Seyran yeniden hayat buldu

Kültür/Sanat Haberleri —

Stêra Zêrîn grubu

Stêra Zêrîn grubu

  • Stêra Zêrîn grubu, Orkeş Müzik Festivali'nde seslendirdikleri 'Seyran' şarkısı ile ödüle layık görüldü. Grup üyelerinden Rehef Zilfo amaçlarının gizli kalmış şarkıları gün yüzüne çıkarmak olduğunu söyledi.

Hîlala Zerîn’e bağlı Stêra Zêrîn Grubu, Kuzey-Doğu Suriye’de Kürt folklorunun köklerini arıyor ve modernize ediyor. 2018 yılında kurulan Stêra Zêrîn, odaklandıkları sanatlarıyla önemli oranda fark yarattı.

Grup, Orkeş Müzik Festivali'nde seslendirdikleri 'Seyran' şarkısı ile organizasyon komitesi tarafından 24 ezgi arasından en iyi Kürt folklor şarkısı ödülüne hak kazandı. Stêra Zêrîn üyelerinden Rehef Zilfo, Kürdistan’ın özgün kültürüne dönüşün önemli olduğunu belirtti. Zilfo, “Eski stranları alıp günümüze uyarlıyoruz. Bunu sadece festivaller için yapmıyoruz kendi grubumuz için yapıyoruz. Aynı zamanda Kürt folklorunu koruyan büyüklerimizin seslendirdiği şarkıları alarak yeni nesillerin sesi ile birleştiriyoruz. Kürt kültürü çok zengin olduğu için yaşatarak unutulmamasını sağlamalıyız. Festivalde bütün gruplar bir stran hazırladı. Sözlerinden müziğine, duygularına kadar çok ilgi çekiciydi” dedi.

Saklı kalmış şarkılar

Müzik Festivali’nde seslendirdikleri ‘Seyran’ şarkısının ‘En İyi Kürt Halk Ezgisi’ ödülünü kazandığını dile getiren Rehef Zilfo, "Seyran bir strandır ve bu stranın bir kısmı Kürtçe bir filmden alınmıştır. Bir kadının hayatını anlatıyor. Bizim isteğimiz saklı kalmış şarkıları gün ışığına çıkarmak. Birçok müzik aleti kullanarak kendi rengimizle şarkıyı yeniledik ve en iyi ödülü kazandık. Sanatçılar kültürün bekçisi olarak bilinirler. Bizler kendi kültürümüzü keşfetmeli, aramalı ve üzerinden yenilikler yapmalıyız. Çünkü dili ve kültürü olmayan bir millet ölü bir millettir” diye belirtti.

Kültürümüzü dünyaya tanıtmalıyız

Zilfo, günümüzde kadın sanatçıların omuzlarında ağır bir yük olduğunu belirtti ve ekledi: “Kültürümüzü sadece Kürdistan'da değil dünyaya tanıtmak ve yaymak zorundayız. Kürtler zengin bir sanata sahiptirler. Aileler, çocuklarının kendi kültürlerini yakından tanımalarının önünü açmalı. Kültür ve sanat bir savaş gibidir, onu korumanız gerekiyor ancak korunmadığı zaman kaybolma tehlikesi ile karşı karşıyadır. Bir kültür ve müzik zincirini buluşturmak için Seyran'ı modernize etmek istedik. Yolculuğumuzun deneyimi böyleydi.”

SORGUL ŞÊXO - JİNHA/QAMIŞLO

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.