REPAK: Kadın mahkemesi kuracağız

Kadın Haberleri —

.

.

  • REPAK Yönetim Komitesi Üyesi Meral Çiçek, kadın kırımına karşı küresel düzeyde başlattıkları kampanyaya ilişkin şu bilgileri verdi: “Orta vadede 2000’den sonra katledilen kadınların çetelesini tutacağız. Uzun vadede ise bir kadın mahkemesi kuracağız. Kadın cinayetlerinin cezasız kalmamasını sağlayacağız. Yılda bir günün öncü kadınların katledilmesine karşı mücadele günü olarak belirlenmesi için girişimlerde bulunacağız.” 

HABER MERKEZİ

Kürt Kadın İlişkiler Merkezi REPAK’ın da içerisinde yer aldığı 73 kadın örgütü ve 181 aktivist, öncü kadınlara yönelik katliam politikalarını teşhir etmek ve kadın kırımının önüne geçmek amacıyla 11 Mayıs’ta küresel mücadele kampanyası başlattı.

Kampanya ilan edildikten sonra birçok online toplantıyla kısa, orta ve uzun vadeli planlar belirlendi. Hawar Haber Ajansı’ndan Cihan Bilgin’in sorularını yanıtlayan REPAK Yönetim Komite Üyesi Meral Çiçek, kadın katliamlarına karşı uzun vadede bir kadın mahkemesi kurmayı hedeflediklerini söyledi. 

Katledilen öncü kadınlara yönelik çalışacak

Kampanyanın ortak yürütülmesi için bir platform kurdukları bilgisini paylaşan Çiçek, amaçlarını şu sözlerle ifade etti: “Son süreçte kadın katliamlarına karşı dünya çapında birçok platformun kurulduğunu görüyoruz. Çünkü bir gerçeklik olarak hem kadın kırımı derinleşti, hem de buna bağlı olarak kadın bilinci gelişti ve kadın kırımına karşı mücadele de yükseldi. Kadın cinayetlerini kadın kırımının bir parçası olarak adlandırabiliriz, ancak bu kırım gerçekliği içerisinde bazı ayrı ele alınması gereken yönler var. Platformumuz da esas olarak öncü kadınların katledilmesi üzerinde çalışmayı hedefleyecek. Çünkü cinsiyetçi, kapitalist, ulus devlet sisteminin sistematik bir şekilde öncü kadınları suikast, cinayet yoluyla ortadan kaldırmaya çalışıyor. Bu yüzden platform olarak öncü kadınların katledilmesine karşı etkili bir mücadele yürütmek, bu gerçekliğe dikkat çekmek istiyoruz. Medyada bu katliamlar münferitmiş gibi yansıtılıyor. Biz ilkin bu katliamların bireysel değil sistematik olduğuna dikkat çekmek istiyoruz. İkinci olarak bunu arka planıyla birlikte ifşa etmek istiyoruz. Diğer adımda  ise kadın anlayışıyla hukuk mücadelesi yürüteceğiz. Çünkü bu suçlar genelde cezasız kalıyor. Dördüncü olarak ise öncülerimizi koruyacağız. Katledildikten sonra mücadele yürüteceğiz değil, sağken koruyacağız.”

Saldırılar aynı merkezden

Cinsiyetçi sistemin aşılması için kadınların demokratik ittifaklarını kurulması gerektiğini belirten Çiçek, “Uluslararası saldırılar karşısında parçalı duruş sergilemek bir yere kadar götürür. Ama biz global bir sistemle karşı karşıyayız, saldırılar evrenseldir; örgütlenmemiz de global olmak zorundadır. Son olarak bunu Paris Katliamı’nda gördük, sonra özyönetim direnişlerinde ve son olarak Hevrîn Xelef, Kobanê ve Hesekê’de katledilen Arap öncü kadınların katledilmesi olayında gördük. Öncü kadınların katledilmesi olaylarının sadece bizim sınırlarımızda değil, Kolombiya ve Meksika gibi ülkelerde toplumsal mücadelelere öncülük eden kadınların da bizimle aynı gerçekliğe maruz kaldıklarını gördük. O zaman ortak bir zeminimizin olması gerekiyor. Platformumuz uluslararası alanda örgütlendikçe etkili olacak. Farklı kadın örgütleri de katılım için platformla iletişim kuruyor” diye konuştu. 

Kısa ve uzun vadeli hedefler

Gerçekleştirdikleri birçok online toplantıyla planlamalar ortaya koyduklarını belirten Çiçek, şu bilgileri paylaştı: “Kürdistan, Kolombiya, Afganistan, Filipinler, Bangladeş, Meksika ve Brezilya’dan kadınlar toplantılara katıldı. Kısa, orta ve uzun vadede planlarımız var. Kısa vadede dört panel gerçekleştireceğiz. Platformun amaçlarını kavratmak istiyoruz. Orta vadede 2000 yılından sonra katledilen öncü kadınların çetelesini oluşturup, havuz oluşturacağız. Kadın kırımı ve bu tarihlerde katledilen kadınlara ilişkin toplu bir veri yok çünkü. Kaç kadın katledildi, bunların profilleri neydi, kimler tarafından nasıl, neden katledildiler, katiller cezalandırıldı mı; bunları veri haline getireceğiz. Zaman isteyen bir çalışma. Uzun vadede ise adalet çalışması yapacağız. Bir alternatif kadın mahkemesi kurma fikrimiz var. Bu çok emek isteyen bir çalışma. Devlet mantığına göre değil, demokratik toplum, kadın anlayışına dayalı olmalı. Aynı zamanda katillerin cezasız kalmasına yönelik de hukuki ve siyasi mücadele içerisinde olacağız. Devletlerden adalet beklemiyoruz. Sorunun bir parçası onlar zaten. Dördüncü olarak ise öncü kadınları korumak, yaşamlarını korumak için kadın öz savunmasını geliştirmek istiyoruz."

Çiçek, platform olarak yılda bir günün ‘Öncü Kadınların Katledilmesine Karşı Uluslararası Mücadele Günü’ olarak belirlenmesi için girişimlerde bulunacaklarını da sözlerine ekledi. 

Platform işlevli olacak

Platform bünyesinde adalet, iletişim, veri oluşturma, eylem gibi birçok komisyon oluşturacaklarını da söyleyen REPAK Yönetim Komitesi Üyesi Çiçek, platform içerisinde yer alan her örgütün bu komisyonlara dahil edileceğini, platformun bu yönüyle faal kılınacağını söyledi.

Çiçek son olarak, kadın kırımı gerçekliğinin sadece bir bölge ile sınırlı olmadığını yineleyerek, ortak mücadelenin bu nedenle önemli olduğunu kaydetti.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.