Sadr güç gösterisi yapıyor

Dünya Haberleri —

Sadr yanlıları/foto:AFP

Sadr yanlıları/foto:AFP

  • Irak’ta Sadr taraftarları İran yanlısı Sudani'nin başbakan adayı olmasına ve yolsuzluklara karşı sokağa inerek parlamentoyu işgal etti. Bir sözüyle taraftarlarını harekete geçiren Şii lider Sadr ise protestolarla rakiplerine “halen güçlü ve etkiliyim” mesajı veriyor. 

Irak’ın başkenti Bağdat'ta İran yanlısı Muhammed Şiya es-Sudani'nin başbakanlığa talip olmasını protesto eden Şii lider Mukteda es-Sadr yanlısı protestocular yüksek güvenlik önlemlerini aşarak Yeşil Bölge’ye girdi ve parlamentoyu işgal etti. Çarşamba günkü gösterilerde Sadr destekçileri hükümet binalarının ve yabancı büyükelçiliklerin bulunduğu Yeşil Bölge'yi koruyan beton duvarları yıkmak için bir kamyon kullandı. Protestocular ellerinde Sadr'ın posterleriyle “Sudani dışarı!" sloganları attı.

Yolsuzluğa da tepkililer

Ülkenin dört bir yanından başkente ulaşan protestocular "Yolsuzluğa ve yozlaşmış politikacılara karşı oldukları" mesajını da verdi ve ülkenin yıllardır yolsuzluk ve kötü yönetime maruz kaldığını belirterek protestolarını sürdüreceklerini söyledi. 

Bir sözü yetti

Yandaşlarının parlamentoyu işgal etmesinin saatler sonra Sadr, Twitter hesabından “Mesajınız yerine ulaştı. Yolsuzları ürküttünüz. İki rekat namaz kılıp barışçıl şekilde evinize dönebilirsiniz” çağrısıyla gösterileri sona erdirdi. 

Rakiplerine uyarı

Protestoların büyüklüğü ve Sadr'ın taraftarları üzerinde tam denetime sahip bulunduğunu ortaya koyması, Sudani başkanlığında bir hükümet kurulması halinde doğabilecek potansiyel gerilimi İran yanlısı Koordinasyon Çerçevesi’ne haber veren bir uyarı olarak yorumlanıyor. Siyasi gözlemcilere göre, Sadr son protestolarla rakiplerine hala "siyasetin merkezinde yer aldığını" göstermek istiyor. 

Daha önce de yapmışlardı

2016'da da İran karşıtı Sadr destekçileri benzer bir biçimde parlamentoyu basmış, oturma eylemi başlatarak dönemin Başbakanı Haydar el-İbadi'yi kabinesindeki bakanları yolsuzlukla mücadele yanlısı teknokratlarla değiştirmeye zorlamış ve bir siyasal reform talepleri listesi yayınlamışlardı. Şu anda Koordinasyon Çerçevesi içinde yer alan İbadi de Nuri el-Maliki gibi Sudani’nin adaylığını destekliyor.

Bütçe yapılamadı
Ülkede devam eden siyasi kriz ve gösteriler, Irak'ın 2022 bütçe kanununu yapmasını da önledi ve çok ihtiyaç duyulan altyapı projeleri ile ekonomik reformlar için yapılması gereken yatırımları durdurdu.

Halk yönetimden rahatsız

Iraklılar, Bağdat'ın yüksek ham petrol fiyatları nedeniyle rekor petrol geliri elde etmesine ve DAİŞ'in kesin yenilgiye uğratılmasından bu yana geçen 5 yıl içinde büyük bir savaş görmemesine rağmen, ülkedeki ekonomik ve siyasi durumun hizmet ve iş açığını daha da büyütmesine tepkililer. Halk yöneticileri yolsuzluk yapmakla ve yozlaşmakla suçlayarak, gerçek bir değişim talebinde bulunuyor. 

Sadr’ın arındırma vaadi 

Sadr da geçtiğimiz aylarda hükümete talip olduğunu açıkladığı zaman Irak'ın yolsuzluk, bağımlılık ve dış müdahalenin esiri haline geldiği belirterek, iktidara geldiklerinde ülkeyi tüm bunlardan arındıracaklarını savunmuştu. 

Yeni hükümet kurulamadı 

Sadr'ın bloğu, Ekim 2021 seçimlerinde 329 sandalyeli parlamentoda 73 sandalye kazanarak en büyük siyasi grup haline gelmişti. Ancak seçimlerin üzerinden 10 ay geçmesine karşın yeni hükümet kurulamaması üzerine partiler arası müzakereler durdu ve Sadr milletvekilleriyle birlikte parlamento üyeliğinden istifa etmişti. Sadr, Irak'ın yeni cumhurbaşkanını seçmek için gereken üçte ikilik çoğunluğu sağlayacak kadar milletvekilini bir araya getirememesi üzerine hükümet kurma görüşmelerinden de çekilmişti. Rakip konumdaki Koordinasyon Çerçevesi de parlamentoda Sadr'ın milletvekillerinden boşalan yeri doldurarak yeni hükümeti kurmak üzere harekete geçmişti. Ancak Koordinasyon Çerçevesi adayı Sudani'nin resmen başbakan olabilmesi için partilerin öncelikle hükümete yetki verecek bir cumhurbaşkanı seçmesi gerekiyor. Ülkede cumhurbaşkanı Kürtlerden seçiliyor. Ancak Kürt partileri KDP ve YNK kendi adaylarının seçilmesinde ısrarcı. Meclis’teki oylamada üçte ikilik çoğunluk sağlanıp yeni cumhurbaşkanı seçilemezse, Sudani başbakan olamaz ve ülkede yeni hükümet de kurulamaz.

BAĞDAT

 

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.