Savaş bütçesine karşı miting

KESK eylemi

KESK eylemi

  • KESK, 2 Aralık'ta Amed ve İstanbul'da "Emekten yana demokratik halk bütçesi istiyoruz" şiarıyla miting düzenliyor. KESK Eşbaşkanı Kablan, bütçenin büyük bölümünün savaşa gittiğini belirterek, barış talebini de haykıracaklarını söyledi.

Amed’de 2 Aralık'ta yapılacak bütçe mitinginin hazırlıkları sürüyor. 11 kentten katılımın sağlanacağı mitingde, halka bütçe talep edilecek.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Meclis'te görüşmeleri devam eden bütçeye dair taleplerini haykırmak için 2 Aralık'ta Amed ve İstanbul'da miting düzenleyecek. "Emekten yana demokratik halk bütçesi istiyoruz" şiarıyla yapılacak mitingde, emekçilerin bütçeye dair talepleri haykırılacak. Amed’deki mitingin adresi İstasyon Meydanı.

KESK Eşbaşkanı Şükran Kablan ile Amed mitinginin Tertip Komitesi'nden Saliha Zorlu, tüm kesimleri mitinge davet etti. İktidarın ekonomi politikaları nedeniyle emekçilerin yoksulluk ve sefalet ücretlerine mahkum edildiğini belirten Kablan, bütçenin sadece rakamları ifade etmediğini söyledi. Kablan, "Bütçe, demokrasinin, insan haklarının ve emeğin değer görmesi anlamına da gelir. Ancak AKP bütçeleri, emeği yok sayan, kamusal hizmetleri tasfiye eden, ülke kaynaklarını yandaşlara ve büyük şirketlere peşkeş çeken bütçeler olarak karşımıza çıkıyor. 2024 bütçesi de sözünü ettiğimiz çerçevede oluşan bir bütçedir" dedi. 

Daha fazla emek sömürüsü

Ciddi bir vergi adaletsizliğinin olduğunu söyleyen Kablan, "Bütçenin yüzde 89’u bizlerin, emekçilerin, işçilerin vergisinden oluşuyor. Ancak bize geri dönüşü maalesef daha fazla emek sömürüsü oluyor" diye konuştu. Ekonomik krizin faturasının emekçilere kesilmediği ve toplumsal cinsiyete duyarlı bir bütçe taleplerinin olduğunu belirten Kablan, yeni bütçede kadın istihdamının öncelenmesi gerektiğini vurguladı. Kablan, ulaşımdan barınmaya, sağlıktan eğitime tüm alanlarda kadınların yaşamlarını zorlaştıran engellerin kaldırılmasını önceleyen bir bütçe olması gerektiğine işaret ederek, şunları söyledi: “Ne yazık ki, toplumsal cinsiyet eşitliği kavramına dahi savaş açan bir iktidarla karşı karşıyayız. Bu yüzden bugüne kadar hayata geçirilen hiçbir saray bütçesinde kadınların lehine, kadınların yaşamını kolaylaştırıcı ve karşı karşıya kaldıkları tüm bu baskıları ortadan kaldıracak uygulamalara yönelik tek bir şey görmedik.”

 

 

5 gençten biri işsiz

9 milyon işsiz; her 5 gençten birinin ve her üç kadından birinin işsiz olduğunu söyleyen Kablan, şöyle konuştu: “Bütçe hakkının önündeki engellerin kaldırılması, az kazanandan az ve çok kazanandan çok vergi alındığı bir vergi sistemine geçilmesi, toplumsal cinsiyete duyarlı bir bütçelemenin yapılması, gençlerin istihdamını artırılması, eğitim ve sağlık başta olmak üzere nitelikli ulaşılır ana dilinde bir kamusal hizmetin herkes için eşit bir şekilde hayata geçirilebileceği bir bütçe olmalı. Bunların yaşama geçmesi için miting düzenleyeceğiz.”

Özgürlük talebidir de

Mitingde aynı zamanda barış taleplerini yükselteceklerini ifade eden Kablan, "Çünkü bütçenin büyük bölümü savaş ve güvenlik harcamalarına gidiyor. Bu nedenle bizim soframıza daha az ekmek giriyor. Bu miting aynı zamanda özgürlüklerimiz ve yaşam hakkımıza dönük saldırılara karşı bir özgürlük talebidir" dedi. Kablan, mitingde iktidara "artık yeter, geçinemiyoruz, barınamıyoruz, yaşayamıyoruz” mesajı verileceğini vurguladı. Kablan, tüm kesimlerle birlikte miting alanında taleplerini haykıracaklarını kaydetti. 

