Rojava hava sahası kapatılsın!

Yurt Dışı Haberleri —

Düsseldorf/foto: Murat Mang

Düsseldorf/foto: Murat Mang

  • Kürdistan’ı dört parçaya bölen Lozan Antlaşması’nın 99. yıl dönümünde Berlin’den Sydney’e kadar geniş bir coğrafyada sokağa dökülen Kürdistanlılar ile dostları, Türk devletine silah ambargosu uygulanmasını ve Rojava hava sahasının uçuşa yasak bölge ilan edilmesini istedi. 

Almanya’dan Avustralya’ya kadar çok sayıda ülkede Cumartesi günü alanlara çıkan binlerce kişi Türk devletinin katliamlarına sessiz kalan uluslararası güçlere tepki gösterdi. Almanya’daki eylemleri Kürdistanlı Topluluklar Birliği (KON-MED) organize etti. Gösteriler, Almanya’nın başkenti Berlin başta olmak üzere Frankfurt, Düsseldorf, Hannover, Kiel, Hamburg ve Freiburg kentlerinde yapıldı. KON-MED’in “Werin em bi rihê şoreşa Rojava ya fedaiyane Kurdistanê biparêzin” çağrısına uyarak Alman kentlerinde eş zamanlı olarak sokaklara dökülen binlerce kişi katliamcı ve işgalci Türk devletine destek verilmesine tepki gösterdi.

Berlin/foto: Hakan Türkmen

Katliamlara yol vermeyin

Başkent Berlin’deki gösteride Alman hükümetinin Türk devletinin işgaline destek veren politikalarına sert tepki gösterilerek 'katliamlara ortak olmayın' çağrısı yapıldı. Göstericiler, Kürt halkının soykırımına yol veren ikinci bir Lozan'a da izin vermeyeceklerini haykırdı.

Silah satmayın

KON-MED ise açıklamasında, Alman hükümetinden Erdoğan Erdoğan rejimine karşı derhal tavır almasını, soykırımcı Türk devletiyle işbirliğine son vermesini, barışa ve özgürlüğe hizmet edebilmek için tüm silah ihracatını durdurmasını, PKK üzerindeki yasağı derhal kaldırmasını ve Kürt halkını kriminalize etme politikalarına son vermesini istedi.  

Düsseldorf/foto: Murat Mang

Gerillaya direniş selamı

Düsseldorf kentinde Mezopotamya Özgür Toplum Federasyonu (FED-MED) ve Avrupa Kürdistan Yurtseverler Birliği tarafından organize edilen yürüyüşe NRW eyaletinde yaşayan Kürdistanlılar ve dostları katıldı. DGB Haus önünden yürüyüşe geçen kitle sık sık “Bijî Berxwedana Gerila, Jin Jîyan Azadî, Bijî Serok Apo“ sloganları ile Zap, Avaşîn ve Kürdistan‘da direnen gerillaya bağlılıklarını gösterdi.

Kör, sağır, dilsiz olmayın

Eylem sonrası yapılan mitingte konuşan FED-MED Eşbaşkanı Ahmed Kobanê, “Erdoğan sivilleri bombalıyor. Uluslararası güçler her zamanki gibi kör, sağır ve dilsiz. Uluslararası güçler Rojava hava sahasını Türk devletine acil olarak kapatmalıdır. Bunlar ölü Kürt görmek istiyorlar. Biz daha ölmedik. Direneceğiz ve kazanacağız” dedi. 

Frankfurt/foto: Brusk Bagok

Erdoğan DAİŞ’in hamisi 

Krefeld Die Linke Temsilcisi Stefan Hagemes de Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın DAİŞ’i desteklediğini belirterek, “Erdoğan bir teröristtir. Terör örgütleriyle arkadaşlık yapıyor. Rojava devrimine saldırıyor. Tehdit ediyor. Erdoğan ile ilişkisini sürdürmesi Almanya için bir ayıptır” dedi.

İkinci Lozan’a izin vermeyeceğiz

Kiel kentinde gösteri yapan Kürdistanlılar da ikinci bir Lozan'a izin vermeyeceklerini haykırdı. Yapılan konuşmalarda, faşist Türk devletinin işgal saldırılarına karşı Rojava hava sahasının kapatılarak Rojava Devrimi'ne sahip çıkılması istendi.

Hamburg/foto: M.Zahit Ekinci

Polis Kürt genci yaraladı

Hamburg’taki protesto yürüyüşüne Kürdistanlıların yanı sıra Türkiyeli sol örgütler ve Alman devrimci gruplar da katıldı. Türk faşistleri provokasyonda bulunarak, yürüyüşe geçen kitleyi engellemek istedi. Yaşanan arbedede provokasyoncular yerine Alman polisinin yürüyüşe katılan insanlara saldırması sonucu Vanlı Rizgar Azad adlı genç, başından aldığı darbe ile yaralanarak ambulansla hastaneye kaldırıldı. Kitle ise saldırıyı kınamak amacıyla oturma eylemine geçti. Yarım saat süren oturma eyleminin ardından tekrar başlatılan yürüyüş, Sternschanze semtinde sona erdi.

