Rojhilat’taki rejim üslerinde yüzde 60 tahrip
Dünya Haberleri —

İran / foto:AFP
- İran rejimi, Başûrê Kurdistan’da Peşmerge-Fransız ortak askeri üssüne saldırdı; bir Fransız askeri öldü. İran yanlısı Ashab El-Kahf grubu, Irak ve bölgede bulunan tüm Fransız çıkarlarını hedef alacaklarını belirtti.
- ABD-İsrail, Rojhilatê Kurdistan’da İran rejimine ait üsleri yüzde 60 oranında tahrip etti. İsrail, Hizbullah’ın silahsızlanmamasının “toprak kayıpları ve sivil altyapıya yönelik yıkımlar” anlamına gelebileceğini belirterek Lübnan’ı tehdit etti.
ABD-İsrail ve İran arasındaki savaş üçüncü haftasına girerken, Ortadoğu ve Körfez ülkelerinde gerilim tırmanıyor. 28 Şubat’tan bu yana savaşın ana hatlarından birine dönüşen Irak ve Başûrê Kurdistan’da, ABD ordusuna ait KC-135 tipi yakıt ikmal uçağının düşmesi ve Hêwlêr’deki İHA saldırısında bir Fransız askerinin ölmesi, savaşın giderek bölgeselleştiğini ortaya koyuyor.
İran rejimi, Hewlêr’in Mela Qara bölgesine İHA saldırısı düzenledi. Bir Fransız askeri öldü, 6’sı yaralandı. Hewlêr Valisi Omid Xoşnaw, 12 Mart saat 22:30 sularında iki İHA’nın Peşmerge ve Fransız ordusunun ortak kullandığı üsse saldırı düzenlediğini söyledi. Saldırıda herhangi bir Peşmergenin yaralanmadığını kaydeden Xoşnaw, Fransız askerlerinin Uluslararası Koalisyon bünyesinde söz konusu ortak üste Peşmerge güçlerine eğitim verdiğini ifade etti.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Arnaud Frion isimli askerin ölümümü "kabul edilemez" diye tanımlayarak kınadı ve "Irak'taki varlıkları, terörle mücadele içindi. İran'daki savaş, bu tür saldırıları meşru gösteremez" dedi.
Ashab El-Kahf’tan Fransa’ya tehdit
Fransa ayrıca savaşın tırmanması üzerine uçak gemisi Charles de Gaulle etrafında oluşturulan büyük bir deniz ve hava gücünü Doğu Akdeniz’e konuşlandırdı. Macron’a göre bu güç sekiz fırkateyn ve iki amfibi helikopter gemisini kapsıyor ve Kızıldeniz ile Hürmüz Boğazı’nı da içeren geniş bir bölgede faaliyet gösterecek. Paris, bu askeri konuşlandırmanın amacının bölgedeki Fransız vatandaşlarını korumak ve müttefiklere destek sağlamak olduğunu belirtiyor.
İran yanlısı Ashab El-Kahf grubu, uçak gemisi Charles de Gaulle’ün Doğu Akdeniz’e konuşlandırması üzerine Paris’i tehdit eden bir açıklama yaptı. Irak ve bölgede bulunan tüm Fransız çıkarlarını hedef alacaklarını duyurdu. Ayrıca güvenlik güçlerine, Kerkük’te Fransız askerlerinin bulunduğunu iddia ettikleri bir askeri üsse 500 metreden fazla yaklaşmamaları çağrısı yapıldı. Grup herhangi bir saldırının sorumluluğunu ise doğrudan üstlenmedi.
4 ABD askeri öldü
Öte yandan, ABD ordusuna ait KC-135 tipi bir havada yakıt ikmal uçağı Irak’ın batısında düştü. ABD’li yetkililer, olaya iki uçağın karıştığını, ikinci uçağın ise güvenli şekilde iniş yaptığını açıkladı. ABD Merkez Komutanlığı’nın (CENTCOM) açıklamasında olayın kaza olduğu ve “düşman ateşi ya da dost ateşi sonucu meydana gelmediği” tekrarlanırken, uçakta bulunan 6 mürettebattan 4’ünün yaşamını yitirdiği duyuruldu. Olayın nedeni hakkında araştırmanın sürdüğü kaydedildi. Tesnim Haber Ajansının Devrim Muhafızları Ordusu'ndan aktardığı haberde, "Irak'ın batısındaki İran destekli grupların füzeleriyle ABD uçağının düşürüldüğü ve mürettebatının hayatını kaybettiği" ileri sürüldü.
Kürtleri bir daha vurdu
Rejim ayrıca Hewlêr’in Koye ilçesinde bir kez daha İran Kürdistanı Demokrat Partisi'ne (İ-KDP) ait "Zewi Sipi" kampını bombaladı. Saldırıda can kaybı yaşanmadı. Rejim, Koye’deki Emiriye ve Azadi kamplarını daha önce de hedef almıştı. Rojava’da ise Hesekê’nin kuzeyindeki Til Beyder’de bulunan Koalisyon Güçleri’ne ait Qesrik Üssü’ne dron saldırısı düzenlendi.
