Saldırılara tutum alınmalı

Yurt Dışı Haberleri —

Rojava Heyeti

Rojava Heyeti

  • Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi temsilcileri, Türk devletinin Rojava’ya yönelik saldırıları ile ilgili Avrupa’da temaslarda bulunuyor.

HAKAN TÜRKMEN/BERLİN

Avrupa’da bir dizi temasta bulunan Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi temsilcileri, devlet yetkilileri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarıyla görüşüyor. Heyette Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi’ni temsilen Dış İlişkiler Daire Eşbaşkanı Bedran Çiya Kurd, Avrupa temsilcisi Dr. Abdulkerim Ömer ve Cizîr Bölgesi Eşbaşkanı Nezira Gewriya yer alıyor.

Yaptıkları görüşmeler hakkında gazetemize konuşan Cizîr Bölgesi Özerk Yönetim Eşbakanı Nezira Gewriya, “Görüşmelerde Türk devletinin saldırıları, bunun yarattığı tahribat, bu konuda yaşadığımız imkansızlıklar, göç tehditi ve teröre karşı verdiğimiz mücadeleyi anlatıyoruz” dedi. İsviçre, Belçika ve Fransa ardından Almanya’da temaslarına devam ettiklerini belirten Gewriya, “İsviçre’de Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi’ni ziyaret ettik. Almanya’nın başkenti Berlin’de Bilim ve Politika Vakfı (SWP), Alman Dış Politika Topluluğu (DGAP) ile görüştüğümüz yerlerin arasında. Alman Şark Enstitüsü yetkilileriyle de görüştük” dedi. Kurdistan Centrum’da dört parça Kurdistan’dan siyasetçi, yazar ve aydınlarla bir araya gelen heyet üyeleri ayrıca Almanya’da SPD, Yeşiller, FDP, CDU ve Die Linke vekilleriyle de görüştü. Gewriya temaslarına İspanya ve İskandinav ülkeleriyle devam edeceklerini de söyledi.

‘Diğer alanlarda da ortaklaşmalıyız’

Avrupa ülkeleriyle DAİŞ’e karşı mücadelede askeri olarak işbirliği yaptıklarını hatırlatarak, “bu ortaklığı diğer alanlara da taşımak istiyoruz” diyen Gewriya, Avrupa vatandaşı DAİŞ’lilerin yargılanması ve kamplarda tutulan çocukların eğitilmesinde ortak çalışılması gerektiğini söyledi. Özerk yönetimin kamplarında 34 bin çocuğun bulunduğuna dikkat çeken Gewriya “Bu çocuklar eğitilmiyor, sadece bakımı yapılıyor. DAİŞ terör zihniyeti ile büyüyorlar ve intikam duyguları ile besleniyorlar. Avrupa devletleri ne yazık ki bu aileler ve çocukları görmüyor. Bu sorun sadece bizim değil dünya devletlerinin sorunu” diye seslendi. Yönetim olarak bu çocuklar için 3 eğitim merkezi açtıklarını belirten Gewriya, Avrupa devletlerinin bu konuda destek sunmasını istedi.

Göç Avrupa’nın da sorunu

Heyette yer alan Özerk Yönetimi Avrupa temsilcisi Dr. Abdulkerim Ömer, Türk devletinin 5 ile 10 Ekim arasında düzenlediği saldırılarda özellikle sivil yerleşim alanları ve alt yapının hedef alındığını belirterek, bunun savaş suçu olduğunu vurguladı. Ömer, bu saldırılar sonucu 2 milyon insanın gazsız ve susuz kaldığını kaydedip, halkın göçe zorlandığını belirtti. “Bu da Avrupa’nın sorunu, göç eden Avrupa’ya gelmek zorunda kalıyor” diyen Ömer, görüşmelerde Türk devletinin saldırılarının DAİŞ’le mücadeleye zarar verdiğine dikkat çektiklerini söyledi.

Avrupa devletlerinin sözlü olarak bu saldırıları tasnif etmezken pratikte çözüm üretilmediğini eleştiren Ömer, “Bir an önce Türk devletine karşı tutum belirlemeleri gerekiyor” diye konuştu. Ömer, saldırıları önlemenin yegane yolunun Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nin uluslararası alanda tanınması olduğunu belirtti.

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.