Şengal, KDP’ye karşı teyakkuzda

.

.

  • KDP, Irak seçimlerini gerekçe göstererek 2 Ekim’den bu yana Şengal’e girmeye çalışıyor. Şengal halkı da KDP’ye karşı teyakkuzda; sabah erken saatlerden itibaren asayiş noktaları ve halk meclislerine akın etti.

Hafta sonu Irak güçleriyle birlikte seçim bahanesiyle Şengal’e girmek isteyen KDP, halkın direnişiyle karşılaşınca daha büyük bir güçle tekrar denemek istiyor. KDP’yi istemeyen Şengal halkı da buna karşı geçiş noktalarını tutuyor. 

KDP, Irak’ın desteğiyle yaklaşan Irak Genel Seçimleri’ni gerekçe yaparak 9 Ekim’de imzalanan Bağdat-Hewlêr anlaşmasını yürürlüğü koymaya çalışıyor. Şengal halkının bütün tepkilerine rağmen KDP’ye bağlı silahlı güçler Şengal merkeze geçmek ve üs kurmak istiyor. Şengal’e yakın bir bölgede büyük bir askeri yığınak yaparak Şengal’e girme hazırlığında bulunuyor. Şengal halkı yapılan çağrıların ardından dün sabah halk meclisleri ve asayiş noktaları etrafında tekrardan toplanmaya başladı. Kentin giriş ve çıkışları halk tarafından tutuldu. 

Şengalli yetkililere göre KDP, 9 Ekim 2020’de Hewlêr ile Bağdat arasında imzalanan anlaşmayı uygulamaya çalışıyor.  Bu çerçevede Şengal kent merkezine girilerek, bir üs kurulmasının amaçlandığı belirtiliyor. Şengal Özerk Yönetimi, halkın direnişini selamlayarak halkın KDP planını boşa çıkarmak için gece gündüz direnişte olduğunu belirtti. Kitlesel bir basın açıklaması yapan Özerk Yönetim, Şengal’in iradesinin olmadığı hiçbir planı kabul etmeyeceklerini vurguladı.

Açıklamada, şunları ifade edildi: “Fermanla halkımızı yok edemediler, şimdi siyasi oyunlarla bunu yapmaya çalışıyorlar. Halkımız bu kirli siyasete karşı uyanık olmalı. Kim olursa olsun, halkımıza karşı kirli hesapların başarıya ulaşmasına izin vermeyeceğiz. Şengal’de halkımızın iradesi dışında bir planı kabul etmeyeceğiz. Olacaksa bir şey halkın iradesiyle, halkın kararıyla olacak. İster Irak hükümeti olsun, ister başka güç, kim Şengal halkının iradesi dışında karar alırsa, halk bunu boşa çıkaracak. Bugün yaşananlar 9 Ekim anlaşmasının bir devamıdır. 9 Ekim anlaşmasıyla Şengal’in iradesini tanımadılar. Bir kez daha vurguluyoruz; halkın iradesini tanımayanları biz de tanımıyoruz. Bugün Şengal’deki her ailenin bir şehidi var. Her ailenin DAİŞ’in elinde bir esiri var. Buna sebep olanlar, Şengal’e girmek istiyorlar. Bir kez daha halkımıza ihanet etmek istiyorlar. Buradan onlara yanıt veriyoruz: Şengal’de halkın iradesi dışında bir şey yapmaya çalışırsanız, kabusunuz oluruz. Yaşasın Şengal halkının direnişi.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.