Oğul Hamaney’den ilk mesaj
Körfez ülkeleri ve İsrail’e de saldırılarını sürdüren rejimin yeni dini lideri Mücteba Hamaney de ilk kez basına açıklama yaptı. Hamaney ilk açıklamasında "dökülen İranlı kanının intikamını almakta tereddüt etmeyeceklerini”, Hürmüz Boğazı’nı kapatmaya devam edeceklerini söyledi. Hamaney, Tahran'ın komşu ülkelerle ‘dostluk’ politikası izlediğini belirtti ama bu ülkelerdeki ABD üslerinin kapatılmasını istedi. İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Mecid Taht Revançi ise Hürmüz Boğazı’na mayın döşendiği iddialarını yalanladı.
Trump: Sert darbe indiriyoruz
ABD Başkanı Donald Trump, Hamaney'in mesajının yayımlanmasının ardından, İran'ın yeni dini liderinin "yaralandığını" ancak "muhtemelen bir şekilde hayatta olduğunu" düşündüğünü söyledi. Hürmüz Boğazı gerilimine işaret eden Trump, "Çok konuşuyorlar, bu yüzden bir şeyler yapması gerekecek. Göreceğiz çünkü onları yok ediyoruz. Onlara İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana kimsenin maruz kalmadığı kadar sert bir darbe indiriyoruz" dedi.
Rus petrolüne yaptırımları kaldırdı
Trump ayrıca, İran savaşı petrol fiyatlarını artırınca yaptırım altındaki Rus petrolüne 30 günlük muafiyet tanıdı. Halihazırda gemilerde yüklü bulunan Rus petrolü serbestçe taşınabilecek. ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, bu yolla İran savaşı nedeniyle sarsılan enerji piyasalarını istikrara kavuşturmayı hedeflediklerini söyledi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in temsilcilerinden Kirill Dmitriev'e göre, ABD'nin muafiyet kararı kapsamında, neredeyse bir günlük küresel petrol üretimine yani 100 milyon varile karşılık gelecek miktarda Rus petrolü bulunuyor.
11,3 milyara mal oldu
Savaşın ABD’ye maliyeti de her geçen gün artıyor. Amerikalı askeri yetkililer, Kongre'ye yaptıkları açıklamada savaşın ilk haftadaki maliyetinin 11,3 milyar dolar olduğunu söyledi. Demokrat Partili Senatör Chris Coons da gazetecilere yaptığı açıklamada "Toplam maliyetinin bunun çok daha üzerinde olmasını bekliyorum" dedi. ABD'nin 2026 savunma bütçesi 900 milyar dolar civarında. Geçen yıl ABD hükümeti toplam 7 trilyon dolar harcama yapmıştı.
Rojhilat’ta ağır darbe
İsrail Ordusu da Tahran'a yönelik yeni saldırılar başlattı. "Tahran genelinde İran terör rejiminin altyapısını hedef alan geniş çaplı bir saldırı dalgası başlattık" açıklamasını yapan İsrail-ABD’nin son 48 saatte İran ve Rojhilatê Kurdistan’da Tahran, Sine, İsfahan ve Elburz’da yoğunlaşan saldırılarda, 35 askeri üs, Devrim Muhafızları üsleri, Besic güç merkezleri, askeri havaalanları, polis merkezleri, petrol kuyuları ve nükleer tesisleri hedef aldı. Savaşın başından bu yana Rojhilat’ta askeri merkezlerin hedef alındığı saldırılarda Devrim Muhafızları’nın üsleri yüzde 60 oranında tahrip edildi.
400 hedef vuruldu
Beyrut ve Lübnan’ın güneyindeki Hizbullah altyapısına yönelik saldırılarda da 400 hedef vuruldu. 2 Mart’tan bu yana İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırılarında en az 687 kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 800 bin kişi yerinden edildi. İsrail Savunma Bakanı Israel Katz, Hizbullah’ın silahsızlanmamasının “toprak kayıpları ve sivil altyapıya yönelik yıkımlar” anlamına gelebileceğini belirterek Lübnan’ı tehdit etti.
3 milyonu aşkın kişi yerinden edildi
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, İran'da 28 Şubat'ta bu yana 3.2 milyon kişinin yerinden edildiğini duyururken, İnsan Hakları Örgütü HRANA ise savaşın başlangıcından bu yana Rojhilat ve İran’da hayatını kaybeden sivillerin sayısının 1286’ya ulaştığını, bunlardan 205’inin çocuk olduğunu kaydetti. HABER MERKEZİ









