Dışı Haberleri —

Uzun yürüyüş Heilbronn'den başladı

Uzun yürüyüş Heilbronn'den başladı

  • Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü için yapılan geleneksel uzun yürüyüş bu yıl iki koldan yapılıyor. Birinci kol Almanya'ın Heilbronn kentinden yürüyüşe geçti. Bu yılki yürüyüş öncesi enternasyonalistler Cenevre’de “Abdullah Öcalan ve Paradigmasal Değişim” konferansı düzeliyor.
  • 15 Şubat Uluslararası Komplosunun yıl dönümünde, Kürt gençlerinin Almanya’nın Heilbronn kentinden yola çıktıkları ve  6 gün sürecek uzun yürüyüşlerine başladı. 150 gencin başlattığı yürüyüşün enternasyonalist kolu Cenevre’de bir gün sonra yürümeye başlayacak.

 
DENİZ BABİR/ ERDOĞAN ZAMUR

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün sağlanması için Kürt gençleri Almanya’nın Heilbronn kentinde Uzun Yürüyüş’e başlarken, enternasyonalistlerde eylemlerine Cenevre’de yapılan “Abdullah Öcalan ve Paradigmasal Değişim” konulu bir konferans ile start verdi.
Almanya’nın Heilbronn kentinden başlayan yürüyüşe Avusturya, İngiltere, Fransa, İsviçre, Hollanda ve Belçika’dan yaklaşık 150 Kürt genci katıldı. Yürüyüş için Cumartesi akşamı Heilbronn Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde bir araya gelen Kürt gençleri “2023 zafer yılında Önder Apo’yu özgürleştireceğiz” şiarıyla 6 gün boyunca Heilbronn’dan Freiburg’a kadar yürüyecek.

Sarı, kırmızı yeşil önlükler giyildi
Yürüyüşte “Bu yıl Rêber Apo’nun özgürlük yılı olacak” pankartı taşıyan gençler, önünde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın resmi ve arkasında “Öcalan’a Özgürlük” yazılı sarı, kırmızı, yeşil önlükler giydi. Soğuk ve yağışlı havaya rağmen tüm çoşkusuyla başlayan yürüyüşe Heilbronn’da yaşayan Kurdistanlılar ve dostları da destek verdi.

Uzun Yürüyüşün Heilbronn kolu. FOTO: Deniz BABİR

Önder Apo’nun özgürlüğünü haykıracağız
Yürüyüşün ilk günü Theresienwiese meydanında bir araya gelen gençler yaptıkları açıklama ile uluslararası komplo ile başlayan tecridin 24 yıldır ağırlaştırılarak devam ettiğini vurgulayarak, “Türkiye gerçekten kalıcı bir barış istiyorsa Rêber Apo’nun özgür olmasından başka bir yol yok. İşkenceyi Önleme Komitesi(CPT) ve Avrupa Konseyi (AK) görevini yerine getirmeyerek tecridin devam ettirilmesine katkı sunuyor. Rêber Apo’nun sağlığından endişeliyiz. Avrupa sokaklarında bu kirli politikalara karşı 6 gün boyunca Rêber Apo’nun özgürlüğünü haykıracağız” diyerek tüm gençleri eyleme destek vermeye çağırdı.

An azadî, an azadî
Kurdistani Halklar Federasyonları (FED-GEL) Eşbaşkanı Sait Öztürk ise “Önderliğimiz 24 yıldır esaret alınarak fikirleri bizden uzak tutulmak istendi. Ancak bunu başaramadılar ve  fikirleri tüm dünyaya yayıldı. Rêber Apo ‘genç başladık, genç başaracağız’ demişti. Rêber Apo’nun özgürlüğünü Kürt gençleri gerçekleştirecek. İki yıla yakındır Önderliğimizden haber alamıyoruz. CPT ve AK bu konudaki sorumluluğunu yerine getirmeli. Yeter artık, ‘An azadî, an azadî” diye konuştu.
Almanya Marksist-Leninist Parti (MLPD) Heilbronn temsilcisi Joachim Schweitzer, PKK’nin Avrupa’da ‘terör örgütleri listesi’nden çıkartılması gerektiğini vurgulayarak, Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için Kürt halkının mücadelesine destek verdiklerini belirtti.

FOTO: Deniz BABİR

Kadınların mücadelesi büyüyor
Heilbronn Demokratik Kürt Toplum Merkezi (DKTM) Eşbaşkanı Gülistan Ateş de, “Bugün tüm dünyada Önderliğin sözü ve düşüncesi olan ‘Jin jiyan azadî’ sloganı yankılanıyor. Bu slogan ile kadınların mücadelesi dünyanın her yerinde büyüyerek devam ediyor. Kadınlar ve gençlerin mücadelesiyle Önderliğimizin özgürlüğünü sağlayacağız” diye konuştu.

