Şengal, Menal Mêrdîn için yürüdü

Şengal

Şengal

  • Şengal halkı, 2 Ocak günü Tilezêr'deki evinde düzenlenen suikast sonucu şehit edilen Kurdistan Özgürlük Mücadelesinin 43 yıllık emektarı Menal Mêrdîn için yürüdü.

Devrimci aydın Menal Mêrdîn’in katledilmesine karşı yüzlerce yurttaş Şengal’in Tilezêr ilçesinde yürüyüş düzenleyerek, Êzîdî halkının öncülerinin hedef alınmasını kınadı.

Şengal Özerk Yönetimi, önceki gün yaptığı yazılı açıklamada,  Kürt Özgürlük Hareketi'nin 43 yıllık devrimcisi Menal Mêrdîn’in Tilezêr’de KDP ve Türk devletinin hain bir suikast saldırısı sonucunda şehit düştüğünü duyurdu. Açıklamada, “Menal Mêrdîn, tüm yaşamını özgürlük mücadelesine adadı. 43 yıllık mücadelesi boyunca Kurdistan ve Ortadoğu’daki bütün inançlar için büyük bir emek sarfetti. 43 yıllık mücadelesinin 20 yılını Türk devletinin zindanlarında geçirdi; zulme karşı bir gün bile boyun eğmedi. Menal Mêrdîn yaşadığımız fermanın ardından yönünü Şengal’e çevirdi. Bilgisi ve tecrübesiyle Êzîdî halkına hizmet etti. Fermanın dünya tarafından duyulması için bir kitap çalışması sürdürüyordu. Êzîdî toplumunu, Şengal dağlarını ve Êzîdîlik inancını yakından tanımak istiyordu. Serdeşt’teki bu çalışmalarının ardından yönünü Tilezêr’e çevirdi. Tek amacı Êzîdî toplumunun sorunlarına cevap olmaktı. Menal Mêrdîn, 2 Ocak 2023’te Tilezêr’de hain bir saldırıya uğradı. Çalışmalarını sürdürdüğü evde suikast saldırısına uğradı. Bu saldırının kimler tarafından gerçekleştirildiği ve neyi amaçladığı bizler tarafından iyi bilinmektedir. Bu saldırı, MİT ve KDP eliyle gerçekleştirildi. Saldırının olduğu saatlerde Türk devletine ait keşif uçakları Tilezêr semalarında uçmaktaydı. En son Serdeşt Kampı'nda kalan 100 aile Tilezêr’e geri dönmüştü. Halk, nereye geri dönüyorsa Türk devleti oraya saldırıyor" denildi. 

Şengal Özerk Yönetimi'nin çağrısıyla dün yüzlerce Şengalli, Êzîdî kurum ve örgüt temsilcileri, Tilezêr Halk Meclisi binası önünde toplanarak yürüyüş gerçekleştirdi.

İntikam sözü verildi

Yürüyüş, 14 Ağustos Dörtyolu'na kadar devam etti. Burada yapılan açıklamada, Êzîdî halkının öncülerinin hedef alınması kınandı ve intikam sözü verildi. Tilezêr Meclisi Eşbaşkanı Sado Şengalî, yeni yılın başında böyle bir olay yaşanmasının Êzîdî halkına yönelik planların devamının işareti olduğunu belirterek, “Öncülerimizin hedef alındığı bu olayların KDP’nin desteğiyle yapıldığını çok iyi biliyoruz. Halkımızı tüm planlara karşı direnmeye, bağımsız ve özgür Şengal’i inşa etmeye çağırıyoruz” dedi.

Şengal Şehit Aileleri Derneği Sözcüsü Hemed Bişar da Êzîdî halkının öncülerine yönelik planların KDP’nin desteğiyle uygulandığını söyleyerek, Menal Mêrdîn’in verdiği emeği anlattı.  ROJNEWS / ŞENGAL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.