Sen yoksan bir eksiğiz!

Kadın Haberleri —

Berlin DEST-DAN Kadın Meclisi

Berlin DEST-DAN Kadın Meclisi

  • Almanya’nın başkenti Berlin’de 8. kongresini gerçekleştiren DEST-DAN Kadın Meclisi, dünya kadın mücadelesinin geldiği aşamayı, kazanımları, meclisleşme, özelde de Berlin’de Kürt kadınlarının yaşadığı sorunları masaya yatırıldı. 

Berlin’de faaliyet gösteren DEST-DAN Kadın Meclisi, 8. kongresini 26 Mart Cumartesi günü Waterloo Ufer’deki Dersim Cemaati Salonu’nda gerçekleştirdi. Kongre, 2020 yılında Berlin’de şehit düşen Gülistan Aksoy’a (Hevî Gabar) adandı. El ilanları ve tek tek ev ziyaretleriyle hazırlığı yapılan kongreye çok sayıda kadın ve Jinwar, Women Defend Rojava, Hevrin Xelef bahçesi gibi birçok kadın kurumu katıldı.

Kongrede kadın çalışmalarının, Jineoloji ve Newaya Jin dergilerinin tanıtıldığı bilgilendirme standı açıldı. Özgürlük mücadelesinde yaşamını yitiren kadınlar anısına saygı duruşuyla başlayan kongrede, dünya kadın mücadelesinin geldiği aşama, kazanımlar, meclisleşme, Avrupa özelde de Berlin’de Kürt kadınlarının yaşadığı sorunlar masaya yatırıldı. 

Çeşitliliğe cevap olunmalı

Okunan 2 yıllık faaliyet raporu doğrultusunda görüş, öneri, eleştiri ve değerlendirmeler gelişti. Konuşmalarda öne çıkan konular şöyle oldu: Son yıllarda kapitalist sistem krizinin artmasından kaynaklı genel olarak toplumda, özelde de kadınlarda özgürlük arayışı arttı. Önemli olan bu arayışa cevap olabilmek. Toplum çok çeşitli ve renkli. Örgütlenme biçimlerimiz de daha kapsayıcı olmalı. Hem Kürt kadınları hem de genel olarak alternatif kadın örgütlenmeleri bakımından Berlin önemli bir merkez ve ciddi bir potansiyele sahip. Bu potansiyeli ortak kadın gücüne dönüştürmeli, buluşturabilmeliyiz. Rojavalı, Başûrlu, Rojhilat’lı kadınlara daha fazla ulaşılabilmeli. Daha fazla kadın Meclis’te yerini almalı.”

Sen de olursan tamamlanırız

Kongrenin en ilgi çeken bölümü sinevizyon gösterimi oldu. Sadece son 2 yılı değil, DEST-DAN’ın kuruluşundan bu yana çalışmalarını özetleyen görüntüler, delegelere duygusal anlar yaşattı. “Berlin’de yaşayan Kürt kadınlarının sesi, birleşik gücü olma adına yola çıkarak Kadın Meclisi’ni kurma kararı aldık. Kadınların el ele verdiğinde dünyayı değiştirebileceğine olan inançla Meclisimizin adını da DEST-DAN koyduk. Elbette eksiklerimiz var. Bunun için sen yoksan bir eksiğiz diyoruz. Sen de olursan tamamlanırız. Sen de katılırsan zenginleşiriz” denilerek kadınlara meclise katılma çağrısı da yapıldı.

Bostana DEST-DAN

Kongreye Êzîdî Kadın Meclisi bir mesaj sundu. Flamingo kadın grubu da bir konuşma yaptı. Flamingo ve DEST-DAN Kadın Meclisi’nin ortaklaşa yürüttüğü ve Rojavalı kadın öncülerden Şehit Hevrin Xelef adına açılan bahçe projesi de kongrede konuşuldu. Şifalı otlar ve çayların yetiştirildiği bahçede bundan böyle “Bostana DEST-DAN” adıyla yeni bir bölümün de olacağını belirten DEST-DAN ve Flamingo üyeleri, kadınlara projede yer alma çağrısı yaptı.

Yeni yönetim seçildi

Kongrede kadın direnişçiler de unutulmadı. Şengal, Medya Savunma Alanları ve Rojava ile Aysel Tuğluk şahsında Türkiye cezaevlerinde direnen kadın tutsaklar da selamlandı. Tartışmalar ardından seçim gündemine geçildi. Kongrede 50’ye yakın meclis üyesi ve 3 kişilik yönetim seçildi. Kongre meclis kültür komisyonunun seslendirdiği stranlar ve halaylarla sona erdi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.