Sandığa gidip değiştirelim

HDK MYK Üyesi Salih Zeki Tombak

HDK MYK Üyesi Salih Zeki Tombak

  • HDK MYK Üyesi Salih Zeki Tombak, mevcut sarmaldan çıkmanın tek yolunun iktidarın değiştirilmesi olduğunu belirterek, sandığa gitmeye çağırdı. 

 

MA'ya konuşan Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Salih Zeki Tombak, ekonomik krizin sandığa yansımadığını savunarak, seçime giderken iktidarın halkı manipüle edip para saçarak bunun önüne geçtiğini söyledi. İktidarın bu politikasının uzun ömürlü olmadığını kaydeden Tombak, “Ayın 28’ine kadar bu ‘afyon sürme’ devam edecektir. Dolar serbest piyasada 24 lira iken Merkez Bankası’nın kontrolünde olmasına rağmen şu an 19 civarında görünüyor. Doların 30 TL’ye tekabül edeceği tarihler de yakın. Şimdi iktidar tarafından harcanan ve saçılan paralar vergi ve zamlarla geri alınacaktır. Türkiye ekonomisi şu an tam bir çöküntü halinde, bu geçici pansumanlarla da düzelmeyecektir. Merkez Bankası’nın rezervi eksi 60 milyar dolar.  Türkiye’nin ithalatını ve ihracatını karşılamıyor. Bu günleri yakında mumla arayacağız” dedi. 

Bu tablo sürdürülemez

Ekonominin kredi ve faizlerle yönetildiğini söyleyen Tombak, şöyle devam etti: “Doğalgaz konusunda Rusya’ya borçlandık. Türkiye yakın dönemde çok ağır ekonomik krizle karşı karşıya kalacaktır. Bu iktidar kendine bir süre aldı. Ama bu süreyi kullanacak bir performansı yok. Enflasyon yüksek, dış borç yüksek, döviz tutulacak durumda değil. Bu tablonun sürdürülmesi mümkün değil. Bu durumda insanlar daha da yoksullaşacak. Zengin sınıfına servet transferi yapılmaya devam edilecektir. Buna itirazda bulunan yurttaşlar sokak ortasında polisle tehdit edilecektir. Türkiye şu an içinden çıkılmayacak bir sarmala doğru gidiyor. Tek çıkış yolu var; o da seçimle bu iktidarı değiştirmek. Türkiye halkları seçim süreci vardı diye fazla tepki vermedi. Yoksullaşan ve çaresizleşen toplum bunun cevabını 28 Mayıs’ta verecek.” 

HDP bir düzen partisi değil

Hakların Demokratik Partisi’nin (HDP) 2018 Genel Seçimleri’nde aldığı oy oranını hatırlatan Tombak, bu seçimlerde geriye düşen bir sonuç çıktığını belirterek, şöyle yorumladı: “Bu durumu her boyutuyla değerlendiriyoruz. Asıl kritik seçim Cumhurbaşkanlığı seçimidir. AKP 2002’deki seçimde aldığı oya geri gitti. Böylelikle birinci turda seçimi almayı başarmadı. Elbette çalma çırpma oldu, ancak tüm seçimin kaderini buna bağlamak doğru değil. Bizim bir sıkıntımız var; halkı yeterince örgütleyemedik. HDP bir düzen partisi değildir. Halkla ilişkisini seçmen ilişkisine döndürdü. Bu durumu hızlı bir şekilde aşmak gerekir.”

Erdoğana kaybettirmek hayatidir

AKP-MHP’nin Kürtlere yönelik baskılarının artacağına dikkat çeken Tombak, “Kürtlerin, Cumhurbaşkanlığı seçiminde Kılıçdaroğlu’nu desteklemeleri, bedel ödetme politikalarını devreye sokacaktır. Siyasi tutuklular bu süreçte cezaevinde kalmaya devam edecektir. Bu arada yerel seçimler olacak. İktidar ikinci turda değişmese baskı ve sindirme politikaları devreye girecektir” dedi. 

Depremde değil, seçimde vardı

Deprem bölgesindeki seçim sonuçlarına da değinen Tombak, şöyle konuştu: “Depremden sonra devlet yoktu ama seçimde bir devlet ve hükümet eli var gibi görünüyor. Asıl şüphe etmemiz gereken şeyin bu olduğunu düşünüyorum. Afet bölgesinde herkesin seçime katıldığı gözüküyor. Fetullah Gülen’in ‘Ölüleri mezardan kaldırın oy kullandırtın' söylemi vardı. Sanki burada da öyle bir durum var. İnsanların evini, yerini ve yurdunu kaybettiği yerlerde oy kullanılmış gibi bir durumu var. Siyasi parti temsilcilerinin bunu mutlaka kontrol etmesi gerekiyor.” 

Sandığa gitmemenin bedeli ağır olur

Seçmenlere sandığa gitme çağrısında bulunan Tombak, sandığa gitmemenin bedelinin ağır olacağını söyledi. Tombak, şunları ekledi: “Bu durumu aşmadığımızda çok ağır ve karanlık bir gelecek bizi bekliyor. Toplum, açlığın ve sefaletin içerisine yuvarlanacaktır. Mevcut iktidarı göndermenin yolu bir kere daha seferber olmaktır.”  İSTANBUL

Ayağa kalk ve değiştir!

Kürt siyasetçi Selahattin Demirtaş, Ayağa kalk ve değiştir" diye seslendi. 

Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi'nde rehin tutulan Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) eski Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, 28 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerine dair sosyal medya hesabı üzerinden seçmenlere sandığa gitme çağrısı yaptı. Demirtaş, şöyle seslendi: "Umudumuzu, hayallerimizi, geleceğimizi zorbalığa teslim etmeyeceğiz. Biz bir insanlık hareketiyiz. Biz yenilmezler hareketiyiz. Ayağa kalk ve değiştir!" 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.