Savaşa karşı barış Newroz'u

Amed Newroz/foto:MA

Amed Newroz/foto:MA

  • Amed'de 1 milyonu aşkın kişi Newroz kutlamasından buluşarak, Kurdistan halkının gasp edilen haklarını almakta kararlı olduğunu; savaş yerine onurlu bir barış, demokratik siyasi çözüm istediğini haykırdı.
  • DEM Parti Eşbaşkanı Bakırhan, Öcalan'ın 2013 deklarasyonuna bağlı olduklarını vurgulayarak, devleti savaş yerine barışa, tüm toplumsal kesimleri başır iradesine ortak olmaya, Kurdistanlıları da ulusal birliğe çağırdı.

Bu yıl Kuzey Kurdistan ve Türkiye'de “Rabe dema azadî û serkeftinê ye" şiarıyla 15 Mart'ta startı verilen Newroz Bayramı kutlamalarının dünkü adresi Amed'di. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğü ve Kürt sorununun çözümüne dair taleplerin damga vurduğu Newroz, geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yılda da Rezan (Bağlar) ilçesinde bulunan Newroz Parkı'nda kutlandı.   

Sabahın erken saatlerinde Qamişlo Bulvarı, Newroz Caddesi ve Bağcılar Mahallesi’ndeki giriş kapılarında kalabalıklar oluşmaya başladı. Dışarında gelen konuklar ve gazeteciler protokol kapısından alana alındı. Yurttaşların birçoğunun ulusal kıyafetlerle kutlamalara katılması dikkati çekti. Yağmurun engelleyemediği halk, "Bijî Serok Apo" ve "Bijî berxwedana zindanan" sloganlarının hiç durdurmadı. 

1 milyonu aşkın kişi

1 milyonu aşkın kişinin katıldığı Newroz'da alan hınca hınç dolarken ilk önce Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk konuştu. Öztürk, "Özgür Kurdistan  ve Kürt halkı için ulusal birlik, birlik, birlik. Demokratik bir Ortadoğu ve dünya için Kürt sorununa çözüm, çözüm, çözüm. Kürt halkının ve hakların özgürlüğü için Sayın Abdullah Öcalan'a özgürlük, özgürlük, özgürlük" dedi. 

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eşbaşkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar'ın konuşmasının ardından sanatçı Faraj Alipour sahne aldı. Alanı dolduran kitle dakikalarca çalınan ezgiler eşliğinde halay çekti.

Öcalan'ın değerlendirmeleri

Abdullah Öcalan'ın geçmiş yıllarda Newroz'a dair yaptığı değerlendirmeler, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüsü Cengiz Çiçek tarafından okundu. Coşkunun hiç dinmediği kutlamalarda sık sık "Bijî Serok Apo" sloganı yükseldi.

 

 

Leyla Zana konuştu

Kürt siyasetçi Leyla Zana, "Diren Ha Diyarbekir Diren" şarkısıyla sahneye çıktı. Uzun bir süre kitleyi zafer işaretleriyle selamlayan Zana, sözlerine "Amed sen Mezopotamya'nın siyasetisin ve kalbisin. Newroz kutlu olsun" diyerek başladı. Kurdistan'ın dört parçasında yaşayan Kürtlerin Newroz'nu kutlayan Zana, Şêx Seîd, Qazî Muhammed, Seîdê Kurdî, Melayê Cizîrî gibi Kürt önderlere minnettar olduklarını dile getirdi. Zana, "Onlar bizim köklerimiz. Onları saygıyla anıyorum. Zekiye Alkan, bedenini ateşe vererek karanlık günleri aydınlattı. Mazlum Doğan, üç kibrit çöpüyle hepimizi aydınlattı. Hepsini hürmetle anıyorum" diye konuştu. Mele Mistefa Barzani'nin mücadelesini de unutmayan Zana, "Biz, Başkan Apo'nun felsefesi ve fikirleriyle uyandık" dedi. Bu sırada alandan "Bijî Serok Apo" sloganı yükseldi.

31 Mart yerel seçimlerinin önemini vurgulayan Zana, DEM Parti'yi işaret ederek, halkın iradesine sahip çıkacağın ainandığını söyledi. Konuşmasına Türkçe devam eden Zana, "Newroz’u Newroz yapan Mazlum Doğan, Zekiye Alkan ve Rewşen’in bedenidir" ifadelerini kullandı. Eşbaşkanlık sisteminden taviz verilmeyeceğinin altını çizen Zana, "Jin jiyan azadî" soganını tekrarlattı.

