Rusya: Efrîn yağmalanıyor

Kültür/Sanat Haberleri —

Efrîn

Efrîn

  • Suriye'deki Rusya Koordinasyon Merkezi Başkan Yardımcısı Oleg Egorov, Türkiye'nin desteklediği çetelerin Efrîn ve çevresinden çaldıkları tarihsel mirası Türkiye'de pazarladıklarını söyledi.

Rusya Savunma Bakanlığı, Suriye'de Türkiye'nin işgali altındaki bölgelerde, Türkiye'nin eğitip-donattığı çetelerin yürüttükleri arkeolojik kazılarda elde ettikleri tarihsel eserleri Türkiye'ye kaçırarak pazarladığını belirtti.

Suriye'deki Rusya Koordinasyon Merkezi Başkan Yardımcısı Oleg Egorov, "Terörist gruplar, Türk işgali altındaki Efrîn yakınlarında mimari ve tarihi anıt ve eserleri aramak için arkeolojik kazı yapıyor, modern ve ağır ekipman ve patlayıcılar kullanıyor, Suriye kültürel mirasının alanlarına ciddi zararlar veriyor" dedi.

Karaborsada satılıyor

Suriye devlet haber ajansı SANA'ya konuşan Egorov, "bu eski eserlerin daha sonra karaborsada satılmak üzere Türkiye'ye gönderildiğini" de sözlerine ekledi.

SANA, Suriye'ye yönelik ABD-Türkiye ortak saldırısı sırasında, birçok Amerikalı ve Türk arkeologun da Suriye mirasını yağmalamak için terörist gruplarla işbirliği yaptığına dikkat çekti.

Tarihsel mirasa saldırı

Suriye'de iç savaşın başladığı 2011'den bu yana, doğrudan doğruya savaş dolayısıyla zarar gören Roma ve İslam mimari mirası yanı sıra müzelerde ve kişisel koleksiyonlarda bulunan sanat eserleri ve arkeolojik sitler aralıksız bir yağma ve tahribat altında kaldı. Özellikle tarihi MÖ 19. yüzyıla kadar giden Babil ve Roma medeniyetlerinin arkeolojik mirasını barındıran Palmira antik kenti DAİŞ istilası döneminde "puta taparlık" simgelerinin yok edilmesi gerekçesiyle tank ve top atışlarıyla hedef alınmış, tarihi miras ağır bir yıkıma uğramıştı.

YPG’nin ele geçirdiği belge

2016'da  YPG tarafından DAİŞ'ten ele geçirilen belgelerde, Rojava ve Suriye'den kaçırılan tarihsel eserlerin, Türkiye üzerinden satıldığı ortaya çıkarılmıştı. YPG'nin Rusya devlet televizyonu Russia Today ekibine verilen bir DAİŞ belgesinde, DAİŞ’in tarihi eser kaçırmak için ayrı bir birim kurduğu ve belgelerde Türkiye'deki bir tarihsel eser kaçakçısına ait özel bilgilerin yer aldığı görülüyordu. QAMIŞLO

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.