Şeyho'nun ailesi de sonuç alamıyor

Süleyman Şeyho'nun ailesi

Süleyman Şeyho'nun ailesi

  • Muhammet Ahmet diye 18 yıldır cezaevinde tutulan Süleyman Şeyho'nun ailesi de tüm başvuru ve belgelere rağmen sonuç alamadıklarını söyledi.

Kobanê’den geldiği Sêrt’te başka bir kişinin ismiyle 18 yıl önce tutuklanan ve müebbet hapis cezası verilen Süleyman Şeyho'nun ailesi de Türk yetkili kurumlarına belgelerle yaptıkları tüm başvurularının reddedildiğini söyledi. 

Kobanêli Süleyman Şeyho, Sêrt’te 2004'te gözaltına alındıktan sonra götürüldüğü karakolda Türkçe bilmemesinden kaynaklı önüne konulan tüm evraklar imzalatılarak Muhammet Ahmet adıyla tutuklandı, ardından hakkında açılan davada müebbet hapis cezasına çarptırıldı. 18 yıldır tutuklu bulunan Süleyman Şeyho, yaşadığı bu durumu tutulduğu Balıkesir T Tipi Cezaevi’nden geçen hafta MA'ya gönderdiği mektupla anlattı.  

18 yıldır dinlemiyorlar

Kobanê’nin Donxiza Sexîr köyünde 1984'te doğan, 9 erkek ve üç kız kardeşin en büyüğü olan Şeyho, ailesine destek vermek için 2004'te Sêrt’te gelerek kuyu kazma işinde çalışırken gözaltına alınıp tutuklanan Şeyho, 18 yıldır Muhammet Ahmet olmadığını ıspatlamaya çalışıyor. Şeyho, 18 yıldır yaptığı tüm girişimlerin cevapsız bırakıldığını ve ortaya koyduğu belgelerin dikkate alınmadığını ifade etti. Şeyho, şöyle devam etti: “Beni ve adımı kabul etmiyorlar. Ben bu ülkeye sığınmış sıradan bir göçmendim ama gelin görün ki; tam 18 yıldır Muhammet Ahmet olarak hapis yatıyorum. Kendimden, yaşımdan, ailemden, yaşadığım ve doğduğum yerden eminim. Artık işkenceyi, dehşeti, vahşeti aşıp insanlık dramına dönüşen bu yanlışın daha fazla uzamaması için çırpınıp duruyorum. Ortada büyük bir yanlışlık var ve istenirse çok basit bir şekilde çözümlenebilir.”

Ailesi de konuştu

Hawar Haber Ajansı (ANHA), Şeyho’nun Kuzey-Doğu Suriye’nin Kobanê kentindeki ailesiyle görüştü. Aile, elinde Şeyho'nun bilgilerinin olduğu belgelerle duruma tepki göstererek, yaptıkları görüşme başvurularının ise isminin Muhammet Ahmet olduğu gerekçesiyle izin verilmediğini söyledi. Donxiza Sexir köyünde yaşayan aile, defalarca tutuklanan kişinin Muhammet Ahmet olmadığını kanıtlamak için Türk yetkili kurumlarına başvuruda bulunduklarına dikkat çekerek, tüm belge ve fotoğraflara rağmen başvurularının reddedildiğini belirtti.

Çocuğumuzu da reddediyorlar

Şeyho'nun babası İsmail Şeyho, oğlunun hiç silah taşımadığını ve şiddet eylemlerine katılmadığını, sadece geçimini sağlamak için iş ararken yolda alındığını dile getirerek, “Oğlumun ihtiyaçları için para gönderiyoruz, ancak çocuğumuz olduğunu kabul etmiyorlar” dedi. Baba Şeyho, 2010’da oğlunu ziyaret ederek yarım saat görüşme yaptığını, ancak ardından Türk yetkililerinin “ailenin soyadı ile tutuklu kişinin soyadı aynı değil” gerekçesiyle görüşmelerini engellediğini kaydetti. KOBANÊ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.