Şam ve Ankara Keseb’de görüşecek

Dünya Haberleri —

Keseb Sınır Kapısı

Keseb Sınır Kapısı

  • Türk ve Suriye istihbaratlarının 20, 21 ve 22 Ocak’ta sınırdaki Keseb kasabasında görüşecekleri, esir Suriye askerlerinin de teslim edileceği öğrenildi. Şam ve Ankara sınırda pazarlık yapıyor.  
  • Efrîn’deki Kürt tutsaklar Türk hapishanelerine naklediliyor. El-Hamam Sınır Kapısından bir kadın 9 tutsak Türkiye zindanlarına taşındı. Bu yıl toplamda 5’i kadın 33 tutsak nakledildi. 

NorthPress ajansı (NPA) Suriye hükümet yetkililerine dayandırdığı haberinde Türk ve Suriye devletlerinin Suriye’nin liman kenti Lazkiye’ye bağlı Keseb kasabasında görüşeceğini duyurdu. Cumartesi günü NPA’nın ulaştığı Şam hükümetinden bir yetkili, Şam ve Ankara'nın teknik ve güvenlik komitelerinin 20, 21 ve 22 Ocak tarihlerinde Lazkiye Valiliği'nin kuzeyindeki Kessab kasabasında toplantılar yapacağını bildirdi. Açıklamasında ilişkilerin istihbarat düzeyinin dışına çıkabileceği hakkında bilgi vermeyen yetkili, görüşmelerin uzun süredir var olduğunu ve esir takasının da yaşandığını söyledi. 

TC, üç subayı teslim aldı 
Kaynak, toplantıda iki taraf arasındaki normalleşme çabaları çerçevesinde güvenlik konularının ele alınacağını da sözlerine ekledi. 12 Aralık 2023'te, Hayat Tahrir el Şam (HTS) bileşenlerinden Levand Cephesi esir aldığı biri  Suriye ordusunda subay üç kişiyi Türk istihbaratına teslim etmişti. Esirlerin Teslimi Efrîn’in El-Hamam sınır kapısı üzerinden gerçekleşirken Türk istihbaratının teslim aldığı kişilerin, Adham Salimo, Ali Saheli ve Macid Haidar oluğu ve Halep’te çatışmalarında 2016’da ele geçirildikleri belirtiliyor. 

HTŞ ile koordinasyon içinde
Eski ismi El-Nusra Cephesi olan HTŞ’nin Suriye subayını Türk istihbaratına vermesi bir takvim uyarınca gerçekleşse de bu teslimat Türk devleti ile El Kaide uzantısı örgütler arasındaki bağı görünür hale getirdi. Türk devleti ile HTŞ arasında çok yönlü işbirliği anlaşması HTŞ’nin elinde esir tuttuğu Suriye devlet memurlarının liste dahilinde bir zaman çizelgesine bağlı olarak Türk devletine devredilmesini de içeriyor. 
Daha önce Lazkiye'deki hükümet güçlerinden bir kaynak North Press'e, normalleşme çabaları kapsamında iki taraf arasındaki güvenlik komitelerinin koordinasyonu kapsamında Şam'ın Ankara'dan önceki yıllarda esir aldığı Suriyeli askerlerin teslim edilmesini istediğini söylemişti. Kaynağa göre Keseb'deki toplantıya Rus tarafı da katılacak. 

Efrînli tutsaklar Türkiye’de
Türk devleti işgali altındaki Efrîn’de hapishanelerde tuttuğu Kürt tutsakları Türkiye’ye nakletmeye devam ediyor. Efrîn’deki Kafr Janneh zindanında tutulan biri kadın 9 tutsak daha Türkiye'ye götürüldü. Ocak ayında beri Türkiye’ye yasadışı olarak götürülen Kürt tutsak sayısı 5’i kadın olmak üzere 33’e yükseldi.  
Kendini Askeri Polis olarak adlandıran çete gurubu, aralarında 27 yaşındaki Yeminili Tahseen adlı kadının da bulunduğu dokuz tutsağın Yezid Muhammed (31), Fawaz Lafi (26), Muhammed Tahsin (34), Aboud Haj Hassan (25) ve Salman Kalu (20) olduğunu açıkladı. Bu yıl gerçekleşen 4. transfer Efrîn’in Cindires ilçesi El-Hamam Sınır Kapısı'ndan iki askeri araçla gerçekleşti. ŞAM

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.