Saldırılar direnişi de beraberinde getirdi

Kadın Haberleri —

Çiçek Çiya

Çiçek Çiya

  • YJŞ savaşçısı Çiçek Çiya, “Ağustos ayı bizim için acılı olabilir ama bu acı aynı zamanda büyük bir direnişi de beraberinde getiriyor” tespitini yaptı.

HÊJAR AVESTA / ROJNEWS

DAİŞ çeteleri 3 Ağustos 2014’te Şengal’e saldırarak, büyük bir katliam gerçekleştirdi. Çocuklar, kadınlar ve yaşlılar dahil binlerce insan kaçırıldı ve kaybedildi. Yüzbini aşkın insan ise göçertildi. 3 Ağustos fermanından sonra da Şengal’e yönelik saldırılar durmadı. Özellikle 9 Ekim anlaşmasıyla Êzîdîler adeta yeniden ferman geçirilmek istendi.

Öncülerimiz hedef alınıyor

Şengal Kadın Birlikleri (YJŞ) savaşçısı Çiçek Çiya, Şengal’e yönelik saldırıları ve Êzîdî öncülerin hedef almasını ROJNEWS’e değerlendirdi.

DAIŞ çetelerinin, 3 Ağustos’ta düzenlediği saldırının amacının din ve inancına bağlı bir toplumu yok etmek olduğunu belirten Çiçek Çiya şöyle dedi: “DAİŞ’in amacı kadim bir inancın köklerini yok etmekti. Bu kadar çok kız ve kadın kaçırıldıysa, gençler katledildiyse, bunun sebebi KDP’nin DAIŞ ile işbirliği yapmasıydı. Fermandan sonra savunma gücümüz kuruldu. Bu da şehit Seid, Mam Zeki, Berxwedan ve Berivanlar gibi toplumun öncülerinin emekleriyle sağlandı. Bu nedenle düşman, halkımızın öncülerini her zaman hedef almıştır.” 

Düşman, Mam Zeki’nin emeğinin farkındaydı

“Mam Zeki halkımızın öncüsü ve birliği idi” diyen Çiçek Çiya, “Mam Zeki, halkımızın her zaman kendini savunabilecek iradeye sahip olmasını istedi. Ne yazık ki Mam Zeki, Koço katliamı yıl dönümü anmasından döndüğü sırada işgalci Türk devletinin hedefi oldu. Düşman Mam Zeki’nin bu topluma verdiği emeğin farkındaydı, bu sebeple onu hedef aldı.”

Seid Hesen, Êzîdî halkının vicdan kapısı

“Êzîdî halkının vicdan kapısı” olarak değerlendirdiği Komutan Seid Hesen’in kişiliğine ve şehadetine değinen Çiçek Çiya, şöyle dedi: “Komutan Seid Hesen’in toplumda bir rolü ve misyonu vardı. YBŞ’nin kurucusu ve Êzîdî halkının özgürleştirilmesinin vicdan kapısı oldu. Aynı zamanda dervişlerin Şengal dağına gelmesinin de öncüsü oldu. Seid’in arkadaşı da Irak Ordusu ile yaptığı resmi toplantıda hedef alınarak şehit düşürüldü.”

Çiçek Çiya son olarak; “Düşman, öncülerin şehadetiyle yetinmedi, tüm halka açık ve sivillerin bulunduğu Sikêniyê hastanesine saldırdı. Tüm çalışmalar din, kültür ve inanç ayrımı yapılmadan yürütülüyordu. Bu katliam Irak hükümeti tarafından gerçekleştirildi. Ağustos ayı bizim için acılı olabilir ama bu acı aynı zamanda büyük bir direnişi de beraberinde getiriyor” diyerek önümüzdeki dönemde mücadelenin büyütüleceğine işaret etti. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.