11 ilden katılım beklentisi

Amed Miting Tertip Komitesi'nden Saliha Zorlu, miting için gerekli tüm izinlerin alındığını ve 11 kentten mitinge katılım sağlanacağını aktardı. Miting çalışmalarının tüm hızıyla devam ettiğine dikkat çeken Zorlu, şunları dile getirdi: ”2024 bütçesi, kamu emekçilerinin alacağı ücret, yoksulların alacağı sosyal yardımlar, çocukların eğitim ve barınma hakkı, nitelikli sağlığa erişim hakkı dahil olmak üzere tüm haklarımızın konuşulduğu bir bütçe. Bütçenin çok ciddi bir açık verdiğini görüyoruz. Yükselen bir enflasyon oranı var ve bunun çok daha fazla yükseleceğini öngörüyoruz. Eğer bütçe bu haliyle geçerse önümüzde çok daha zorlu bir dönem yaşanır. O yüzden de gençleri, çocukları, kadınları, tüm halkımızı bütçeyle ilgili sorumluluk almaya, itirazını yükseltmeye ve kendi bütçesine sahip çıkmaya davet ediyoruz.”

Zorlu, 2024 bütçesinin Meclis'e sunulduğu haliyle kabul edilmesi halinde iş bırakma ve grev haklarını da kullanacaklarını sözlerine ekledi. AMED

 

*****

51 milyon vatandaş açlık sınırının altında

KESK, “Emekten yana, demokratik halk bütçesi” şiarıyla İstanbul Kartal Meydanı’nda gerçekleştireceği mitinge ilişkin Beyoğlu’ndaki Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) 6 No'lu Şube binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, KESK Eş.aşkanı Mehmet Bozgeyik’in yanı sıra KESK’e bağlı sendikalar katıldı. 

Toplantıda söz alan Bozgeyik, Türkiye’nin Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkeleri arasında en yüksek enflasyona sahip olduğunu, kendisinden sonra gelen ülkeyi 5’e katladığını belirterek, “Tüm dünyada gıda enflasyonu düşerken biz de artmaya devam ediyor. OECD ortalaması yüzde 8 iken bizde yüzde 72 ile bunun tam 9 katı gıda enflasyonu yaşıyoruz” dedi.

Açlık sınırının 16 bin TL olduğunu; yoksulluk sınırının ise 49 bin TL’ye dayandığını anımsatan Bozgeyik, şöyle devam etti: “85 milyonluk nüfusun 51 milyonu açlık sınırında, 32 milyonu ise yoksulluk sınırının altında bir yaşam savaşı veriyor. Çünkü emeklilerin yarısı en düşük aylık olan 7 bin 500 TL’ye, çalışanların yarısı ise 11 bin 402 TL’lik bir asgari ücrete mahkum edilmiş durumda.”

İktidarın kendi eliyle yarattığı ekonomik “enkazın” faturasının emekçilere kestiğini ifade eden Bozgeyik, taleplerini şöyle sıraladı: “İktidarın halka yıkmak istediği bu bütçeyi kabul etmiyoruz.Vergide adalet istiyoruz. Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmasını, belli bir servet düzeyinin üzerindeki zenginlerden servet vergisi alınmasını istiyoruz. Kamu hizmetlerinin piyasalaştırılmasına, tasfiyesine, özelleştirme soygununa son verilmesini istiyoruz. Kamu hizmetlerine ve yatırımlarına bütçeden ayrılan payın artırılmasını istiyoruz. Toplumsal cinsiyete duyarlı bir bütçenin hayata geçirilmesini istiyoruz. Başta depremzedeler ve öğrenciler olmak üzere tüm dar gelirlilere kamusal, güvenli ve sağlıklı barınma olanaklarının sağlanmasını istiyoruz. Eğitimin her kademesindeki çocuklarımız için bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek istiyoruz.”

 

 

*****

Ablukaya rağmen direniş

Özak Tekstil işçileri, asker ablukasına rağmen sendikal hakları için başlattıkları direnişi sürdürüyor. 

Riha 1. Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) yer alan Özak Tekstil işçileri, baskı, tehdit ve işten çıkarılan arkadaşlarının işe iade edilmesi talebiyle iş bırakma eyleminde. İşçilerin iş yeri binası önündeki eylemi dün de devam etti. Yüzlerce işçinin eylemine, Birleşik Tekstil Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası (Birtek-Sen) Genel Başkanı Mehmet Türkmen ve EMEP Dîlok Milletvekili Sevda Karaca da destek verdi. 

Askerler, sabahın erken saatlerinde bina önünde işçilerin eylemine "valilik yasağı" gerekçesiyle engellemeye çalıştı. Askerler, iş yerinin bulunduğu bölgeyi ablukaya aldı, ancak işçiler eylemlerini sürdürdü. EMEP'li Karaca, "Özak Tekstil işçileri sendikalarını seçme kararı verdiler ve Birtek-Sen'e üye oldular. Sendikalarını seçme iradesini kabul etmeyen patronun baskıları sonucunda bir işçi işten atıldı. Onlar da 4 gündür buna karşı direnişte. Valilik, patronun yanında durarak eylem yasağı getirdi. Yasağa rağmen işçiler bugün direnişe geldi. Sabah fabrikanın servisleri de işçileri buraya getirmedi. İşçiler kendi imkanlarıyla buraya geldi" diye konuştu. URFA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.