Rehin Kürt siyasetçilere 'selamlaştın' cezası

❏

  • Rehin tutulan Kürt kadın siyasetçiler Ayla Akat Ata ve Ayşe Yağcı’ya, birbirlerinin yakınlarıyla selamlaştıkları gerekçesiyle disiplin cezası verildi. 

 

Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutulan kadın siyasetçiler Ayla Akat Ata ve Ayşe Yağcı hakkında disiplin soruşturması başlatıldı. Ata ve Yağcı, 21 Temmuz’da Sincan Disiplin Kurulu Başkanlığında sözlü savunmada bulundu. Yağcı, "Aynı koğuşta 24 saat beraber kaldığım fiziksel, duygusal, psikolojik paylaşımlarımın olduğu arkadaşlarımın gelen ziyaretçileri ile selamlaşmak kadar doğal bir tutum olamaz. Bu anlamda ben de tamamen hem edindiğim toplumsal ahlaki ve vicdani sorumluluğum gereği hem bir kadın ve insan olmanın gereği ziyaretçilerle selamlaştım ve bunu devam ettireceğim. İnsani bir durum olan selamlaşmanın idare tarafından engellenmesinden vazgeçilmeli” dedi.

Siyasetçi Ayla Akat Ata da hakkıda hukuksuz bir şekilde düzenlenen tutanak dolayısıyla savunmayı reddederek, şunları söyledi: “Neredeyse iki yıldır aynı koğuşu paylaştığım koğuş arkadaşımın görüşçülerine ‘hoş geldiniz’ demem büyüklerimin ellerinden öpmem ve görüş sonunda da ‘uğurlar olsun’ demem insan olmanın gereğidir. Görüş alanı zaten kamerayla kayıt altına alınmaktadır. Tutanakta ifade edildiği gibi bir sohbet söz konusu değildir.”

Disiplin Kurulu Başkanlığı ise “Olumsuz davranışa yönelik gruplaşmaya neden olmak veya bu amaca yönelik gruba katılma” gerekçesiyle iki siyasetçiye bir ay kültürel ve sportif faaliyetlerden men cezası vererek, Ankara Batı İnfaz Hakimliğine itiraz yolu açık olmak üzere karar verdi. Söz konusu disiplin cezalarına dair Ata ve Yağcı, Ankara Batı İnfaz Hakimliğine avukatları aracılığıyla itiraz da bulundu.  ANKARA

 

Yatağa bağlı hale getirildi

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 73 yaşındaki ağır hasta tutsak Ehettin Kaynar’ın yatağa bağlı hale geldiğini ve ailesiyle telefon görüşmesi dahi yapamadığını bildirdi.

 İnisiyatif, eylemlerinin 412. haftasında, İHD Ankara Şubesi önünde açıklama yaptı. Açıklamada, Karabük T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan 73 yaşındaki ağır hasta tutsak Ehettin Kaynar’ın durumuna dikkat çekildi.

İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Nuray Çevirmen’in yaptığı açıklamada, Kaynar’ın ilk olarak Kasım 2015'te tutuklandığını ve iki yılın ardından serbest bırakıldığını hatırlattı. Çevirmen'in verdiği bilgilere göre; kalp yetmezliği olan Ehettin Kaynar, hastaneye kaldırılarak, anjiyo olup ve stent takıldıktan iki hafta sonra dosyanın onaylanması sonucunda Nisan 2021'de tekrar tutuklanarak, Edirne F Tipi Hapishanesi’ne konuldu. Cezaevine girdikten sonra durumu her gün ağırlaşan hasta tutsağın tedavileri yapılmadı. 2-3 ay önce Karabük T Tipi Kapalı Cezaevi’ne sürgün edildi. 

Bayram dolayısıyla görüşe giden ailesi, durumunun kötüleştiğini, tedavilerinin aksatıldığını ve hastane sevkleri yapılmasına rağmen hastaneye götürülmediğini gördü. Ailenin savcılığa başvurması üzerine Kurban Bayramı’nın ikinci günü hastaneye kaldırıldı; karaciğerinde büyük bir kitle tespit edildi. Karabük’te yatağa bağlı hale gelen ve ailesi ile telefon görüşmesini dahi yapamayan Kaynar, durumunun ağırlaşması üzerine acilen 27 Temmuz 2022’de Ankara Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edildi. Karaciğerinde meydana gelen kitle ve kalp yetmezliğinin yanı sıra damar tıkanıklığı, yüksek tansiyon, prostat, kemik erimesi, romatizma, sağ omuz köprücük kemiği kırıklığı, cilt hastalığı, el ve ayaklarında uyuşma, el titremesi, guatr ve böbrek hastalığı gibi ağır hastalıkları var. İlerlemiş yaşı ve ağır hastalıkları nedeniyle tek başına yaşamını idame ettiremiyor.

Çevirmen,  Ehettin Kaynar’ın durumunun kritik olması, yatağa bağımlı hale gelmiş olması ve ağırlaşan hastalıkları nedeniyle cezaevinde kalamayacağını belirterek, ailesinin yanında tedavi olabilmesi için bir an önce tahliyesinin sağlanmasını talep etti. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.