Şehmus Güzel’i yitirdik
Toplum/Yaşam Haberleri —

Şehmus Güzel
- Türkiye emek ve işçi hareketi tarihinin önde gelen isimlerinden araştırmacı, yazar ve sosyal tarihçi Prof. Dr. Mehmet Şehmus Güzel’i kaybettik. 78 yaşındaki Kürt akademisyen Güzel, 4 Aralık’ta Paris'te vefat etti.
Gazetemizin eski yazarlarından Şehmus Güzel, 26 Mart 1947’de Amed Ergani'de doğdu. İstanbul Haydarpaşa Lisesi’nden ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden (SBF) mezun oldu.
Doktorasını Tours ve Aix-en-Provence'ta (Fransa) 1970-1975 yılları arasında gerçekleştirdi. 1975’te Türkiye’ye döndü; Antalya, Isparta ve Ankara Meslek Yüksek Okullarında müdürlük ve hukuk bilgisi (Anayasa Hukuku, Ticaret Hukuku, İş Hukuku) öğretim üyeliği yaptı.
1978'den itibaren SBF’de Sosyal Politika ve İş Hukuku Bölümü'nde (şimdiki Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü) çalıştı; İşçi Tarihi, Sendikacılık ve Sosyal Politika ders ve seminerlerini verdi.
Eylül 1982’den bu yana Fransa’da yaşamaktaydı. Paris-VII, Paris-VIII ve Niamey (Nijer’in başkenti) üniversitelerinde öğretim üyeliği yaptı; Devlet-Ulus, Devletsiz Halklar, Yakındoğu Tarihi, Türkiye'de İşçi Hareketi Tarihi, Toplumsal Mücadeleler Tarihi ders ve seminerlerini yönetti.
Ardında eserlerini bıraktı
Şehmus Güzel, Kürtler ve Türkiye'deki işçi hareketi üzerine Türkçe olarak bir düzine kitap yazmıştı. Şehmus Güzel’in çok sayıda basımı yapılan eserlerinden bazıları:
* İşçiler Örgütleniyor (1939-1950), Sosyal Tarih Yayınları.
* Türkiye'de İşçi Hareketi 1908-1984, İmge Kitabevi Yayınları.
* İşçi Tarihine Bakmak, TÜSTAV.
* Grevin Yapısal ve İşlevsel Açıdan İrdelenmesine Katkı, Sosyalist Yayınlar.
* Abidin Dino, Kitap Yayınları.
* Fahri Petek, Sosyal Tarih Yayınları.
* İnsan Yılmaz Güney, Kaynak Yayınları.
Güzel’in Paris’te yapılcak cenaze törenine ilişkin detaylar daha sonra duyurulacak. PARİS