Zana, Öcalan'ın 1993'ten itibaren önorlu barış ve demokratik siyasi çözüm çabalarını hatırlatarak, "Bir kez daha bu yolun açılmasına hazır mısınız?" diye sordu. Kitle hep birlikte "Evet" yanıtı verdi.  Zana, "Barış berekettir. Barış sevmektir. Bir kez daha yüksek sesle diyoruz; Newroz'un kutlu olsun Başkan Apo. Bütün tutsak arkadaşların Newroz’u kutlu olsun" diyerek tamamladı.

Leyla Zana'nın konuşmasının ardından Tunuslu sanatçı Emel Mathlouthi sahne aldı. 

 

Tunuslu sanatçı Emel Mathlouthi

 

Deklarasyonuna bağlılık

Son olarak Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eşbaşkanı Tuncer Bakırhan konuştu. 2017'deki Newroz'da polis kurşunuyla katledilen Kemal Kurkut’u hatırlatan Bakırhan, "Kemal Kurkut'un katillerini biliyoruz, tanıyoruz ve bir gün mutlaka hesabını soracağız" dedi.

Öcalan'ın 2013'teki Newroz'da bu platformda barış ve çözüm deklarasyonunun okunduğunu anımsatan Bakırhan, şunları söyledi: "86 milyon insanın demokratik, barışçıl bir ortamda eşitçe ve kardeşçe yaşamalarının deklarasyonuydu. Maalesef  Kürt düşmanları, görmedi, tanımadı, dikkate almadı. DEM Parti olarak 2013'te burada ortaya konulan; barışın, demokrasinin ve özgürlüğün reçetesi olan Sayın Öcalan’ın deklarasyonunun arkasındayız.

Alın size takat ve mecal

Biz mücadeleyiz, umuduz, barışız, baharız. Bakın daha birkaç yıl önce kimi hükümet yetkilileri ‘gençlik nerede’ diyordu. Gençlik burada, gençlik Amed’de, Newroz alanlarında. Değerli gençler, ‘bunların mecalleri kalmadı’ diyorlardı. Alın size mecal, alın size takat, alın size duruş, alın size direniş. Sizler var oldukça mecalimiz de, kuvvetimiz de, kudretimiz de hep var olacak.

Ankara'nın kirli hesapları

Değerli halkımız, Ankara’da yine kirli hesaplar yapılıyor. JİTEM ittifakıyla, Kurt ittifakıyla, Kürt karşıtı bir ittifakla birlikte kirli hesaplar yapılıyor. Ankara’da kirli hesap yapanlara diyoruz ki; hesap sarayda ise terazi Amed’dedir. Savaş Ankara’da ise barış Amed’dedir. Yanlış hesap yapmayın. Yanlış hesabın hiçbir yararı yoktur. 

 

 DEM Parti Eşbaşkanı Tuncer Bakırhan

 

Savaş yerine çözüm

Sizin tecrit politikanız iflas etti. Milyonlarca insanın iradesini bir hücreye sığdıramazsınız. Milyonlarca insanın barış ve demokrasi taleplerini bir hücreye hapsedemezsiniz. Onun için en iyisi, en doğrusu milyonlarca insanın talep ve isteklerine kulak kabartmanızdır, dikkate almanızdır. Sizlere diyoruz ki; savaş yerine çözüm. Çözümün adresini istiyorsanız bir ada ötesinde, bir ada kadar yakın İmralı Cezaevi’ndedir. 

Sizler 50 yıldır infazlarınızla, cezaevlerinizle, faili meçhul cinayetlerinizle Kürt halkının iradesine kayyım atamakla boyun eğdiremediniz, boyun eğdiremezsiniz. Bugünden sonra da Amed halkına, Amed gençliğine, Kürt gençliğine asla ama asla boyun eğdiremeyeceksiniz." 

 

 

Gelecek savaşta değil

İktidarın büyük bir savaşa hazırlandığının propagandasını yaptığını belirten Bakırhan, "Savaşın maliyeti büyük ama maliyeti en az olan şeyi tercih edin. Gelin savaş yerine barışı, diyalog ve müzakereyi tercih edin. Gelecek, savaş ve çatışmada değil, barış iradesindedir. Bunların derdi savaş, rant ve ölümdür. Savaşa hayır, savaşa izin vermeyeceğiz.

