Seyit Rıza ve yoldaşları anıldı

Yurt Dışı Haberleri —

Oberursel’daki Hochtaunus Alevi Kültür Merkezi, Seyit Rıza ve arkadaşları anması

Oberursel’daki Hochtaunus Alevi Kültür Merkezi, Seyit Rıza ve arkadaşları anması

  • İdam edilişlerinin 86. yılında Seyit Rıza ve arkadaşları Oberursel’daki Hochtaunus Alevi Kültür Merkezi’nde anıldı. Dersim Milletvekili Ayten Kordu, “İnancımıza, kimliğimize yönelik inkar ve düşman hukukuna direnişle yanıt vereceğiz” dedi. 

Dersim İnşa Kongresi’nin (DİK) düzenlediği anma, çerağların uyandırılmasıyla başladı. DİK Eşbaşkanı Hülya Er, Dersim’de bir soykırımın gerçekleştirildiğini vurgulayarak, “Dersim’de bir isyan yok, bir direniş var. Yaratılmaya çalışılan algı ve tarihin çarpıtılmasına izin vermeyeceğiz. Dersim’de bugün de kutsallarımıza, inancımıza, kimliğimize saldırılar kayyum üzerinden devam ediyor” dedi. Alevi Kültür Merkezi Eşbaşkanı Veli Balaban ise insanlık tarihi boyunca yaşanan soykırımlara dikkat çekerek, “Kültürel soykırımın önüne geçmek için ana dilimize sahip çıkmak, soykırım ile mücadele etmenin olmazsa olmazı” diye konuştu. 

Kordu: Hakikatle yüzleşin

Anmaya katılan HEDEP Dersim Milletvekili Ayten Kordu, devletin Kürtler ve Aleviler üzerindeki inkar zihniyetinin dünden bugüne devam ettiğini söyledi. Seyit Rıza’nın mezarının yerinin hala bilinmediğine dikkat çeken Kordu, “Kürt önderlerin mezarlarının yerini öğrenmek için verdiğimiz önergeler tüm çabalarımıza rağmen kabul edilmedi. Hakikatleri araştırma komisyonunun kurulması reddedildi” diye konuştu. Bunun devletin hafızasızlaştırma çabasının bir parçası olduğunu vurgulayan Kordu, “Hakikat ile yüzleşme olmadan sorunun çözülmesi mümkün değildir” diye ekledi. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecridin toplumun geneline yayıldığını kaydeden Kordu, “Direniş hattımızla bu anlayışa karşı mücadelemizi sürdüreceğiz. Türk devletinin ikinci yüz yılında; dilimize, kimliğimize, inancımıza, yerelde kendimizi yönetme irademize karşı oluşturduğu düşman hukuku ve inkar politikasına direniş hattımızla cevap vereceğiz” diye konuştu. 

Anmak aynı zamanda anlamaktır

Kilamlarıyla anmaya katılan sanatçı Hasan Sağlam, Dersim soykırımının bir hafızasının oluşmasında kilamların etkisi olduğunu belirterek, “Anmak aynı zamanda anlamaktır” dedi. 

Dersim ağıtlarını seslendiren Ferhat Tunç ise “Elazığ Buğday Meydanı’nda bu halkın kimliği, inancı darağacına çekildi. Bu yara 86 yıldır kanamaya devam ediyor. Kefensiz toprağa düşenleri saygıyla anıyorum” diye konuştu. FRANKFURT

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.