Şehitler kimsesiz değil

.

.

  • Kimsesizler mezarlığına defnedilen YJA Star gerillası Dilvin Can’ın cenazesini alma mücadelesini sürdüren ailesi, nihayet cenazeyi aldı ve polise rağmen kitlesel bir törenle, sloganlar eşliğinde toprağa verdi.

Siirt'in Baykan ilçesinde 16 Eylül 2019’da çıkan çatışma sonucu şehit düşen YJA Star gerillası Dilvin Can’ın cenazesi, Kimsesizler Mezarlığı’ndan alınarak, Batman’ın Güneykent Mahallesi'nde bulunan Asri Mezarlık'ta "Şehîd Namirin" sloganı eşliğinde defnedildi. 

Aileyi, 1 Haziran 2021’de aileyi arayan yetkililer, DNA testi için kan örneği verilmesi yönünde bilgilendirme yaptı. Bunun üzerine aile, 2 Haziran günü Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne giderek kan örneği verdi. İki gün öncesi aileye DNA testinin uyumlu çıktığı yönünde bilgi verildi. Bunun üzerine aile Zevye Mezarlığı'nda bulunan kimsesizler bölümüne giderek cenazeyi almak istedi. Kepçe isteyen aileye polis tarafından "Kendi imkanlarınızla 3 kişi ile çıkarın" denildi. Ailenin savcılık talimatını göstermesi üzerine kepçe verildi.

Cenazeyi buradan alan aile, Batman'a getirdi. Ailenin yanı sıra yüzlerce kişinin katılımıyla mezarlığa getirilen cenazeye, polis aile dışında katılımın olmayacağını belirtti. Bunu kabul etmeyen kitle ile polis arasında kısa süreli bir arbede yaşandı. Yaşanan arbedenin ardından kitlenin bir kısmı mezarlığa alınırken, kalabalık bir kitle ise mezarlık girişinde bekledi. Mezarlık girişini tutan polis, GBT kontrolü gerçekleştirdi. Can'ın cenazesi dini vecibeleri yerine getirilmesinin ardından kadınların omzunda getirilip defnedildi.

Defin işlemlerinin ardından dışarıda bekleyen kitle ile mezarlıktaki kitle "Şehîd Namirin" sloganı eşliğinde birleşti. Birleşme ile birlikte kitlenin sayısı arttı. Burada bekleyen kitle, ailenin evinin önüne kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Yol boyunca Can'ın ailesi "Ez diya şehida me, ez diya Dilvînim, ez natirsim" diye haykırdı. Evin önüne gelindiğinde ise kitle tarafından Can'ın fotoğrafları taşınarak "Bîjî Serok Apo" ve "Şehîd Namirin" sloganları atıldı.

BATMAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.