Rojava 15 Ağustos’un eseri

  •  Rojava’da onlarca merkezde yapılan 15 Ağustos kutlamalarında “15 Ağustos korkunun kırıldığı gündür, öz güç ve cesarettir. Rojava devrimi o ruhla gerçekleşti” mesajı verildi.

 

15 Ağustos Atılımı’nın 39. yıldönümü Rojava’da onlarca merkezde kitlesel etkinliklerle kutlandı. Kürt, Arap, Süryani ve Ermeni halklarını buluşturan kutlamalarda Rojava devriminin 15 Ağustos’un yarattığı direniş zemini üzerinde yükseldiğine dikkat çekildi. “Onlar tarihin akışını değiştirdi, o direnişin ruhuyla Rojava devrimi gerçekleşti” denildi. 

QAMİŞLO

Qamişlo’da binlerce kişi 15 Ağustos kutlamasında bir araya geldi. 12 Mart Stadı’nda yapılan kutlamaya Arap, Süryani ve Ermeni kent sakinleri de katıldı. Etkinlikte Şehit Aileleri Meclisi adına Şehit Muhyedîn Gulo’nun annesi Şemsexan Gulo konuştu. Gulo, “Komutan Egîd ve arkadaşlarının direnişi sayesinde Önder Abdullah Öcalan’ın fikirleriyle devrimimizi sürdürdük” dedi. Qamişlo Şehit Aileleri Meclisi Eş Başkanı Mahsum Hesen Komutan Egîd ve arkadaşlarının izinde yürümeye devam edecekleri mesajını verdi. 

ŞEHBA

Şehba’da göç etmek zorunda kalan Efrînlilerin bulunduğu Serdem Kampı’ndaki kutlamaya da yüzlerce kişi katıldı. Efrîn Şehit Aileleri Meclisi adına konuşan Fatime Cemo, “Biz şehit aileleriyiz, 15 Ağustos ruhuyla tüm işgalcileri yeneceğiz” diye konuştu. 

AMÛDÊ

15 Ağustos atılımının 39’uncu yıldönümü Amûdê’de kitlesel bir törenle kutlandı. Etkinliğin yapıldığı Beylesan Salonu komutan Egîd ve şehit kadın öncülerin resimleriyle donatıldı. 

REQA

Reqa’da Ekrad Mahallesi’ndeki kutlamada şehit anneleri diriliş bayramı meşalesini yaktı. Toplumsal İşler ve Çalışma Kurulu Eş Başkanı Cîhad Hesen, “15 Ağustos kölelik ve zulme karşı direniş mirasıdır” diye konuştu. Kutlama halaylarla sona erdi. 

KOBANÊ

Kobanê’de Şehit Egîd Meydanı’ndaki kutlamada onlarca kurum temsilcisi hazır bulundu. Fırat Bölgesi Gençlik ve Spor Kurulu Eş Başkanı Avaşîn Misto, 15 Ağustos Atılımı’nın önemine dikkat çekerek, “O günden günümüze kadar direniş aralıksız şekilde devam ediyor. O direnişin ruhuyla Rojava Devrimi oldu” dedi.Kutlamada yerel sanatçılar sahne aldı. 

HESEKÊ

Hesekê Kantonu’nda yüzlerce kişi Nisan Parkı’nda diriliş coşkusunu yaşadı. Kutlamada Egîd’in yaşamını anlatan bir sinevizyon gösterildi. Hesekê’nin Xabûr ilçesi Kültür ve Sanat Merkezi’ne bağlı Koma Tolhildan şarkılarını seslendirdi ve şarkılar eşliğinde halaylar çekildi.

Hesekê Kantonu’na bağlı Şedadê ilçesinde de, Şehit Aileleri Meclisi merkezinde bir etkinlik düzenlendi. 

