Şerihan’ın ömrü Efrîn’de kaldı

Kadın Haberleri —

Efrîn

Efrîn

  • “Efrîn’den ayrıldığım yaştayım sanki. Belki de yaş almak istemiyorum, ya da bir yılı daha Efrîn’siz geçireceğimi kabul etmek istemiyorum. Orada biriktirdiğim her ne varsa, arkadaşlıklar, dostluklar, komşuluklar onlarla yaşıyorum.” 

ROJBİN EKİN / QAMIŞLO

Cindirês… Tarihi geçmişini, coğrafik yapısını ve işgal karşısında sergilediği direnişi bilenler açısından asla hafızalardan silinmeyecek bir yer. Efrîn’in en büyük ilçesi ve şehir merkezine 20 kilometre mesafede bulunan Cindirês, Kazıklı dağı eteğinin Cume ovasıyla birleştiği yerde, Efrîn nehrinin hemen kenarına kurulu. Kürt, Arap ve Ermeni halklarının bir arada yaşadığı, ortak yaşamın simgesel yerleşkelerinden biri. Farklı etnik yapılara kucak açtığı gibi farklı inanç topluluklarının da sığınağı olmuş tarih boyunca.  

Zeytinlikler büyük bir zarafet ve incelikle, adeta bir sanatçı ustalığıyla toprakla buluşmuş, görkemli bir tablonun tüm katmanları hesaplanırcasına işlenmiş. Öyle etkili ve görenleri kendisine hayran bıraktıracak düzeyde değerli. İlk bakışta bir illüzyon sanıp renklerin büyüsüne kapılabilirsiniz. Zeytinin yeşili, toprağın kırmızıya çalan rengi… Bu iki rengi başka hiçbir coğrafya Cindirês gibi cezbeden bir güzellikle taşıyamazdı. Bir de göğün mavisinin yeşil ve kırmızı ile buluşmasını düşünün hele. Cennetten bir parça değilse neredir bu Cindirês?

Cindirês; tenine güneş değmemiş, çiçeğe dokunmamış, çocuk sevmemiş, şarkı söylememiş, aşık olmamış, hasret çekmemiş, ekmeğini bölüşmemiş kara ruhlu adamların saldırısı öncesi güzelim bir bucağıydı Efrîn’in.  

Efrîn, Kürt’ün kalbinde bir yaraya, Cindirês ise o yaradan bir parçaya dönüşmeden evvel, Tanrıça İştar’dan Puduhepa’ya kadar uzanan izleri takip ederek kadının tarih, yaşam ve toplumla olan bağlarının şifresini çözebilir ve kadın emeğiyle ilmek ilmek örülen toplumsal gerçekliğin köklerine kadar inebilirdiniz. “Özünü suretinde taşıyan” kent olarak da anılan Efrîn, kutsal kitap Avesta’da bereketin, tevazu ve nimetin kenti olarak geçer ve öyle bilinir. 90 tepesi, adını kadınlardan alan 9 ziyareti, 7 vadisi, 7 nahiyesi ve her nahiyeye bağlı 52 köyü ile takvime göre yapılanmış. Her bir köşesinde kutsal ziyaretlerin olduğu bu kentin ağaçları, taşları, suyu ve toprağı da kutsal görülür. 

Efrîn’de işgalin bilançosu