Rojava’nın statüsü hedefte

Rojava'ya saldırılar

Rojava'ya saldırılar

  • Türk devleti Kobanê’den Minbic, Amûdê, Til Rifet, Dêrik ve Zirgan’a kadar yerleşim yerlerini ve alt yapıları 17 kez hedef aldı. Cizre Bölgesi’nde hastanelere kan bağışı çağrısı yapılırken, Zirgan’da pamuk tarlasında 5 kadın yaralandı. Halk ise tüm saldırılara rağmen şehitlerini kitlesel şekilde uğurlayarak, direniş mesajı verdi.

Türk devletinin Kuzey-Doğu Suriye’ye yönelik saldırıları 4 Ekim’den bu yana aralıksız sürüyor. Hakan Fidan’ın doğrudan hedef göstermesinin ardından elektrik ve su istasyonları, camiler, okullar, hastaneler, petrol kuyuları, evler ve yurttaşlar ayırım gözetmeksizin bombalanıyor.

Dün geceden bu yana Eyn Îsa’dan Kobanê, Zirgan, Dêrik, Amûdê’ye kadar saldırılar sürdü. Hawar Haber Ajansı’nın (ANHA) sahadan aktarımlarına göre, savaş uçakları ve SİHA’larla 17 kez saldırdı gerçekleştirildi.

8 Ekim günü saat 15.15’de Efrin'in Şera ilçesine bağlı köyler bombalandı.

Dêrik yakınındaki Gerdemiye ve Eyndiwer köyleri top atışına tutuldu, Şehba'nın Til Rıfet ilçesi bombalandı.

Derik kırsalında Şam hükümet güçlerine ait bir nokta, Eyn İsa ilçesinin merkezi ve M4 uluslararası karayolu bombalandı, Tirbespiyê'deki Odê ve Girdahol petrol merkezleri hedef alındı.

Akşam saatlerinde ise Kobanê bölgesi top atışına tutuldu, Dêrik kırsalındaki bir petrol istasyonu ve Tirbespiyê bölgesi bombalandı. Zirgan ilçe merkezi ve çevresi, Amûdê ilçesinin doğusu, Til Rifet bölgesi, Minbic’in kuzeyi, Til Temir’e bağlı köyler, Tirbespiyê ilçesinin kırsal kesimi ve Dêrik'in Koçerat bölgesinde İç Güvenlik Güçleri’ne ait bir merkez savaş uçakları tarafından bombalandı. İç Güvenlik Güçlerinin açıklamasına göre saldırılarda şehit ve yaralılar oldu.

Hastanelere kan bağışı çağrısı

Gece yarısından sonra ise Efrîn'in Şerawa ilçesi bölgesi top atışına tutuldu. Saldırıların ardı arkası geceyle sınırlı kalmadı. Özellikle Cizre Bölgesi’nin yoğun bir şekilde hedef alınmasıyla çok sayıda kişi yaralandı.

Hastanelere yaralılar için kan bağışı çağrısı yapıldı. Girke Legê, Amûdê, Çilaxa, Tirbespiyê ve Qamişlo’dan yüzlerce kişi hastanelere giderek kan verdi.

5 kadın yaralandı

Bugün ise Zirgan’ın Bobî, Bişêriyê, Mişêrfe ve Reibat köylerini bombalandı. Bişêriyê köyüne yönelik bombardımanında pamuk tarlasında çalışan Reksa Salih Fewaz (50), Xedîce Îdan El Temir (40), Fereh Ednan (25), Zêna Hemûd (20), Cûmana Hemad adlı kadınlar yaralandı.

Dirbêsiyê Hastanesi’ne kaldırılan yaralı kadınlar, Hesekê’deki hastanelere sevk edildi. Öte yandan bölgedeki kaynaklar Dêrik bölgesinde savaş uçaklarının hareketliliğinin devam ettiğini aktardı.

 

PYD Eşbaşkanı Salih Müslim

 

8 yıldır süren komplo

Saldırılara ilişkin MA’ya konuşan PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, yüzyılın projesi olan Rojava’ya saldırıların 8 yıldır hiçbir şekilde durmadığına işaret etti.

Rojava’ya yönelik komploların devam ettiğine ayrıca dikkat çekerek yakın zamanda Dêrazor’da aşiret adı altında çıkarılmak istenen Kürt-Arap çatışmasını örnek verdi. Bu plan başarıya ulaşamayınca savaş suçu sayılacak sivil alanların ve alt yapıları hedef alındığı yeni bir saldırı konseptinin devreye konulduğunu kaydeden Müslim, amacın Özerk Yönetim’i yıkmak olduğunu ekledi.

Kaç Kürt ölmüş kime ne!

