S Tipi'nde tekli hücre dayatılıyor

  • İHD Cezaevi Komisyonu Üyesi Ercan Yılmaz, Iğdır S Tipi Cezaevi’nde tek kişilik odalarda tutulan bazı tutsakların intihara teşebbüs ettiğini söyledi. 

 

İHD Amed Şubesi, Bayburt M Tipi, Erzurum Oltu T Tipi, Erzurum Dumlu Yüksek Güvenlikli ve Iğdır S Tipi Kapalı Cezaevi’nde işkence, kötü muamele ve hak ihlali iddialarına ilişkin yaptığı incelemenin ardından hazırladığı raporu açıkladı. İHD Amed Şube Başkanı Abdullah Zeytun, cezaevlerinde hak ihlallerinin artığını, özellikle sağlığa erişim hakkının engellenmesinin bir politikaya dönüştüğünü dile getirdi. Raporun özetini açıklayan İHD Cezaevi Komisyonu Üyesi Ercan Yılmaz, pandemi yasaklarının esnetilme ve kaldırılmaya rağmen cezaevlerinde bu gerekçe ile sosyal ve kültürel aktivite yasaklamalarının devam ettiğini belirtti. Ziyaret ettikleri hapishanedeki bulguları paylaşan Yılmaz, “Ziyaret edilen bazı hapishanelerde mahpusların işkence veya kötü muamele iddialarının; inandırıcı ve detaylı bir şekilde tarafımıza aktarılması nedeniyle, işkence veya kötü muamele uygulamalarının hapishanelerde devam ettiği kanaatine ulaşılmıştır” ifadelerini kullandı. Yılmaz, işkence kötü muamele fiillerini işleyen görevliler hakkında adli ve idari soruşturma açılmadığı gibi iddiaların hedefindeki gardiyanların hala aynı yerde ve aynı koşullarda çalışmaya devam ettiğini aktardı.

Çift kelepçe ve ağız içi arama

 İdari Gözlem ve Sınıflandırma Merkezi’nin soyut, hukuki dayanaktan yoksun olan “iyi hal” raporları nedeniyle tutsakların, denetimli serbestlikten faydalandırılmadığı ve başka cezaevine sevk taleplerinin yerine getirilmediğinin altını çizen Yılmaz, hastane sevklerinde ise tutukluların çift kelepçeye ve ağız içi arama uygulamasıyla karşı karşıya kaldıklarını kaydetti. Bu uygulamanın işkence ve kötü muamele yasağının ihlali olduğunu hatırlatan Yılmaz, “Bu uygulamanın devam ettiği ve söz konusu uygulamayı kabul etmeyen mahpusların hastanelere götürülmeyerek sağlık haklarının ihlal edildiği heyetimizce tespit edilmiştir” dedi.

Kürtçe yasağı

Kürtçe gazete ve dergilerin verilmediğini, bazı gazete ve dergilerin keyfi bir biçimde engellendiğini dile getiren Yılmaz, bu konuda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin verdiği ihlal kararlarına rağmen bunun sürdürüldüğünü anımsattı. 

Mektuplar gönderilmiyor

Tutsakların gönderdikleri mektupların, ilgililerine ulaşıp ulaşmadığı noktasında bilgilendirilmediklerini, mektuplarda başka tutukluların isimlerinin ve sorunların yer alması durumunda Adalet Bakanlığının genelgesi gerekçe gösterilerek, gönderilmediğini aktaran Yılmaz, mahpuslar, mektup ve fax ücretlerinde zam yapıldığını, bunun haberleşme hakkının ihlalini oluşturduğunu ifade etti. 

İki intihar

Ceza İnfaz Kanunu’na göre, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilen hükümlüler dışında kimsenin tek kişilik odada tutulamayacağı hükmüne rağmen Iğdır S Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutsakların tek kişilik hücrelerde tutulduğunu söyleyen Yılmaz, bazı tutukluların tecrit nedeniyle intihara teşebbüste ettiğini vurguladu.  Sezer Alan ve Sinan Kaya adlı iki tutsağın bu cezaevinde intihar ettiğini aktaran Yılmaz, “Mahpusların tutulmuş oldukları tecrit ortamının fizyolojik ve psikolojik durumları üzerinde olumsuz sonuçlar doğurduğu heyetimiz tarafından tespit edilmiştir” diye konuştu. 

İncelemelerde bulundukları cezaevlerindeki ihlallerin ortan kaldırılması için bir dizi öneri sunan Yılmaz, “Mahpuslar tarafından aktarılan işkence veya kötü muamele uygulamalarına karşı; Adalet Bakanlığını ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonunu bu hapishanelerde inceleme yapmaya davet ediyoruz” çağrısı yaptı.  

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.