Rus petrolü rekora koştu

Dünya Haberleri —

.

.

  • Ukrayna savaşının başlaması ardından yaptırımlar ile karşı karşıya kalan Rusya, petrol satışında son dönemde diğer tüm zamanlardan daha fazla petrol ihraç etti.

Batı’nın yaptırım kararları ticaret kısıtlamaları Rus petrolüne küresel arzı etkilemedi. Rusya Batı yaptırımlarına karşı ham petrol ve doğal gaz satışını Çin ve Hindistan’a kaydırdı. Avrupa Birliğine yapılan petrol satışı Nisan ayında 0.6 milyon varilde sabit kalırken Hindistan’a yapılan ihracat on kat artarak 2,2 milyon varile ulaştı.   
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), Rusya'nın petrol ihracatının Nisan’da diğer aylara kıyasla en yüksek seviyesine ulaştığını açıkladı. Geçtiğimiz ay Rus ham petrolü günde ortalama 8,3 milyon varil ihraç edilirken bu rakam Mart ayına kıyasla günlük 50 bin varil artış kaydetti.

Bir ayda 13,9 milyon euro kazandı
Aylık yayınlanan IEA'nın raporuna göre, Rusya, kendisine yaptırım uygulamayan ülkelerdeki pazarını genişletti. Raporda Moskova'nın petrol ihracatının hacmini istikrarlı bir şekilde arttırmayı başarmış olsa da bunun gelire aynı oranda yansımadığına dikkat çekildi. Moskova'nın petrol kazancı 13,9 milyon euro oldu, ancak Haziran 2022'ye göre 6 milyona yakın daha az gelir elde etti. Bu noktada Rusya'nın petrolünü indirimli fiyatlarla satmış olabileceği belirtiliyor. 
Nisanda geçen yılın haziran ayına kıyasla 700 bin varil daha fazla petrol ihraç edildi. Rusya'nın petrol ihracatı, yaptırımların ticaretine zarar vermesiyle günlük 7,4 milyon varile kadar düştü. 

Hindistan ve Çin yeni alıcılar
Rus petrol ihracatının yaklaşık yüzde 80'i Nisan ayında Hindistan ve Çin'e yapıldı. Hindistan'ın petrol ithalatı on kat artarak savaş öncesi günlük 0.2 milyon varil ortalamasından günlük 2.2 milyon varile çıktı. Hindistan dünyanın en büyük üçüncü petrol ithalatçısı konumunda bulunuyor.
AB'nin Rus ham petrolüne yönelik yaptırımları ilk olarak Aralık 2022'de yürürlüğe girdi. Rafine petrolle ilgili yaptırımlar ise Şubat ayında hayata geçirildi.

‘Dönüşen artık Rus değildir’
Rusya’nın Avrupa yaptırımlarından kaçmasına yardım etmekle suçlanılan Hindistan, Rusya dışındaki ülkelerden daha pahalı enerji alamayacağını savunarak petrol alımına devam etti. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, geçtiğimiz günlerde Hintli firmaların Rus petrolünü satın aldığını ve rafine edilmiş ürünü sattığını iddia etti.
Hindistan Ticaret ve Sanayi Bakanlığı'na göre Hindistan'ın başlıca ihracat pazarları arasında Hollanda, Almanya, İtalya ve Fransa gibi birkaç AB üyesi ülke yer alıyor. Borrell'in açıklamasına tepki gösteren Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar, "Rus ham petrolü üçüncü ülkede büyük ölçüde dönüştürülüyor ve artık Rus olarak değerlendirilmiyor" dedi. BRÜKSEL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.