DAİŞ’e Karşı Uluslararası Koalisyon ve Rusya’nın saldırılara dair tavrını değerlendiren Muslim, “Kaç tane Kürt ölmüş umurlarında değil. Ölenler bizim çocuklarımız. Şantajlara karşı kulaklarını tıkıyorlar. ‘Kınıyoruz, üzgünüz’ tarzı açıklamalar yapılıyor ama yeterli değil, siviller ölmeye devam ediyor” dedi.

Direnişimizi sahiplenin

Muslim, Türk devletinin alt yapıyı hedef alan hava saldırıları ile özerk yönetimi yıkmak istediğini belirtti ve ekledi: “Kuzey- Doğu Suriye’de halklar saldırılara karşı direniyor, bu direnişi  sahiplenmek önemlidir. Sonuna kadar direneceğiz. Kimse bizden saldırılara karşı kadar tahammül etmemizi bekleyemez. Direnmekten başka seçeneğimiz yok. Direnişimizi sahiplenin.”

Saldırıların zamanlaması

Rojava’nin komplo ile karşı karşıya olduğuna dikkati çeken Muslim, “Saldırıların Ekim ayında yapılması manidar. 9 Ekim Şengal Antlaşmasının yıl dönümü, DAİŞ Ekim ayında Kobanê’ye saldırdı. Serêkaniyê ve Girê Spî işgallerinin yıl dönümü. Uluslararası komplo 9 Ekim’de devreye konuldu. Verilmek istenen mesaj; biz komployu sürdürüyoruz. Türkiye saldırıları geçmiş ile bağlantısını kurak gerçekleştiriyor” diye konuştu. HESEKÊ

 

*****

YPJ Sözcüsü Ruksen Mihemed

DAİŞ yeniden örgütleniyor

YPJ Sözcüsü Ruksen Mihemed ise Kobanê’de yenilen DAİŞ’in Türk devletinin işgali altında olan Serêkaniyê ve Girê Spî’de yeniden örgütlendiğinin altını çizdi.

“DAİŞ, iki kentte eğitim görüyor, kendi kurumlarını yeniden kuruyor. Türkiye terörü finanse ediyor ve lojistik destek veriyor. Halklara dönük soykırım için her şeyi yapıyorlar” diyen Ruksen, uluslararası güçlerin bu iki bölgede olduğu gibi bugünkü saldırılara da sessiz kaldığını hatırlattı.

Kadın iradesine saldırı

Saldırılarla aynı zamanda kadınlar öncülüğünde gelişen devrimin hedef alındığına işaret eden Ruksen, “Şu an gerçekleşen saldırılar kadınların iradesine yöneliktir. İşgalle kadın devrimini yok etmek istiyorlar” dedi.

Ruksen, saldırıların Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a dönük uluslararası komplonun yıldönümüne denk gelmesinin tesadüf olmadığının altını çizerek, cevapsız kalmayacaklarını ve özgür bir şekilde yaşayana kadar direneceklerini söyledi.

Yeniden inşa hedefte

Türk devleti bölgenin alt yapısını tamamen yok etmek ve halkı göçertmek. Demokratik Birlik Partisi (PYD) Genel Meclis üyesi Ahmed Xoce, “Rojava devriminden bu yana buradaki statü yok edilmek istendi” şeklinde konuştu.

Yaşananların savaş suçu kapsamında olduğuna işaret ederek, aynı zamanda DAİŞ’in yıktığı şehri tekrar onarmak için yapılan çimento fabrikasını bombalandığı bilgisini verdi.

Halkın tavrı net

Halkın ise her şeye rağmen şehit cenazelerini kitlesel bir şekilde uğurladığını kaydeden Xoce, öz gücüne güvendiklerini ve halkın evlerinden çıkmayarak tavrını net bir şekilde ortaya koyduğunu söyledi. HABER MERKEZİ

 

*****

Serêkaniyê’de 2 kadın katledildi

Özerk Yönetim bölgelerini aralıksız bombalayan Türk devleti, işgal ettiği bölgelerde de çeteleri aracılığıyla suç işliyor. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) göre, Serêkaniyê’debir kişi, 2 genç kadına işkence ettikten sonra kurşuna dizerek katletti.

Diwêra köyünde yaşayan yurttaşlar 30 Temmuz'da av silahıyla vurularak katledilmiş 17 yaşındaki genç bir kadının cenazesini bulmuştu. SERÊKANIYÊ

 

*****

Sular kesildi, belediye devreye girdi

Türk devletinin 4 Ekim'den bu yana devam eden bölgelere yönelik saldırılarında su, elektrik ve gaz istasyonlarının yanı sıra hastaneler, okullar ve evleri bombalıyor. Yaşam merkezi ve hizmet kuruluşunun hedef alınması sonucu özellikle su ve elektrik sorununu beraberinde getirdi.

ANHA’da yer alan habere göre, Tirbespiyê Halk Belediyesi sabah saat 08:00’den bu yana halka içme suyu dağıtıyor. Belediye ilçedeki tüm evlere içme suyunu ulaştırmayı hedefliyor. TİRBESPİYÊ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.