Rojava direnişinin kazanımıdır

Dünya Haberleri —

  • İsviçre’nin Zürih Kantonu’na bağlı Kloten kentinde Rojava Kültür Derneği açıldı.

ERDOĞAN ZAMUR/ZÜRİH

Qamişlo’da 12 Mart yıldönümünde açılan dernekte Qamışlo şehitleri anıldı. Açılışa Rojava Özerk Yönetimi Dış İlişkiler Kurulu Eşbaşkanı Bedran Çiya Kurd, Abdulkerim Ömer, İsviçre Kürt Konseyi (CDK-S) Eşbaşkanı Selma Sürer, Bethnahrin Ulusal Meclisi (ESU) Temsilcisi Shleymun Elber Rhawî, PYD İsviçre temsilcisi Ali Omar, Rojhilat Dil Hareketi üyesi Azad Rojhilat, Rojava El Parti ve PJAK temsilcileriyle çok sayıda Kurdistanlı katıldı.

Rojava Kültür Derneği Eşbaşkanı Mahmud Hisên, bu derneği en çok çocuklar için açtıklarını belirterek, “Buralarda çocuklarımız, ana dilini, kültürünü her şeyini unutuyor. Bunun önüne geçmek için ana dilimizi, kültürümüzü, gelenek ve göreneklerimizi yeni kuşaklara aktaracağız” dedi.

Bütün Kürdistanlıların evi

Yapılan konuşmalarda da birlik ve beraberlik vurgusu öne çıktı. Rojava Kültür Derneği Eşbaşkanı Mahmud Hisên Kürtler arası birliğe vurgu yaparak, “Burası sadece Rojava’da ki Kürtlere yönelik değil, 4 parça Kürdistanlının evidir.  Önümüzdeki süreçte etkinliklerimiz ve dil, saz ve tiyatro kursları açacağız” dedi.

12 Mart devrimi devam ediyor

Çocukların kurdeleyi kesmesiyle yapılan açılışta, 12 Mart Qamişlo şehidleri olmak üzere Kürdistan devrim şehitleri için saygı duruşuyla başladı. Etkinlikte Rojava Özerk Yönetimi Dış İlişkiler Kurulu Eşbaşkanı Bedran Çiya Kurd Rojava Kültür Derneği’nin 12 Mart’ta açılmasının anlamlı olduğunu dile getirerek, “Qamişlo isyanı inkara, imhaya, zulme karşı yapıldı. Bu mücadele için Qamişlo’dan Şam ve Halep’e kadar onlarca şehit verildi. Kuzey-Doğu Suriye’de elde edilen kazanımlar verilen bu şehidler sayesinde oldu, 19 Temmuz devriminin altyapısını oluşturdu. 12 Mart’a başlayan devrim, bizim için kutsal ve değerli bir gündür” dedi.

Ortak bir devrim

Kurd, “Kuzey-Doğu Suriye devrimi bölgede yaşayan bütün halkların ortak devrimi. Elde edilen kazanımlar bölgede yaşayan halkların kazanımları olduğu için ortak savunuluyor, yönetiliyor. Bütün partiler ve oluşumlar kendini bu devrimin sahibi olarak görüp ona göre bir mücadele yürütmeli. Bu dernek de bu noktada önemli bir işlev yüklenmelidir. Bütün halkların ortak evi olmalıdır” diye belirtti.

Kürt düşmanlığı her şeyi yaptırıyor

Türk devletinin saldırılarına da değinen Bedran Çiya Kurd, Rojava’da elde edilen kazanımlara dönük saldırıların hız kesmeden devam ettiğine vurgu yaparak “Rojava’da elde edilen kazanımları yok etmek için Esad yönetimiyle ilişki geliştirmek istiyor. Kürt karşıtlığı üzerinde Türk devleti herkes ile ittifak geliştirerek soykırıma herkesi ortak etmek istiyor. Kuzey ve Rojava Kurdistan’ında yaşanan depremdeki yerlere yardım yapmadı. İnsanlarımızı enkaz altında soğuk da ölmesine neden oldu. Yardım yapmadığı gibi halkın yardım yapmasınıda engelledi. Bu faşist zihniyet, halkımıza soykırım uyguladı” diye konuştu. 

Çiya Kurd’un konuşmasından sonra 12 Mart Qamişlo şehidleri için hazırlanan sinevizyon izlenildi. Sinevizyondan sonra CDK-S Eşbaşkanı Selma Sürer, ESU Temsilcisi Shleymun Elber Rhawî, PYD İsviçre temsilcisi Ali Omar, PJAK, El Parti ve Rojhelat Dil hareketi adına konuşlar yapıldı. Etkinlik halayla sona erdi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.