TİL BERAK

Til Berak ilçesinde, Kültür Merkezi'ndeki kutlamada konuşan Heseke Şehit Aileleri Meclisi Üyesi Fatme El Ali, "Bugün isyanın başlangıcı, korkunun kırılma günüdür. Onlar tarihin akışını değiştirdi” dedi. 

HALEP

Halep’te Şêxmeqsûd mahallesinin doğu kesimindeki Cebenet bölgesinde yüzlerce kişi biraraya geldi. 

Şêxmeqsûd ve Eşrefiyê Mahalleleri Genel Meclisi Eş Başkanı Miri El Şiblî, özgürlük şehitlerini anarak, "Şehitler fedakarlıklarıyla bize özgürlük yolunu aydınlattılar. 15 Ağustos unutulmayacak bir tarihtir” diye konuştu.

TİL HEMİS

PYD Til Hemis ofisi ve Til Hemis Meclisi, ilçe halkının katılımıyla 15 Ağustos Komutanı Mahsum Korkmaz (Egîd) için Mesrif Zirai alanında anma töreni düzenledi.

TİRBESPİYÊ

Suriye Devrimci Gençlik Hareketi, Tirbespiyê ilçesindeki Önder Abdullah Öcalan Parkı'nda kutlama yaptı. Kutlamada ilçenin Şehit Aileleri Meclisi üyesi Fesih Hisên bir konuşma yaparak, 15 Ağustos Hareketi'nin bugüne kadar devam eden direniş ruhuna işaret etti. Çilaxa'da ise kutlama Roj Salonu'nda gerçekleştirildi. Kutlamada KONGRA STAR adına söz alan Sîham Xelil, kadınların atılımı özgürlüğün timsali haline getirdiklerini söyledi.

DÊRİK

Dêrik’teki kutlama Dicle Park'ta yapıldı. Kutlamada konuşan Cizre Şehit Aileleri Meclisi Eş Başkanı Hesen Ubeyd, “15 Ağustos öz güç ve cesarettir. Kuzey ve Doğu Suriye halkı için yeni bir gündür. Şehit Egîd bizim için tüm Kürdistan'da özgürlük ve direniş kıvılcımını yaktı” diye konuştu.

MİNBİC

Minbic’te çifte kutlama vardı. 15 Ağustos Atılımı’nın yanında kent sakinleri Minbic’in özgürleştirilmesinin 7. Yıldönümünü de kutladı. Minbic Yasama Meclisi Eş Başkanı Siham Hemo, Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetim Yürütme Meclisi Eş Başkanı Hisên Osman, Suriye’nin Geleceği Partisi Genel Sekreteri Siham Dawud ve Minbic Askeri Meclisi Komutanı Mihemed Ebu Adil, kutlamada konuşma yaptı. Konuşmaların ardından müzik grupları sahne aldı.   ANHA/HABER MERKEZİ

5 ülkeden enternasyonalistler katıldı

Şehit Rüstem Cûdî (Mexmûr) Mexmûr mülteci kampındaki kutlama beş ülkeden enternasyonalistlerin katılımıyla gerçekleşti. 

Kültür ve Sanat Merkezi’ndeki kutlamada konuşan Mexmûr Halk Meclisi Eşbaşkanı Yusuf Kara, “Bu ruhla bugün özgür Kurdistan dağlarında binlerce gerilla faşist düşmana karşı tarihi bir direniş sergiliyor” dedi. 

Sinevizyon gösterimi ardından ‘Jînim Jiyanim’ tiyatro grubu, Stêra Zêrîn müzik grubu, Sanatçı Rêbîn Araz ile Şehit Aram folklar grubu sahne aldı.

Kutlama için Avrupa’dan Mexmûr’a gelen enternasyonalistler de yazılı bir mesaj sundular. Mesajda, “Avrupa’nın farklı 5 ülkesinden bu önemli günü sizlerle birlikte kutlamak için buraya geldik. Önder Apo’nun felsefesini dünyanın her tarafına yaymak bizim görevimizdir” denildi.  MEXMÛR

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.