Savaş suçlarının önü alınsın

Kadın Haberleri —

Erîfê Bîlal

Erîfê Bîlal

  • İşgal altındaki Efrîn’den Türk devleti bağlı paramiliter güçler tarafından kaçırılan ve idam tehditi altında tutulan Fîdan Bîlal’in ailesinden Erîfê Bîlal, “İşlenen savaş suçlarının önü alınsın” çağrısında bulundu.

SÎDRA MAMO / JINNEWS 

İşgali altındaki Efrîn’de Türk devletinin ve paramiliter grupların işlediği savaş suçları devam ediyor. Özellikle insan kaçırma, fidye isteme, işkence ile katletme en çok işlenen suçlardan. Bu suçların en büyük mağduru ise kadın ve çocuklar.

24 Haziran 2019 yılında kaçırılan Fîdan Bîlal, Wîsal Henan, Mewlûde Nûman ve Silêman Nûman geçtiğimiz Mayıs ayının 30’unda Türk devletine bağlı paramiliter güçler tarafından Ezaz’daki Rai cezaevinde idam cezası verildi. Bir süre sonra Mewlûde Nûman ve Silêman Nûman işkence ile katledildi. Fîdan Bîlal ile Wîsal Henan’in durumu ise kötü. Yaşananlara ilişkin Şehba’da kalan Fîdan Bîlal’in yakını Erîfe Bîlel JINNEWS’e konuştu.

İşgal edilen Efrîn’den kaçış ve sonrası

Efrîn’in Reco ilçesine bağlı Qudeyê köyünden Erîfe Bîlal, Fîdan’ın kaçırılmasına ilişkin şunları dile getirdi: “Türk devleti ve ona bağlı çetelerin kaçırdığı 22 yaşındaki Fîdan Bîlal amcamın kızı. Efrîn ve tüm köyleri Türk devleti ve ona bağlı çeteler tarafından işgal edilince hak ihlalleri başladı. O dönemde bizde Fîdan’ın ailesi ile birlikte işgal edilen Efrîn’den çıktık ve Şehba’ya geçtik. Birkaç ay sonra da Fîdan ve ailesi Halep’e geçti. Orada kısa bir süre kalıyorlar. Daha sonra Fîdan tekrar ailesi ile işgal altındaki Efrîn’e geçiyor. Fîdan, Efrîn’e döndükten kısa bir süre sonra ‘terör’ suçu iddiasıyla Türk devleti ve çeteleri tarafından tutuklanıyor. Fîdan kaçırıldıktan sonra annesi ve kız kardeşi de işgalcilerin zindanında tutuluyor ve bırakılıyor.”

Fidan ve arkadaşları işkence altında

İşkenceden dolayı Fîdan ve arkadaşlarının durumunun çok kötü olduğunu belirten Erîfe Bîlal, “Fîdan kaçırıldıktan 6 ay sonra, 17 Aralık 2019’da aynı iddia ile tutuklanan arkadaşları ile birlikte Ezaz’daki Niyaba Giştî’ye götürülüyor. Orada Fîdan, Wîsal Henan, Mewlûde Nûman ve Silêman Nûman’a ölüm cezası veriliyor. Rai Cezaevi’nde tutulan Fîdan ve arkadaşları işkence altında. Durumları kaygı verici. Her gün Fîdan gibi binlerce tutsak işgalcilerin zindanlarında işkence, şiddet ve tecavüze uğruyor” dedi.

Dünya gözünü kulağını kapatmış

İşkence ve şiddetten dolayı kadınların çok kötü durumda olduğunu vurgulayan Bîlal, işkenceye dayanamayan bazı kadınların yaşamını yitirdiğini söyledi. Bîlal, sözlerini şöyle sürdürdü: “Etmana köyünden olan Zelûx Omer’in işkenceden dolayı akli dengesini yitirdiğini gördük. Yine Fîdan ile kaçırılan Mewlûde Nûman ile Silêman Nûman’in işkence ile katledildiklerini biliyoruz. İşgalci Türk devletinin bu yaptıklarına dünya gözünü, kulağını kapatmış. 4 yıldır Efrîn’de kadın ve çocuklar kaçırılıyor, katlediliyor, tecavüze uğruyor. Birleşmiş Milletler başta olmak üzere tüm dünya, insan hakları örgütleri Türk devletinin bu suçlarına karşı sessiz kalıyor.”

Kadınlar serbest bırakılmalı 

Fîdan ve tüm kadınların derhal bırakılmaları gerektiğini söyleyen Erîfe Bîlal, “Türk devletinin Efrîn’de sivillere yönelik bu uygulamaları insanlık dışıdır. Fîdan ve arkadaşlarına verilen idam cezasının kaldırılması çağrısı yapıyorum. Başta insan hakları örgütleri olmak üzere herkese çağrım Fîdan ve cezaevlerinde tutulan binlerce kadının bırakılması için harekete geçsinler, işlenen savaş suçlarının önü alınsın. Çünkü onların hiçbir suçu yok ve bu tüm yasalara aykırı. Baskılara, ihlallere, işkenceye artık yeter diyoruz” diye konuştu.

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.