6 maddelik çağrı

Bakırhan, konuşmasını 6 maddelik tespit ve önerilerini kapsayan çağrıyla tamamladı:

* Birinci çağrımız devlete, iktidaradır. Savaş, statüsüzlük, cezaevlerine koyarak bu halkı yolundan çeviremezsiniz. İşte meydan, işte halkın ortaya koyduğu irade. Onun için bir an önce savaş yerine Türk ve Kürt ittifakını demokratik bir şekilde güncellemeye davet ediyoruz. 

* İki; yine çağrımız iktidar ve toplumsal kesimleredir. Türkiye’nin önünde iki yol var; ya bunların söylediği gibi savaş çatışma ya da demokratik, barışçıl bir yöntem. Onun için toplumsal kesimleri bu savaş çığırtkanlığı karşısında doğru yol olan barış ve demokrasi mücadelesini büyütmeye, yürütmeye çağırıyoruz. 

* Üç; en başta Meclis’te dediğiniz 'bilinmeyen dil, teröristan' kavramlarından vazgeçeceksiniz. 'Bilinmeyen dil' dedikleri 13 bin yıldır bu topraklar üzerinde konuştuğumuz Kürtçedir. 'Teröristan' dedikleri yer dört parçaya ayrılan Kurdistan’dır. Bir an önce bu siyasetinizden vazgeçin. Kürt gerçekliğini, Kurdistan gerçekliğini anlamak ve tanımak zorundasınız. 

* Dört; ezilenlere, muhalefete seslenmek istiyorum. Kürt meselesinde cesur olalım. Doğruları dile getirelim. İktidarın baskıcı, yok sayan tutumunun yanında hizalanmaktan ziyade Kürt meselesini demokrasi, özgürlük meselesini daha fazla sahiplenerek büyütelim. Bu savaş çığırtkanlığı yapanların karşısında büyük bir barış zemini örelim. 

* Beş; bu çağrım Kürtlere. Hewlêr’den Kobanî'ye kadar Urmiye’den Amed’e kadar yaşadığımız her toprak parçasına ne diyorlar; 'Teröristan.' Sadece burada Kemal Kurkut katledilmiyor. Süleymaniye’de, Dihok’ta, Kobanî'de, Qamişlo’da her gün Kürtlerin başına top ve mermi yağıyor. Dolayısıyla bunlar sadece DEM Parti’nin düşmanı değil, dört arça Kurdistan coğrafyasında yaşayan hepimizin düşmanıdır. Bütün Kürt partilerine, oluşumlarına, dört parçada yaşayan Kürtlerin oluşumlarına çağrı yapıyorum; şimdi ulusal birlik zamanı değilse ne zaman? Şimdi ulusal birliğimizi kuramazsak bu büyük saldırıyı, bu Kürt karşıtı savaşı nasıl önleyeceğiz? Bugünden tezi yok, Kürtler ulusal birliklerini sağlamalı, ulusal birlikleri önündeki engelleri ortadan kaldırmalıdır.

* Son çağrım Türkiye’deki devrimci, sol, sosyalist, demokratlara; bu faşizan düzene itiraz eden, ezilen ve yoksullardır. Bizler güçlü büyük bir ortak mücadele zemini yakalamak zorundayız. Türkiye'nin yarısı açlık ve yoksulluk sınırı altında yaşıyor. Yarısı dilini kullanamıyor, inancını kullanamıyor. Bütün bunların taleplerinin demokratik bir zeminde karşılık bulması için sol sosyalist güçlerin demokratik büyük bir devrimci mücadele zemininde bir araya gelmeye çağırıyoruz. 

 

 

Sandıkta cevap verelim

Amed halkı, şimdi bize savaş dayatanlara evet diyecek miyiz? Hayır. Savaş çığırtkanlıklarına en iyi cevabı nerede vereceğiz? 31 Mart’ta sandıkta. Savaş çığırtkanlıklarına 31 Mart’ta sandıklarda büyük bir ders vermeye var mısınız? Peki, kentimizi sömüren, belediyelerimizi borçlandıran, rantçılık, yolsuzluk, usülsüzlük yapan bu kayyımları gönderecek miyiz? Bizim olanı, Amed’in olanı almaya on gün kaldı. Amed belediyelerini rekor bir oyla almaya hazır mısınız?"

Amed Newrozu, sanatçılar Mikail Aslan ve Arhat'ın sahne almasıyla sona erdi. Alandaki coşkulu kitle, yağışlı havaya aldırış etmeden çalınan şarkılar eşliğinde uzun süre halaylar çekerek eğlendi. AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.