Seçim ekonomisi: Kokain

Kokain

Kokain

  • Peru'da Türkiye'ye sevk edilmek üzereyken 2.3 ton kokain yakalandı. Kokaini sipariş eden baron ya da baronlar halen belirlenmezken, uyuşturucu trafiğinin 14 Mayıs seçimleri öncesi artması dikkat çekti. BM Uyuşturucu Ofisi de Türkiye'de ele geçirilen kokain miktarının 7 kat arttığını kaydetti.

Peru’daki DP World Limanı’nda seramikler arasına gizlenmiş kauçuk kalıplar içinde 2 ton 310 kilogram kokain ele geçirildi. Latin Amerika basını, ele geçirilen kokainin Türkiye’ye gönderilmek istendiğini yazdı.

Peru narkotik ekiplerinin DP World Limanı’nda yaptığı baskında kurşun ve turuncu renkli majolikalar arasına gizlenmiş kauçuk kalıplar içinde 2 ton 310 kilogram kokain ele geçirildi.

 

 

Kokain Türkiye’ye gidiyordu

Voice of America'dan Mustafa Özdemir'in haberine göre Peru’da yayın yapan El Comercial Gazetesi, Andina Haber Ajansı, RPP Haber gibi çok sayıda medya organın yanı sıra, Arjantin’den La Nacion Gazetesi, Brezilya’dan UOL, Bolivya’dan El Deber, Şili’den Portal Portuario ve İspanya’dan Europa Press gibi yayın organları da uyuşturucunun Türkiye’ye gönderilmesinin planlandığını belirtti

Peru’dan Türkiye’ye kokain sevkiyatı, geçtiğimiz yıl Kasım ayında Cengiz Güner adlı bir kişinin soya yağı içinde Türkiye’ye 1,5 ton kokain göndermek isterken yakalanmasıyla gündeme gelmişti.

Türkiye'de kokain yedi kat arttı

BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi’nin 16 Mart günü açıklanan raporunda Türkiye'nin kokainin geçiş ülkesi olma konumun son yıllarda arttığına dikkat çekildi. 2014 yılından beri Türkiye'de ele geçirilen kokain miktarının 7 kat arttığı ve 2021 yılında 2.8 ton kokain yakalandığı belirtildi. Türkiye'ye gelen kokainin Batı Afrika ve Latin Amerika ülkelerinden çıktığı kaydedildi. Karadeniz ve Balkan rotası üzerinden bu kokainin Batı ülkelerine gönderildiği belirtildi. 

Metamfetamin kaçakçılığı da

Raporda, Türkiye’deki organize suç gruplarının düşen afyon fiyatlarını telafi etmek için giderek kokaine yöneldiğinin görüldüğü belirtildi. Bu arada İran ve Türkiye'nin eroin kaçakçılığı yollarının metamfetamin kaçakçılığı için de kullanıldığı ve bu riskin giderek tırmandığı vurgulandı.

Yılport’ta 540 kilo kokain

26 Ağustos 2020’da Brezilya’dan Kocaeli Dilovası’ndaki Yılport Limanı’na gelen geminin içindeki bir konteynerde 540 kilo kokain ele geçirildi.

Panama’dan Mersine

Orta Amerika ülkesi Panama’da, son durağı Mersin Limanı olan konteynerde muz kutuları içinde 616 paket kokain yakalandı. 6 Mayıs 2021’de konteynerin geldiği Ekvador’daki Bolivar Limanı’nı ise Türk şirket Yılport’un işlettiği öğrenildi.

Kolombiya’dan 4.9 ton kokain

9 Haziran 2020’de Kolombiya’nın Bueneventura Limanı’ndan Türkiye’deki Ambarlı limanına hareket edecek olan geminin iki farklı konteynerı içerisinde 4.9 ton kokain ele geçirildi. Yakalanan kokainin piyasa değeri 265 milyon dolardı. Kolombiya Savunma Bakanı Carlos Holmes Trujillo geminin varış noktasının Türkiye olduğunu açıklamıştı.

Ekvador’dan yola çıkan gemi

16 Haziran 2021’de Ekvador’dan yola çıkan gemiye Mersin Limanı’nda operasyon düzenlendi. Ekiplerin araması sırasında gemiye muz kutularına yerleştirilmiş halde 1.3 ton kokain ele geçirildi. Operasyon, Cumhuriyet tarihinin en büyük uyuşturucu baskını olarak tarihe geçti.

Rekor miktarda uyuşturucunun ele geçirildiği operasyonun ardından yine Mersin Limanı’nda Ekvador’dan gelen bir başka gemide yapılan aramalarda 463 kilogram kokain ele geçirildi.

Mersin limanı

Son 6 ayda Mersin Limanı’nda gerçekleştirilen operasyonlarda 149 kilo kokain ele geçirildi.

5 Ekim 2022: Mersin Limanı’nda konteyner gemisinde 48 kilo kokain ele geçirildi.

6 Ocak 2023: Mersin Limanı’nda uyuşturucu operasyonu: 45 kilo kokain ele geçirildi.

16 Ocak 2023: Mersin Limanı bir kez daha kokain operasyonuyla haber konusu oldu. Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekiplerince Mersin Limanı’na Ekvator’dan gelen gemide 56 kilo kokain ele geçirildi.

 

Uyuşturucu kaçakçısı Jos Leijdekkerson

 

Kokain baronu da Türkiye’de

Hollanda'da en çok aranan suçlular listesinde yer alan ve kısa bir zaman önceye kadar Türkiye'de yaşadığı tahmin edilen, uyuşturucu kaçakçısı Jos Leijdekkers'in yakalanmasına katkıda bulunacak kişilere 200 bin Euro ödül verilecek.

Jos Leijdekkers, Rotterdam ve Anvers limanlarından büyük miktarlarda kokain ithalatına karışmakla suçlanıyor. Polisin elde ettiği şifreli mesajlara göre, uluslararası kokain ticaretinin önemli isimlerinden biri olan Leijdekkers, uyuşturucu kaynaklı on milyonlarca euro ve yüzlerce ton altının aklanmasına da karıştı.

Polis, Jos'un ebeveynleri ve bir kız kardeşinin geçen yıl Ağustos ve Aralık aylarında Türkiye'ye seyahat ettiklerinden ve aranan oğulları ve erkek kardeşleriyle orada temas kurmuş olabileceklerinden şüpheleniyor. Hollanda basınına göre muhtemelen uzun süredir Türkiye'de bulunduğu belirtiliyor. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.