Şarkılar özgür basın için

Kültür/Sanat Haberleri —

MKM’nin düzenlediği Özgür Basın ile dayanışma gecesi

MKM’nin düzenlediği Özgür Basın ile dayanışma gecesi

  • MKM’nin düzenlediği Özgür Basın ile dayanışma gecesine katılanlar Bandista, Koma Aryen ve Kemal Çat’ın şarkıları ile coştu. Sanatçı Kadir Çat, Kemal Pir yoldaş şarkısı ile giriş yapınca salonda coşku doruğa çıktı. Şarkıya sloganlar eşlik etti.

Mezopotamya Kültür Merkezi’nin (MKM), Amed’de tutuklanan 16 gazeteci ve Özgür Basın ile dayanışmak amacıyla düzenlediği konser yoğun ilgi gördü. Önceki gün gerçekleşen Şişli Cemil Candaş Kültür Merkezi’ndeki konsere çok sayıda gazeteci, hak savunucusu, siyasetçi, milletvekili, hukukçu, kadın örgütü temsilcileri, sanatçılar ve Barış Anneleri İnisiyatifi  katıldı.

Konser öncesi konuşan Teatra Jîyana Nû üyesi Rugeş Kırıcı gecenin anlam ve önemine değindi. Hakikati arayan sanat yolculuklarında her zaman özgür basınla yan yana olduklarını söyleyen Kırıcı, “Bir kez daha teşekkür ediyoruz, onlar bizim şarkılarımızı stranlarımızı tiyatrolarımızı halka ulaştırdılar.  Böyle karanlık zamanlarda bir araya gelmek, birlikte yürümek bizi çaresizlikten kurtarıyor. Tarihte hakikatin izini sürmenin bedeli her zaman ağır olmuştur. Bedelleri ne olursa olsun, bir kameranın ve fotoğraf makinesinin toplum hafızasına kaydettiği bir görüntü ve tek bir haberle o hakikatin karanlığa gömülmesini engelleyen gazetecilere de şahitlik etti tarih” dedi.

Hakikat bir yerde hep bekler

Apê Musa gibi heybesini hakikatle dolduran gazetecilerin bitmediğini ve bitmeyeceğini de vurgulayan Kırıcı, “Apê Musa’nın çocukları büyüdü ve yazmaya devam edecekler. Hakikat bir yerde hep bekler. Hakikat Apê Musa’nın, Ferhat Tepe’nin, Metin Göktepe’nin, Hrant Dink’in vurulduğu yerde, sokakta beklemektedir. Hakikat, Kemal Kurkut’un düştüğü yerde beklemektedir. Gerçekleri ulaştıranlara bir kez daha selam olsun” diye kaydetti.

Bandista üyeleri sahnede

Ardından Bandista grubu sahneye çıktı ve seslendirdiği coşkulu şarkılar büyük alkış aldı. Her eserimizin bir anlamı var diyen Bandista üyeleri, “özgürlük” temalı şarkıların yanı sıra mücadele yürüten kesimlere ve gözaltında kaybedilen yakınlarını arayan Arjantin ve Cumartesi Anneleri'ne dair şarkılar da seslendirdi. Sahneyi 'Kadınlar Özgür Olsa' şarkısıyla bırakan Bandista’nın eserine karşılık konsere gelen yurttaşlar da “Jin Jiyan Azadî” ve “Özgür basın susturulamaz”, “Yaşasın devrim mücadelemiz” sloganları ile eşlik etti.

İmralı'ya bin selam

Bandista'nın ardından sahneye çıkan gazeteci Hüseyin Aykol, röportaj yaptığı Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın ismi söylemesiyle salonda büyük bir coşku oluştu. Aykol’un Öcalan sözleri sırasında salonda bulunanlar alkış, slogan ve zılgıtlar ile karşılık verdi. Aykol’un konuşması dakikalarca alkışlanırken, sık sık da “Bijî Serok Apo”, “Şehîd Namirin” "Selam, Selam, İmralı'ya bin Selam" sloganları ile eşlik etti.

Biat etmedik, boyun eğmedik

Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutulan JİNNEWS Haber Müdürü Safiye Alağaş’ın mesajı okundu. “Bize dayatılan tutsaklık bizim şahsımızda aslında halklara dayatılan bir tutsaklıktır” diyen Alağaş, “Bizler Musa Anter’lerden, Gurbetelli Ersöz’lerden, Nujiyan Erhan’lardan, Deniz Fırat’lardan ve daha nice özgür basın şehidinden devraldığımız kalemleri bir an olsun elimizden düşürmedik ve düşürmeyeceğiz. Kürt özgür kadın basını bugüne kadar biat etmedi, boyun eğmedi, kalemini yere düşürmedi. Bu yolu bedel ödeyerek açan basın şehitlerine, cezaevinde bulunan arkadaşlarımıza selam olsun” ifadelerine yer verdi.

Tüm salon halaya durdu

Konser daha sonra Koma Aryen ve Kadir Çat'ın seslendirdiği şarkılarla devam etti. Kadir Çat, Kemal Pir yoldaş şarkısı ile giriş yapınca salon coştu. Şarkıya sloganlar eşlik etti. Kadir Çat, "Diren ha Diyarbekir diren, dağlarının aşkına güven" şarkısını seslendirdiğin de ise neredeyse tüm salon halaya durdu. Dayanışma gecesi coşkuyla son buldu. İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.