Stuttgart/foto: Deniz Babir

Freiburg’ta da gösteri vardı

Freiburg’ta alanlara çıkan Kürdistanlılar da Kürt halkına soykırımı ve Kürdistan'ın işgalini öngören Lozan Antlaşması’nın güncellenmesi sayılabilecek bir antlaşmaya izin vermeyeceklerini ifade etti.

Öfke ve talepler ortaktı

Almanya gibi Fransa da Cumartesi günü kitlesel gösterilere sahne oldu. Başkent Paris başta olmak üzere Bordeaux, Rennes ve Marsilya’da yapılan gösterilerde öfke de talepler de ortaktı.

Dostlar yalnız bırakmadı 

Paris’in République Meydanı’nda yapılan görkemli mitinge katılan Kürdistanlılar ve dostları, Türk devletinin insanlık dışı saldırılara göz yuman Macron hükümetine tepki gösterdi. Konuşmacılardan Komünist ve Cumhuriyetçiler Grubu Senatörü Pierre Laurent, dün olduğu gibi bugün de Kürtlerin haklı mücadelesinin yanında olduklarını vurguladı. Laurent, katliamlara sessiz kalan Macron hükümetine de tepki göstererek, “Bu kabul edilemez” dedi. Fransa’da yükselişe geçen sol koalisyon NUPES’in Milletvekili Danielle Simonnet ise Rojava konusunda iki yüzlü bir siyaset izlediğine işaret ederek “Hükümetimiz derhal sessizliğini kırmalı ve Ortadoğu’da barışın umudunu korumak için seferber olmalıdır” çağrısı yaptı.

Fransa Ermeni Dernekleri Koordinasyon Konseyi (CCAF) Mourad Papazian de “Erdoğan azınlık halklara diz çöktürmek istiyor, çetelerden oluşturduğu radikal gruplar kuruyor. Suç rejimi olan Erdoğan rejimine karşı birlik oluşturmak gerekiyor. Neo-Osmanlı rejimi kurmak isteyen Erdoğan'ı durdurun demeliyiz.  Devrim için seferber olmamız gerekiyor” dedi.

Bordeaux

Avrupa katliamları izliyor

Marsilya, Bordeaux ve Rennes kentlerinde de alanlara çıkan Kürdistanlılar ile dostları, Zaxo katliamının ve Rojava’ya yönelik saldırıların protesto ederken, Rojava hava sahasının uçuşa yasak bölge ilan edilmesini istedi. Eylemlede “Katil Erdoğan, işbirlikçi Barzani” ve “Türkiye katliam yapıyor, Avrupa sesiz” sloganları atılırken, Kürt özgürlük gerillaları ve YPG/YPJ savaşçıları selamlandı. 

Stockholm/foto: Şinoyi Mendani

Sessizliği kınıyoruz

İsveç’in Stockholm kentinde yapılan yürüyüş sonrası bir konuşma yapan NCDK-Skandînavya Diplomasi Komitesi Üyesi Rıdvan Altun Türk devletinin Zaxo’da yaptığı katliamı PKK’ye mal etmeye çalışmasına rağmen dünyaya yutturamadığını söyledi. Altun, “Biz insan hakları bizim için önemlidir diyen ülkelerin sessizliğini kınıyoruz. Özellikle İsveç, soykırım siyasetine sessiz kalmamalıdır” çağrısını yaptı.

Opera binasına Rojava pankartı

Norveç'in başkenti Oslo’da ise Opera binasında işgal saldırılarına karşı başlatılan hashtag kampanyasına dikkat çekmek amacıyla #NOFLYZONE4ROJAVA yazılı büyük pankart açıldı. 

Rojava gerekeni yapacaktır

Kıbrıs'ta yaşayan Kürdistanlılar ve dostları da Limasol kentinde işgalci Türk devletinin Rojava'ya dönük işgal politikalarını yürüyüş ve miting düzenleyerek protesto etti. 

Silah ambargosu uygulayın

Avustralya'nın Sydney kentinde, Rojava hava sahasının Türk devletine kapatılması için Kürtler ve dostları tarafından eylem düzenlendi. Eyleme siyasi parti temsilcileri, din insanları, yazarlar, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de katıldı. Yeşiller Partisi Federal Senatörü David Shoebridge, Türk devletinin Zaxo katliamını kınadı, Avustralya ve ABD'ye ise "Türk devletine karşı derhal silah ambargosu uygula" diye seslendi. Shoebridge, saldırılara karşı Birleşmiş Milletler’in de sorumluluk almasını istedi. Din adamı Bill Crews ise kamuoyunu Erdoğan diktatörlüğüne karşı duyarlılığa çağırdı, Kürt halkı ile dayanışma mesajı verdi. Kürt Yazar Mansour Rezaki de Rojava hava sahasının Türk devletine kapatılmasını istedi. 

* * * 

NoFlyZone4Rojava

Gündüz sokaklara çıkan Kürdistanlılar akşam ise #NoFlyZone4Rojava hasthagiyle sosyal medyada Rojava hava sahasının Türk devletine karşı kapatılması için kampanya başlattı. Twitter üzerinden yürütülen kampanya yoğun ilgi üzerine kısa bir sürede ilk sıralara çıktı. 

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.