Almanya savaşa destek sunuyor
Eylemciler yürüyüşte Heilbronn’da bulunan termobarik fabrikası AIM Infrarot-Module GMBH önünde bir eylem yaptı. Gençler, AIM fabrikasının drone parçaları ve yüksek kaliteli kızılötesi dedektörler ve termal görüntüleme cihazları ürettiğini belirterek, “Bu parçaları Türkiye’nin de üyesi olduğu NATO ülkelerine satarak Kurdistan’da yürütülen savaşa destek sunuluyor” diyerek Almanya’nın bu kirli savaşa ortaklık etmekten vazgeçmesi gerektiğini belirtti.

Stammheim cezaevi önünde eylem
Eylemin ilk günü 18 km yürüyerek Ludwigsburg’a gelen gençler Pazartesi (bugün) Stuttgart’a kadar yürüyecek. Gençler Stuttgart’ta bulunan Stammheim cezaevi önünde siyasi tutuklularla dayanışma amaçlı bir miting yapacak. Akşam ise, Stuttgart Kültür Haus’da düzenlenen bir anmada buluşulacak. 

Enternasyonalistler konferansta buluştu
İsviçre’nin Cenevre kentinden Strasbourg’a yapılacak yürüyüşe ise Almanya, İspanya, Katalonya, Portekiz, Fransa, İngiltere, İsviçre, Slovenya, Bulgaristan, Kenya, Meksika, Macaristan, Avusturya, Brezilya ve Hindistan’dan 150’den fazla enternasyonalist katıldı.
Enternasyonalistler eylemlerine Cenevre’de yapılan “Abdullah Öcalan ve Paradigmasal Değişim” konulu bir konferans ile start verdi. Cenevre’de bulunan Maison Internationale (Uluslararası Kültür Evi) Gandi salonunda yapılan konferansa enternasyonalistlerin yanı sıra Kurdistanlılar da katıldı.

Umudumuz artıyor
Konferansın açılış konuşmasını Avrupa Demokratik Kürdistanlılar Toplum Kongresi (KCDK-E) Eşbaşkanı Yüksel Koç, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın paradigmasının sınırları aşarak tüm ezilen halklara öncülük ettiğini vurgulayarak, “Bu salonda Afrika’dan Latin Amerika’ya, Avrupa’nın birçok ülkesinden 150’den fazla Kürt dostlarını görünce umudumuz daha da artıyor” dedi.

Abdullah Öcalan ve Paradigmasal Değişim Konferansı-FOTO: Erdoğan ZAMUR

PKK enternasyonalist bir hareket
Moderatörlüğünü İtalyan enternasyonalist Uxia Birueiro’nun yaptığı konferansta Avrupa Kürt Kadın Hareketi(TJK-E) adına konuşan Asmin Engin, günümüze kadar yapılan Kürt soykırımlarına değinerek PKK’nin ortaya çıkış koşullarını ve diğer isyanlardan farkını anlattı. Engin “PKK,Haki Karer ve Kemal Pir şahsında enternasyonalist bir hareket olarak ortaya çıktı. Kuruluşta iki kadın arkadaş da yer almıştı. Bu da kadın özgürlükçü paradigmanın temelini oluşturdu” diye konuştu.

Abdullah Öcalan ve Paradigmasal Değişim Konferansı-FOTO: Erdoğan ZAMUR

Kobanê filmi izlendi
Konferansta Uluslararası Hukuk ve Demokrasi Derneği (MAF-DAD) yönetim kurulu üyesi Mahmut Şakar ve Tecride Karşı Uluslararası Delegasyon içerisinde yer alan avukatlar Raphael Roux ve Coroline İsabella Aubry ise, Türkiye’ye yaptıkları ziyaretlerdeki gözlenimlerini aktardı. Yürüyüşe katılan gruplar kendi ülkelerindeki mücadeleler hakkında bilgi verdi. Konferans Kobanê filmimin gösterimiyle son buldu.

Yürüyüş bugün başlayacak
Enternasyonalistler Pazartesi Place de Neuve meydanında Uzun Yürüyüş’e başlayacak. Cenevre Birleşmiş Milletler ofisi önünde yapılacak basın açıklamasına Cenevre SP Federal Milletvekili Laurence Fehlmann Rielle, Cenevre Belediye başkan yardımcısı Christina Kitsos ve Cenevre Kanton Milletvekili Pablo Cruchon konuşmacı olarak katılacak

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.